Ελλάδα

Αυτός είναι ο νέος νόμος για τις μετεγγραφές φοιτητών – “Βουλιάζουν” τα πανεπιστήμια Αθήνας και Θεσσαλονίκης – Ποιες σχολές της επαρχίας αδειάζουν!

- Όριο στον αριθμό μετεγγραφών των φοιτητών θέλουν να θέσουν τα κεντρικά πανεπιστήμια
- Ένας στους δυο φοιτητές επιθυμεί να πάρει μετεγγραφή
- Η αύξηση στα ΑΕΙ μπορεί να αγγίξει ακόμα και το 150%
- Οξύτατο θα είναι το πρόβλημα σις σχολές με εργαστηριακά μαθήματα, που απαιτούν επιπλέον χώρους

Έντονος αναβρασμός επικρατεί στους κύκλους των πανεπιστημιακών καθηγητών της Αττικής και της Θεσσαλονίκης, λόγω του πολύ υψηλού αριθμού των δικαιούχων μετεγγραφής.

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, η φυγή των πρωτοετών από Τμήματα περιφερειακών ΑΕΙ αναμένεται να φτάσει ακόμα και το 80%, την ίδια ώρα που η αύξηση στις σχολές κεντρικών πανεπιστημίων μπορεί να αγγίξει το 150%.

Όπως αναφέρει η “Καθημερινή”, πρόεδροι τμημάτων πιέζουν τους κοσμήτορες των σχολών και τους πρυτάνεις, στο πλαίσιο της αυτοδιοίκησης των ΑΕΙ, να θέσουν όριο για το πόσους φοιτητές μπορούν, επιπλέον των κανονικά εισαχθέντων, να δεχθούν από μετεγγραφή.

Παράλληλα, οι νομικές υπηρεσίες των ΑΕΙ εξετάζουν εάν ο νόμος 4264, που ψηφίστηκε τον περασμένο Μάιο, τους δίνει τη δυνατότητα να θέσουν όριο πάνω από το οποίο να μη δεχθούν επιπλέον φοιτητές από μετεγγραφή “εφόσον δεν δύνανται να εκπαιδεύσουν περισσότερους φοιτητές με βάση το διαθέσιμο προσωπικό και εξοπλισμό”.

Εκτός κι αν το υπουργείο συναινέσει να αλλάξει τον νόμο και να θέσει εισοδηματικά κριτήρια στους δικαιούχους.

Το πρόβλημα θα είναι οξύτατο στις σχολές με εργαστηριακά μαθήματα, τα οποία απαιτούν επιπλέον χώρους. Μάλιστα, τα πανεπιστήμια θεωρούν ότι το υπ. Παιδείας λέει τη μισή αλήθεια όταν ισχυρίζεται ότι ο αριθμός των εισακτέων σε περιφερειακά ΑΕΙ αυξήθηκε φέτος σε σχέση με το 2013 έως και κατά 25% και άρα μπορούν να αντιμετωπίσουν τη φυγή των φοιτητών τους λόγω μετεγγραφών.

Λόγω της μείωσης των θέσεων στα ΤΕΙ, στα πανεπιστημιακά Τμήματα θετικών και τεχνολογικών επιστημών (που αποτελούν σχεδόν το 50% των Τμημάτων ΑΕΙ) ο αριθμός των εισακτέων αυξήθηκε όχι μόνο στα περιφερειακά ΑΕΙ αλλά και σε εκείνα της Αττικής και της Θεσσαλονίκης (ΕΚΠΑ, ΕΜΠ, ΑΠΘ, Χαροκόπειο).

Με βάση την προκαταρκτική δήλωση που έκαναν όλοι οι πρωτοετείς κατά την εγγραφή τους, προκύπτει, ενδεικτικά, ότι στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου και το Δημοκρίτειο Θράκης αίτηση μετεγγραφής θα κάνει από το 40% έως και το 80% των πρωτοετών κατά περίπτωση Τμήματος. Ουσιαστικά, ο ένας στους δύο πρωτοετείς θα ζητήσει μετεγγραφή. Αντίστροφα, θα γεμίσουν τα ΑΕΙ Αττικής και Θεσσαλονίκης.

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά στην “Καθημερινή” ο πρόεδρος του Τμήματος Γεωγραφίας του Χαροκόπειου, Χρήστος Χαλκιάς, το Τμήμα θεωρεί ότι μπορεί να εκπαιδεύσει με επάρκεια 40 εισακτέους και τόσους ζήτησε από το υπουργείο Παιδείας.

Το υπουργείο όρισε 80 εισακτέους και με τις μετεγγραφές ο τελικός αριθμός αναμένεται να αυξηθεί στους 180 – δηλαδή, αύξηση λόγω μετεγγραφών 125% και αθροιστική αύξηση, με βάση το αρχικό αίτημα του Τμήματος, μεγαλύτερη του 300%!

Τα ποσοστά των φοιτητών που επιθυμούν μετεγγραφή

Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύει η “Ημερησία”, η εικόνα στα ΑΕΙ, όπου έχουν περάσει οι φοιτητές και από τα οποία θέλουν να μετεγγραφούν είναι η εξής:

Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης
40% από το τμήμα Μοριακής Βιολογίας
50% από το τμήμα Γλώσσας, Φιλολογίας, Πολιτισμού Παρευξείνιων Σπουδών
70% από το τμήμα Πολιτικών Μηχανικών
75% από την Ιατρική
77% από τη Νομική
80% από την Αρχιτεκτονική

Πανεπιστήμιο Αιγαίου
80% από τα τμήματα Γεωγραφίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας

Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης
10% των πρωτοετών κατά μέσο όρο επιθυμεί να φύγει για Αθήνα

Η εικόνα στα ΑΕΙ υποδοχής

Όσο για τα πανεπιστήμια που θα υποδεχτούν τους φοιτητές με μετεγγραφή:

Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών
30% επιπλέον του αριθμού εισακτέων μπορεί να υποδεχθεί η Νομική
10%-15% επιπλέον φοιτητές η Ιατρική, το Φυσικό και το τμήμα Μαθηματικών
Κανέναν παραπάνω φοιτητή η Πληροφορική και το Παιδαγωγικό
ΕΜΠ
100%-150% μπορεί να αυξηθεί ο αριθμός των νεοεισακτέων σε τμήματα όπως Αρχιτεκτόνων ή Πολιτικών Μηχανικών

ΠΗΓΕΣ: ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, ΗΜΕΡΗΣΙΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Την Παρασκευή ή την Δευτέρα οι υπουργικές αποφάσεις για τις μετεγγραφές

Εγκρίθηκαν 5,5 εκατομμύρια για στεγαστικό επίδομα σε φοιτητές

Τα νέα κριτήρια για τις μετεγγραφές φοιτητών

Στην ίδια πόλη τα αδέρφια φοιτητές – Οικονομική ανάσα για τις οικογένειες

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Ελλάδα
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Ελλάδα: Περισσότερα άρθρα
Κυριάκος Μητσοτάκης και Ντόρα Μπακογιάννη: Οι αναρτήσεις για τα 13 χρόνια χωρίς τη Μαρίκα Μητσοτάκη – «Μαμά μου, πόσο μου λείπεις!»
Δεκατρία χρόνια συμπληρώνονται σήμερα (6.5.25) από τον θάνατο της Μαρίκας Μητσοτάκη το 2012. Με αναρτήσεις τους ο Κυριάκος Μητσοτάκης και...
Κωνσταντίνος Μητσοτάκης και Μαρίκα Μητσοτάκη
Συγκίνηση στην κηδεία του Πέτρου Μολυβιάτη: Δίπλα στο φέρετρό του ο Μητσοτάκης – Ο συγκινητικός επικήδειος του Καραμανλή
«Η αφοσίωσή του στην υπεράσπιση των εθνικών δικαίων, στην διασφάλιση του εθνικού συμφέροντος ήταν απαράμιλλη», είπε ο Κώστας Καραμανλής, αποχαιρετώντας τον αγαπημένο του συνεργάτη
Κηδεία Πέτρου Μολυβιάτη 3
Υπόθεση Λύτρα: Η στιγμή που το πρώην ζευγάρι συναντήθηκε στο δικαστήριο – «Σοκαριστικές αποκαλύψεις» προανήγγειλε ο δικηγόρος της Πολυζωγοπούλου
Σε βίντεο φαίνονται τα βλέμματα των 2 πρώην συντρόφων να διασταυρώνονται, τη στιγμή μάλιστα που ο Απόστολος Λύτρας είχε στο πλευρό του την νέα σύντροφό του
Σοφία Πολυζωγοπούλου