Σάββατο, 27 Απρ.
22oC Αθήνα

Με διαδικτυακή εξεταστική τα περισσότερα Πανεπιστήμια – Πυκνώνουν τις κινητοποιήσεις οι φοιτητές, νέο συλλαλητήριο την Πέμπτη

Με διαδικτυακή εξεταστική τα περισσότερα Πανεπιστήμια – Πυκνώνουν τις κινητοποιήσεις οι φοιτητές, νέο συλλαλητήριο την Πέμπτη

Συνεχίζονται και αυξάνονται οι κινητοποιήσεις φοιτητών και πανεπιστημιακών ενάντια στο νομοσχέδιο για τα μη κρατικά Πανεπιστήμια.

Μια σειρά Πανεπιστήμια σε όλη τη χώρα τελούν υπό κατάληψη και πολλοί σύλλογοι φοιτητών έχουν πάρει απόφαση για συμμετοχή στο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο της Πέμπτης (08.02.2024).

Την ίδια ώρα διοικήσεις σχολών πήραν απόφαση για διαδικτυακή εξεταστική, ωστόσο σε ορισμένες οι εκπαιδευτικοί διαφωνούν.

Γι αυτό το λόγο έχουν υπάρξει εισαγγελικές παρεμβάσεις σε σχολές που δεν εφαρμόζουν την διαδικτυακή εξεταστική, προκειμένου να πειθαρχήσουν στο μέτρο και να «σπάσει» στην πράξη η κατάληψη.

Οι εικόνες από την Νομική Κομοτηνής την Δευτέρα 5 Φεβρουαρίου έκαναν το γύρο της χώρας, όταν οι αστυνομικές δυνάμεις έκαναν επιχείρηση για να εκκενώσουν την κατάληψη και προσήγαγαν 18 άτομα. 

Υπήρξε κινητοποίηση φοιτητών και εργαζομένων έξω από το Αστυνομικό Μέγαρο Κομοτηνής και τελικά όλοι αφέθηκαν ελεύθεροι.

Με διαδικτυακές εξετάσεις πολλές σχολές

Οι Πρυτάνεις που έχουν προχωρήσει τις διαδικτυακές εξετάσεις τονίζουν πως αυτό γίνεται για να μη χαθεί το εξάμηνο και προκειμένου να μην χαθεί το χειμερινό εξάμηνο και να ξεκινήσει εντός χρονοδιαγράμματος και το εαρινό.

«Και στα 8 τμήματα από τη Δευτέρα διενεργούνται οι εξετάσεις διαδικτυακά χωρίς κανένα πρόβλημα τεχνικής φύσεως. Έχουν θέματα πολλαπλής επιλογής, ανάπτυξης. Κάποιοι άλλοι ζητούν να φωτογραφίσουν το γραπτό τους και να το στείλουν, με email με ευθύνη και απόφαση του κάθε καθηγητή» εξηγεί ο αντιπρύτανης πανεπιστημίου Μακεδονίας Νίκος Σαμαράς.

Στο πανεπιστήμιο Πατρών 10 τμήματα τελούν υπο κατάληψη, και ο πρύτανης Χρήστος Μπούρας, αναφέρει πως : «Οι γενικές συνελεύσεις των τμημάτων παίρνουν αποφάσεις τι θα κάνουν σε σχέση με την εξεταστική. Με πληροφόρηση που είχα, 2 τμήματα έχουν αποφασίσει μια σειρά από εναλλακτικές λύσεις οι οποίες θα ανακοινωθούν στους φοιτητές».

Αναφορές για τεχνικά προβλήματα

Από την άλλη, καθηγητές στην Νομική του ΕΚΠΑ ανέφεραν στην ΕΡΤ ότι δεν υπάρχει wifi στην σχολή λόγω επεισοδίων και καταλήψεων, και έτσι αναγκάζονται να κάνουν τις ενέργειες από το σπίτι τους, κάτι που δεν βοηθά.

Μιλώντας στην ΕΡΤ η υφυπουργός Παιδείας Ζέττα Μακρή μιλώντας στην ΕΡΤ δήλωσε ότι το εξάμηνο δεν θα χαθεί. «Υπάρχει ενημέρωση ότι 200 καθηγητές αρνούνται. Υπάρχει εισαγγελική έρευνα και από την εισαγγελία της Αθήνας και από την εισαγγελία Θεσσαλονίκης για πράξεις και παραλήψεις. Αν χαθεί το εξάμηνο κάποιοι έχουν ευθύνη που δεν τήρησαν το νόμο».

Σε δημόσια διαβούλευση το νομοσχέδιο – Συλλαλητήριο την Πέμπτη

Την ίδια ώρα το νομοσχέδιο ετοιμάζεται να τεθεί σε διαβούλευση, την ώρα που οι φοιτητές αποφασίζουν εάν θα συνεχίσουν τις καταλήψεις, που πιθανότατα θα το κάνουν.

Έχει προγραμματιστεί νέο πανεπαιδευτικό συλλαλητήριο για την Πέμπτη στις 12:00 στα Προπύλαια. Φοιτητικοί Σύλλογοι με κοινή ανακοίνωσή τους αναφέρουν – μεταξύ άλλων – πως  «Η κυβέρνηση έχει ήδη ηττηθεί – Απαιτούμε να μην κατατεθεί το νομοσχέδιο!» επισημαίνεται στο δελτίο Τύπου.

Η ανακοίνωση προσθέτει: «Ο υπουργός ετοιμάζεται να θέσει σε διαβούλευση το νομοσχέδιο για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια. Οι φοιτητές μίλησαν: “Απορρίπτεται! Να μην κατατεθεί!” ας ακούσουν επιτέλους την πλειοψηφία! Το αγωνιστικό ποτάμι των φοιτητών που εναντιώνονται στο νομοσχέδιο δυναμώνει και δεν γυρίζει πίσω!

Στη συκοφαντία και την καταστολή της κυβέρνησης, στην πρωτοφανή εισβολή των ΜΑΤ στη Νομική Σχολή του Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης απαντάμε με ακόμα πιο αποφασιστικό αγώνα. Η καταστολή δεν μας τρομοκρατεί, μας πεισμώνει!»

 

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις