Σάββατο, 27 Απρ.
17oC Αθήνα

Μενδώνη για Κιούμπιτ: Θα μας λείψει η μαχητική προσωπικότητά της

μάρμαρα του Παρθενώνα

«Η απώλεια της Ελένης Κιούμπιτ, ενός σημαντικού ανθρώπου, που αγωνίστηκε με πάθος, πολλά χρόνια, για τον επαναπατρισμό των Γλυπτών του Παρθενώνα, είναι μεγάλη» τονίζει σε συλλυπητήριο μήνυμά της η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη.

Η κ. Μενδώνη τόνισε πως “τόσο ως ιδρυτικό μέλος, αλλά και ως γενική γραμματέας της Βρετανικής Επιτροπής για την επιστροφή των Γλυπτών, υπήρξε από τους ανθρώπους που έδωσαν πνοή και δύναμη στην εκστρατεία. Μαζί με το σύζυγό της, Τζέιμς Κιούμπιτ, μετέφεραν σε όλο τον κόσμο το μήνυμα του δίκαιου αγώνα της Ελλάδας για την επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα. Η δράση της είχε καθοριστική σημασία. Θα μας λείψει η μαχητική προσωπικότητά της. Εκφράζω τα θερμά μου συλλυπητήρια στην οικογένεια και στους πολυπληθείς φίλους της».

Συλλυπητήρια και από τον Προκόπη Παυλόπουλο

Ο τέως Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Προκόπης Παυλόπουλος εξέφρασε προς την πρόεδρο της Βρετανικής Επιτροπής για την Επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα κ. Janet Suzman τα ειλικρινή του συλλυπητήρια για τον θάνατο της Ελένης Κιούμπιτ. Επιπλέον, εξέφρασε τις ευχαριστίες του και την ευγνωμοσύνη του για την απαράμιλλη συνεισφορά, τόσο της Ελένης Κιούμπιτ όσο και του αείμνηστου συζύγου της και διακεκριμένου Βρετανού αρχιτέκτονα Τζέιμς Κιούμπιτ, στον αδιάλειπτο δίκαιο αγώνα για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα. Με την πρόσθετη επισήμανση ότι ο αγώνας αυτός δεν αφορά μόνο την Ελλάδα και τον πολιτισμό της, αλλά και την υπεράσπιση του κοινού μας ευρωπαϊκού πολιτισμού.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις