Ελλάδα

Μεγάλος κίνδυνος για φωτιά σε αυτές τις περιοχές μέχρι την Τρίτη – «Ανύπαρκτη» υγρασία και ισχυροί άνεμοι

Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Σημαντική επιδείνωση αναμένεται να παρουσιάσουν οι πυρομετεωρολογικές συνθήκες στη χώρα μας κατά το τριήμερο Κυριακής έως Τρίτης σύμφωνα meteo, το οποίο καταγράφει τις περιοχές με τις πιο αυξημένες πιθανότητες για φωτιά.

Αιτία αυτής της σημαντικής επιδείνωσης αποτελεί η ενίσχυση των βόρειων ανέμων (άνω των 5 μποφόρ) σε συνδυασμό με την εδραίωση πολύ θερμών και ξηρών συνθηκών, οι οποίες θα αυξήσουν σημαντικά την ευφλεκτότητα των νεκρών δασικών καυσίμων και κάνουν πολύ πιθανή την εκδήλωση φωτιάς.

Συνολικά, οι πυρομετεωρολογικές συνθήκες κατά το διάστημα 7-9 Αυγούστου αναμένεται να χαρακτηριστούν από τον ιδιαίτερα επικίνδυνο για δασικές πυρκαγιές τύπο καιρού «Hot + Dry + Windy» (ζεστό, ξηρό και ανεμώδη).

Σήμερα Κυριακή 7 Αυγούστου:

– Πολύ υψηλό δυναμικό για καθοδηγούμενες από τον άνεμο δασικές πυρκαγιές με δυνητικά υψηλά θερμικά φορτία αναμένεται σε Καβάλα (συμπεριλαμβανομένης της Θάσου), Ξάνθη, Ροδόπη, Έβρο, Σαμοθράκη, Λήμνο, Λέσβο, Χίο και περισσότερο τοπικά σε Σέρρες και Δράμα.

– Υψηλό δυναμικό για καθοδηγούμενες από τον άνεμο δασικές πυρκαγιές με δυνητικά υψηλά θερμικά φορτία αναμένεται σε Αττική, Βοιωτία, Κ. και Ν. Εύβοια, Κορινθία, Αργολίδα και περισσότερο τοπικά σε Αν. Φθιώτιδα.

– Υψηλό δυναμικό για καθοδηγούμενες από τον άνεμο δασικές πυρκαγιές αναμένεται στη Ν. Κρήτη και στα βορειότερα νησιά των Κυκλάδων.

– Κατά τόπους μέτριο/υψηλό δυναμικό για καθοδηγούμενες από επαγωγική στήλη (πυροεπαγωγικές) δασικές πυρκαγιές αναμένεται σε Ηλεία, Αχαΐα και Αιτωλοακαρνανία.

kiriaki

Τη Δευτέρα 8 Αυγούστου:

– Πάρα πολύ υψηλό δυναμικό για καθοδηγούμενες από τον άνεμο δασικές πυρκαγιές με δυνητικά υψηλά θερμικά φορτία αναμένεται σε Καβάλα (συμπεριλαμβανομένης της Θάσου), Ξάνθη, Ροδόπη, Έβρο, Σαμοθράκη, Λήμνο, Φωκίδα και στα νότια και ανατολικά της Χαλκιδικής.

– Πολύ υψηλό δυναμικό για καθοδηγούμενες από τον άνεμο δασικές πυρκαγιές με δυνητικά υψηλά θερμικά φορτία αναμένεται σε Αττική, Βοιωτία, Κ. και Ν. Εύβοια, Κορινθία, Αργολίδα, Λακωνία, και περισσότερο τοπικά σε Φθιώτιδα, Αχαϊα, Β. Εύβοια, Αν. Λέσβο και Χίο.

– Τοπικά υψηλό δυναμικό για καθοδηγούμενες από τον άνεμο δασικές πυρκαγιές αναμένεται σε Θεσσαλονίκη, Πέλλα, Σέρρες, Δράμα, Κιλκίς και Λευκάδα.

– Κατά τόπους μέτριο/υψηλό δυναμικό για καθοδηγούμενες από επαγωγική στήλη (πυροεπαγωγικές) δασικές πυρκαγιές αναμένεται σε Ηλεία, Αχαΐα και Αιτωλοακαρνανία.

deftera

Την Τρίτη 9 Αυγούστου:

– Πάρα πολύ υψηλό δυναμικό για καθοδηγούμενες από τον άνεμο δασικές πυρκαγιές με δυνητικά υψηλά θερμικά φορτία αναμένεται σε Καβάλα (συμπεριλαμβανομένης της Θάσου), Ξάνθη, Ροδόπη, Έβρο, Αττική, Βοιωτία, Β. και Κ. Εύβοια, Κορινθία και Αργολίδα, και περισσότερο τοπικά σε Λακωνία, Αρκαδία, Αχαϊα, Φθιώτιδα και Ν. Εύβοια.

– Τοπικά υψηλό δυναμικό για καθοδηγούμενες από τον άνεμο δασικές πυρκαγιές με δυνητικά υψηλά θερμικά φορτία αναμένεται σε Θεσσαλονίκη, Χαλκιδική (Κασσάνδρα), Πέλλα, Σέρρες, Δράμα, και Δ. Κρήτη.

– Κατά τόπους μέτριο/υψηλό δυναμικό για καθοδηγούμενες από επαγωγική στήλη (πυροεπαγωγικές) δασικές πυρκαγιές αναμένεται σε Ηλεία, Αχαΐα και Αιτωλοακαρνανία.

triti

Στις παραπάνω γεωγραφικές ζώνες θα πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή σε περιοχές όπου οι βόρειοι άνεμοι θα «ευθυγραμμίζονται» με την τοπογραφία και τη δασική καύσιμη ύλη (π.χ., όταν ο άνεμος πνέει κάθετα στην πλαγιά ενός πυκνόφυτου ορεινού όγκου), μεγιστοποιώντας το δυναμικό εκδήλωσης ακραίας συμπεριφοράς φωτιάς.

Επιπροσθέτως, σύμφωνα με το meteo, στις παραπάνω γεωγραφικές ζώνες η εκτιμώμενη περιεχόμενη υγρασία των νεκρών δασικών καυσίμων δεν θα ξεπερνά κατά τις μεσημεριανές/απογευματινές ώρες το 10-12%, στοιχείο που θα διευκολύνει την ανάφλεξη, διατήρηση και μετάδοση της φωτιάς, ενώ θα παραμένει σε παρόμοια επίπεδα (12-14%) και κατά τη διάρκεια της νύχτας, περιορίζοντας το νυχτερινό «παράθυρο ελέγχου» της φωτιάς.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Ελλάδα
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Ελλάδα: Περισσότερα άρθρα
Ολονύχτια μάχη με τις φλόγες σε Ρέθυμνο, Σητεία και Λέσβο – Θρήνος για τους τρεις νεκρούς πυροσβέστες
Μέτωπα πολλών χιλιομέτρων και στις τρεις περιοχές με τους ισχυρούς ανέμους να κάνουν ακόμη πιο δύσκολη την κατάσταση - Φόβοι για νέες αναζωπυρώσεις τις επόμενες ώρες
Φωτιά στη Λέσβο
6
Ο καπνός από τις μεγάλες πυρκαγιές και τι δείχνουν οι δορυφορικές παρατηρήσεις – Ποιες περιοχές θα επηρεαστούν
Ο καπνός από τα μέτωπα της δυτικής Τουρκίας πηγαίνει προς το ανατολικό Αιγαίο και στη συνέχεια προς τμήματα της Κρήτης - Ο καπνός από το Τσανάκκαλε, αναμένεται να μεταφερθεί προς την Εύβοια και την Αττική
ΦΩΤΟ EUROKINISSI