Ελλάδα

Με μωβ μέδουσες γεμίζουν οι θάλασσες της Ελλάδας – Τι να κάνετε αν σας τσιμπήσουν

Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Σε πληθυσμιακή έξαρση βρίσκονται οι μωβ μέδουσες σύμφωνα με τους ειδικούς, ενώ ο διευθυντής ερευνών του Ελληνικού Κέντρου Θαλασσίων Ερευνών, Επαμεινώνδας Χρήστου, μίλησε στην πρωινή εκπομπή του Mega για το φαινόμενο που θα κυριαρχήσει στις ελληνικές θάλασσες φέτος το καλοκαίρι.

Οι μωβ μέδουσες (Pelagia noctiluca) εμφανίστηκαν στο Αιγαίο τον Οκτώβριο του 2020 και θα επικρατήσουν στις θάλασσες στην Ελλάδα και φέτος το καλοκαίρι. Οι μωβ μέδουσες θεωρούνται από τα πιο επικίνδυνα είδη μεδουσών στην Μεσόγειο.

Το τσίμπημα τους είναι επώδυνο λόγω της νευροτοξίνης που έχουν, επομένως οι λουόμενοι θα πρέπει να είναι πολύ καλά ενημερωμένοι σχετικά με το τι πρέπει να κάνουν σε περίπτωση τσιμπήματος.

«Αυτή η μέδουσα είναι ένα συνηθισμένο είδος που υπάρχει στη Μεσόγειο. Στο Αιγαίο φαίνεται ότι υπάρχει ένας πληθυσμός από πέρυσι. Αυτός ο πληθυσμός από πέρυσι είναι ο ίδιος με φέτος. Φέτος φαίνεται πως δε θα έχουμε τόσο έντονα περιστατικά. Οι μέδουσες έχουν ένα πληθυσμό στα ανοιχτά και μεταφέρονται με ρεύματα σε διάφορες παραλίες», εξήγησε ο κ. Χρήστου.

 

«Προκαλούν πολύ οδυνηρό τσίμπημα και καλό θα είναι να το αποφεύγουμε. Αν μας τσιμπήσει, με θαλασσινό νερό και μια πλαστική κάρτα απομακρύνουμε τα υπολείμματα, μετά κάνουμε χρήση πάγου, και μετά βάζουμε πάνω στην πληγή μαγειρική σόδα με νερό για 2-3 λεπτά που σταματά τη δράση της τοξίνης. Στο μέσο άνθρωπο είναι απλά ένας ερεθισμός στο δέρμα. Σε κάποιες λίγες περιπτώσεις μπορεί να προκαλέσει ναυτία ή άσθμα και τότε πρέπει να απευθυνθούμε σε γιατρό. Στο συγκεκριμένο τσίμπημα δεν επιτρέπεται ούτε το ξύδι ούτε η αμμωνία», τόνισε ο ίδιος.

«Αυτό τον καιρό μπορούμε να τις συναντήσουμε σε οποιαδήποτε παραλία επικοινωνεί με το Αιγαίο. Έχουμε εμφάνισή τους και στο Ιόνιο. Είναι ένα περιοδικό φαινόμενο», σημείωσε κλείνοντας ο κ. Χρήστου.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Ελλάδα
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Ελλάδα: Περισσότερα άρθρα
Βραχυκύκλωμα «δείχνει» το πόρισμα για τη φωτιά σε Αττική και Βοιωτία - Οι κακοτεχνίες στο δίκτυο και το περιστατικό του Ιουνίου
Στις 27 Ιουνίου 2026 είχε εκδηλωθεί ακόμη μία πυρκαγιά στην ίδια γραμμή διανομής ηλεκτρικής ενέργειας, περίπου 150 μέτρα από το σημείο όπου ξέσπασε η μεγάλη φωτιά
(ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ
Στη Δικαιοσύνη προσφεύγουν η μητέρα και η αδερφή του νεκρού Έλληνα χειριστή του ελικοπτέρου που συνετρίβη στην Ψάθα
Στη φονική σύγκρουση των δύο πυροσβεστικών ελικοπτέρων βρήκαν τραγικό θάνατο ο 46χρονος Δανός πιλότος Ρούνε Κίνταλ και ο Έλληνας συντονιστής/σύνδεσμος του πληρώματος
Η στιγμή της πρόσκρουσης των δύο ελικοπτέρων στον αέρα
29
Μυστράς: Διπλή σύνταξη για τους νεκρούς γονείς του έπαιρνε ο 55χρονος που κρατούσε τη σορό του πατέρα του στον καταψύκτη – Πώς προσπάθησε να παραπλανήσει τους αστυνομικούς
Μετά την αποκάλυψη της σορού του ηλικιωμένου στον καταψύκτη, ο 55χρονος είπε στους αστυνομικούς ότι δεν δήλωνε τον θάνατό του για να συνεχίσει να παίρνει τη σύνταξη
ΦΩΤΟ από το NotosPress 11