Παρασκευή, 26 Απρ.
17oC Αθήνα

Με εντολή εισαγγελέα έκλεισαν δύο οικοτροφεία στην Αττική λόγω άθλιων συνθήκες διαβίωσης

Με εντολή εισαγγελέα έκλεισαν δύο οικοτροφεία στην Αττική λόγω άθλιων συνθήκες διαβίωσης

Μετά από απόφαση εισαγγελέα μπήκε λουκέτο σε δύο οικοτροφεία στα οποία έμεναν 30 ψυχικά πάσχοντες κάτω από άθλιες συνθήκες.  

Πρόκειται για δύο οικοτροφεία, το ένα στον Βύρωνα και το άλλο στο Ελληνικό, τα οποία και αποφασίστηκε να κλείσουν λόγω των άθλιων συνθηκών διαβίωσης των φιλοξενουμένων. Και τα δύο διαχειρίζονταν Μη Κερδοσκοπικές Οργανώσεις που δραστηριοποιούνται σε υπηρεσίες κοινωνικής προστασίας.

Για την προστασία των 30 φιλοξενούμενων ατόμων που πάσχουν από ψυχικά νοσήματα, ο Εισαγγελέας διέταξε το κλείσιμό τους.

«Κάποιες μη Κερδοσκοπικές Οργανώσεις που δραστηριοποιούνται στις υπηρεσίες κοινωνικής προστασίας, δεν σέβονται τους περιθαλπώμενους, δεν σέβονται τον πακτωλό χρημάτων που λαμβάνουν από κοινοτικά κονδύλια, το κράτος και τις χορηγίες και φιλοξενούν σε άθλιες συνθήκες τους περιθαλπώμενους», σχολιάζει ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ), Μιχάλης Γιαννάκος.

Και συμπληρώνει: «Δεν είναι μόνο η Κιβωτός. Ειδοποιηθήκαμε στο Δρομοκαϊτειο ότι κλείνουν δύο οικοτροφεία μη κερδοσκοπικής οργάνωσης. Ένα στο Βύρωνα και ένα στο Ελληνικό. Φιλοξενούν 30 άτομα με ψυχική νόσο. Κλείνουν λόγω αθλίων συνθηκών διαβίωσης. Επενέβη ο εισαγγελέας για τη προστασία των φιλοξενούμενων. Πολύ σωστά κάνει το κράτος και τα κλείνει και θα πρέπει να λογοδοτήσουν στη δικαιοσύνη», τονίζει.

ΠΟΕΔΗΝ: «Να μην τοποθετηθούν στο Δρομοκαϊτειο»

Η ΠΟΕΔΗΝ επισημαίνει, επίσης, πως τα 30 αυτά άτομα από τα δύο Οικοτροφεία, δεν είναι λύση να μεταφερθούν στα δύο νέα οικοτροφεία του Δρομοκαϊτειου, τα οποία δημιουργήθηκαν για τη φιλοξενία 40 χρονίων ασθενών του ψυχιατρείου.

«Μάλιστα έχει γίνει η σχετική προετοιμασία. Τι θα πούμε στους ασθενείς τώρα που είναι χαρούμενοι που φεύγουν μετά από χρόνια από το Δρομοκαϊτειο;»

Η Διοίκηση του Δρομοκαϊτειου αρνήθηκε, ωστόσο, να παραχωρήσει τα δύο νέα Οικοτροφεία και τα 30 άτομα των Μ.Κ.Ο. θα φιλοξενηθούν σε άλλα οικοτροφεία.
«Και έτσι, όμως, χάνονται 30 πολύτιμες θέσεις φιλοξενίας υπεραπαραίτητες για την αποασυλοποίηση, κοινωνική επανένταξη των ψυχικά ασθενών. Να υπάρξει αυστηρός έλεγχος στις ΜΚΟ. Καμία δεν είναι υπεράνω υποψίας. Να μπει φρένο επιτέλους στη λειτουργία τους», καταλήγει ο Μιχάλης Γιαννάκος.

Της Γιάννας Σουλάκη \ Πηγή iatropedia.gr

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις