Παρασκευή, 19 Απρ.
19oC Αθήνα

Μεγάλη Πέμπτη: Σήμερα βάφουμε τα αυγά κόκκινα!

Μεγάλη Πέμπτη: Σήμερα βάφουμε τα αυγά κόκκινα!

Την Μεγάλη Πέμπτη το έθιμο μας καλεί να βάψουμε τα αυγά κόκκινα. Δείτε τι συμβολίζει το χρώμα και γιατί τα τσουγκρίζουμε την Κυριακή του Πάσχα.

Σήμερα, Μεγάλη Πέμπτη είναι η μέρα που βάφουμε τα πασχαλινά αυγά κόκκινα. Ξέρετε τι συμβολίζει το βάψιμο των αυγών και γιατί τα τσουγρκίζουμε την Κυριακή του Πάσχα;

Τα πασχαλινά αυγά είναι μέρος των Πασχαλινών εθίμων. Βάφονται παραδοσιακά τη Μεγάλη Πέμπτη και αρχίζουν να καταναλώνονται την Κυριακή του Πάσχα.

Γιατί βάφονται κόκκινα

Τα αυγά βάφονται κόκκινα όπως το αίμα του Χριστού ενώ συμβολίζουν τον κλειστό τάφο του. Σήμερα κυκλοφορούν ειδικές βαφές που δίνουν έντονα χρώματα. Εκτός απο τις βαφές αυτές υπάρχουν και παραδοσιακοί τρόποι βαψίματος όπως με ξερά φύλλα κρεμμυδιού με τα οποία τα αυγά παίρνουν ένα ελαφρύ κεραμιδί χρώμα.

Τι συμβολίζει το τσούγκρισμα

Μέρος του εθίμου των πασχαλινών αυγών είναι και το τσούγκρισμα. Πριν από την κατανάλωσή τους, ιδιαίτερα στο πασχαλινό τραπέζι, ο καθένας διαλέγει το δικό του αυγό και το τσουγκρίζει με αυτό άλλου. Όποιος έχει το αυγό που δεν έσπασε, το τσουγκρίζει στη συνέχεια με το αυγό τρίτου και ούτω καθεξής μέχρι να αναδειχθεί αυτός που έχει το πιο ισχυρό αυγό.Το καθιερωμένο τσούγκρισμα συμβολίζει την “αναγέννηση”, τη ζωή που κρύβει μέσα το αυγό, την Ανάσταση.

Πλέον, τα πασχαλινά αυγά κυκλοφορούν στην αγορά σε διάφορα χρώματα ακόμα και με φυσικές βαφές ή με σχέδια που ξετρελαίνουν μικρούς και μεγάλους. Δείτε διάφορες πασχαλινές κατασκευές ΕΔΩ.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε