Πέμπτη, 18 Απρ.
20oC Αθήνα

Μερική έκλειψη ηλίου σήμερα – Πότε θα γίνει και πώς μπορείτε να την παρακολουθήσετε

Μερική έκλειψη ηλίου σήμερα – Πότε θα γίνει και πώς μπορείτε να την παρακολουθήσετε

Ορατή από την Ελλάδα θα είναι η μερική έκλειψη Ηλίου που θα σημειωθεί σήμερα, ενώ η επόμενη ηλιακή έκλειψη θα συμβεί το 2027. 

Σημειώνεται πως η έκλειψη θα είναι ορατή στο βόρειο ημισφαίριο, στην Αφρική, στην Ασία και στην Ευρώπη, μεταξύ άλλων και στην Ελλάδα. Η μερική έκλειψη ηλίου θα ξεκινήσει λίγο μετά το μεσημέρι. 

Συγκεκριμένα, στην κεντρική Ελλάδα και στην Αθήνα η διάρκεια της έκλειψης θα είναι περίπου 2 ώρες και 15 λεπτά και θα αρχίσει στις 12:36 μ.μ. Η μέγιστη κάλυψη του ηλιακού δίσκου θα συμβεί στις 13:43 και το φαινόμενο θα ολοκληρωθεί στις 14:51. Στη Θεσσαλονίκη, η μερική έκλειψη θα αρχίσει στις 12:30, θα κορυφωθεί στις 13:38 και θα τελειώσει στις 14:46.

Η μέγιστη φάση της έκλειψης Ηλίου, παρατηρηθεί στην Κεντρική Ρωσία και στη Δυτική Σιβηρία, όπου η Σελήνη θα καλύψει περίπου το 85% του ηλιακού δίσκου. 

Μπορεί κανείς να παρατηρήσει την έκλειψη ηλίου στο Κέντρο Επισκεπτών Θησείου του Αστεροσκοπείου Αθηνών, με κατάλληλο και ασφαλή τρόπο, ενώ από εκεί θα μεταδοθεί ζωντανά από το κανάλι YouTube του ΙΑΑΔΕΤ.

Τι είναι η μερική έκλειψη ηλίου

Μερική έκλειψη συμβαίνει όταν η Σελήνη παρεμβάλλεται μεταξύ Γης και Ήλιου, καλύπτοντας ένα μόνο μέρος του άστρου μας.

Η έκλειψη δεν μπορεί να παρατηρηθεί με ασφάλεια άμεσα με γυμνά μάτια (υπάρχει κίνδυνος σοβαρής βλάβης), αλλά μέσα από κιάλια ή τηλεσκόπιο με ειδικό ηλιακό φίλτρο.

Θα ακολουθήσει στις 7 Νοεμβρίου μια ολική σεληνιακή έκλειψη, η οποία και θα είναι η τελευταία γενικά έκλειψη του 2022.

Σημειώνεται πως το 2023 θα υπάρξουν τέσσερις εκλείψεις: μία ολική ηλιακή στις 20 Απριλίου, μία σεληνιακή στις 5-6 Μαΐου, μία δακτυλιοειδής ηλιακή στις 14 Οκτωβρίου και μία μερική σεληνιακή στις 28 – 29 Οκτωβρίου.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις