Πέμπτη, 18 Απρ.
20oC Αθήνα

“Μέσα” στην σχολή Muay Thai για αντιφασίστες

Muay Thai
Φωτογραφία από Facebook / White Tiger Muay Thai Camp

Ρεπορτάζ του Al Jazeera παρουσιάζει σχολή Muay Thai στην Αθήνα με σκοπό την αντιφασιστική δράση. Η “γέννησή” του, η Χρυσή Αυγή και η απαγόρευση εισόδου σε ακροδεξιούς.

Ένα ημιυπόγειο γυμναστήριο στο κέντρο της Αθήνας κι ένα εκτενές ρεπορτάζ του δικτύου Al Jazeera. Σύμφωνα με τους θαμώνες του γυμναστηρίου, συνδυάζει την αγάπη για την πολεμική τέχνη Muay Thai με την αντίσταση στον ρατσισμό και τον σεξισμό.

Ο τίτλος του ρεπορτάζ είναι: “Ανταποδίδοντας το χτύπημα: Ελληνικό γυμναστήριο εκπαιδεύει για αντιφασιστική δράση” και το υπογράφει ο Patrick Strickland.

Muay Thai
Φωτογραφία από aljazeera.com

Ο ίδιος τονίζει πως μπήκε στο μοναδικό γυμναστήριο της Ελλάδας όπου απαγορεύεται αυστηρά η είσοδος σε αστυνομικούς και ακροδεξιούς. Μίλησε με τον ιδιοκτήτη και εκπαιδευτή του White Tiger Muay Thai Camp, Ηλία Λάμπρου. Πρόκειται για έναν 39χρονο αναρχικό, όπως ο ίδιος τον περιγράφει.

Σύμφωνα με τον ιδιοκτήτη του, η σχολή άνοιξε πριν από τέσσερα χρόνια. Σκοπός της να υπηρετήσει την πολιτική φιλοσοφία της αυτο-οργάνωσης και του αντι-αυταρχισμού που πρεσβεύουν οι πολεμικές τέχνες.

Ακτιβιστής και αναρχικός

Όπως λέει ο Ηλίας Λάμπρου, ήταν 20 χρονών όταν ένας φίλος των μύησε στα μυστικά του Muay Thai. Γρήγορα όμως, αυτό που ξεκίνησε ως άθληση, έγινε για “πολιτικούς λόγους” πάθος. Όπου “πολιτικοί λόγοι”, η ανάγκη να αμύνεται απέναντι στην αστυνομία (σ.σ. κατά της οποίας υπάρχει ένα πανό κρεμασμένο στο γυμναστήριο, με το γνωστό ακρωνύμιο ACAB) και της Χρυσής Αυγής.

Muay Thai
Φωτογραφία από Facebook / White Tiger Muay Thai Camp

Στο κείμενο γίνονται αναφορές τόσο σε πογκρόμ εναντίον μεταναστών στα οποία έχει -κατά καιρούς- επιδοθεί η Χρυσή Αυγή, όσο και στην δολοφονία του Παύλου Φύσσα…

“Στο Muay Thai υπάρχει πολύς σεβασμός για τον αντίπαλο. Δεν μπορείς να αποδώσεις σεβασμό σε έναν φασίστα”

Μέσα, επίσης, στην σχολή Muay Thai, υπάρχει κι ένα πανό που αναγράφει: “The genuine Antifascist fighting club”. Δηλαδή “το αυθεντικό fight club για αντιφασίστες”.

Ο ιδρυτής της σχολής εξηγεί: “Οι πολεμικές τέχνες απαιτούν σεβασμό για τον αντίπαλο και όσους είναι διαφορετικοί. Γι΄αυτό ακριβώς δεν μπορούμε να παραχωρήσουμε τις πολεμικές τέχνες στους φασίστες”.

Ο ίδιος επίσης τονίζει πως περίπου οι μισοί συμμετέχοντες στην σχολή είναι γυναίκες. “Αν κάποιος “νταής” έρθει, θα καταλάβει πως το περιβάλλον δεν είναι φιλικό γι’ αυτόν”, συμπληρώνει.

Σύμφωνα με τον αρθρογράφο, ο Λάμπρου ασχολείται με τον αναρχικό ακτιβισμό περισσότερο από δύο δεκαετίες. Έχει συμμετάσχει σε πορείες αλληλεγγύης για πολιτικούς κρατουμένους, αλλά και κατά της ακροδεξιάς. Επίσης ενάντια στην αστυνομική βία αλλά και στην οικονομική λιτότητα. Το 2010 ταξίδεψε στη Λωρίδα της Γάζας, παίρνοντας μέρος σε εκείνη την αιματηρή φιλοπαλαιστινιακή αποστολή.

Η Ακροδεξιά βία και η “γέννηση” της σχολής Muay Thai, “White Tiger Muay Thai Camp”

Το γυμναστήριο του Ηλία Λάμπρου γεννήθηκε εν μέσω της έξαρσης της ακροδεξιάς βίας κατά μεταναστών και προσφύγων. Ανθρώπων, δηλαδή, που θεωρήθηκαν υπεύθυνοι για τα οικονομικά δεινά της χώρας, αναφέρει ο συντάκτης.

Μετά το big boom της Χρυσής Αυγής, γεννήθηκε η ανάγκη στην Ελλάδα για αυτοοργανωμένα γυμναστήρια και γυμναστήρια όπου φασίστες και αστυνομικοί  απαγορεύονται“, υπογραμμίζει ο Λάμπρου. “Ο λόγος ήταν πρακτικός: Οι δρόμοι μάς ανήκουν, θέλουμε να τους κρατήσουμε για μας“, τονίζει χαρακτηριστικά.

Η σχολή White Tiger αριθμεί περισσότερους από 120 μαθητές, Έλληνες αλλά και μετανάστες και πρόσφυγες από χώρες. Για παράδειγμα από την Συρία, το Ιράκ και το Αφγανιστάν.

Muay Thai
Φωτογραφία από Facebook / White Tiger Muay Thai Camp

Ο 22χρονος Θανάσης  Κ. είναι ένα από τα μεγάλα ταλέντα της σχολής. Όπως πολλοί αντιφασίστες οι οποίοι δεν θέλουν να αναγνωριστούν από την αστυνομία ή τη Χρυσή Αυγή, αρνείται να αποκαλύψει το επίθετό του.

“Ζω σε μια περιοχή της Αθήνας όπου οι ρατσιστικές επιθέσεις και οι ξυλοδαρμοί κατά αναρχικών είναι πολύ συχνοί”. Αυτό τονίζει ο 22χρονος, σκουπίζοντας τον ιδρώτα του μετά την προπόνηση. “Έτσι, ήθελα να μάθω να παλεύω για να αμύνομαι στους δρόμους”.

Ο Θανάσης εξηγεί ότι έφυγε από το προηγούμενο γυμναστήριο που πήγαινε όταν έμαθε ότι ο Λάμπρου απέσυρε τους μαθητές τους από έναν αγώνα στον οποίο παρών ήταν ο βουλευτής της Χρυσής Αυγής Ηλίας Κασιδιάρης.

Δείτε βίντεο από προπόνηση, που έχει αναρτηθεί στην σελίδα της σχολής στο Facebook

Βραδινή προπόνηση 31/10 White Tiger Muay Thai Camp

Gepostet von White Tiger Muay Thai Camp am Sonntag, 3. November 2013

Πηγή: www.aljazeera.com

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις