Τρίτη, 19 Μαρ.
19oC Αθήνα

Μια παγκόσμια γιορτή της αρχιτεκτονικής στα Βραβεία «ArXellence 2»

Μια παγκόσμια γιορτή της αρχιτεκτονικής στα Βραβεία «ArXellence 2»

Άνεμος αισιοδοξίας για τη Θεσσαλονίκη 

Το «ArXellence 2» είναι ο διεθνής αρχιτεκτονικός διαγωνισμός ιδεών της ALUMIL, που φέρει τη «σφραγίδα» της Διεθνούς Ένωσης Αρχιτεκτόνων (UIA) και πραγματοποιήθηκε σε στενή συνεργασία με το Συμβούλιο Διεθνών Διαγωνισμών της UIA (ICC Council) και με πλήρη εφαρμογή των κανονισμών της UNESCO. Ο διαγωνισμός αφού πέρασε όλες τις φάσεις της υλοποίησής του – από την προετοιμασία και την ανακοίνωση του θέματος, έως την κατάθεση μελετών από όλο τον κόσμο και την τελική αξιολόγησή τους – ολοκληρώθηκε πανηγυρικά σε μια υψηλής ποιότητας διαδικτυακή τελετή βράβευσης.

Η online εκδήλωση έλαβε χώρα την Τρίτη 23 Φεβρουαρίου και την παρακολούθησαν πάνω από 3.000 μοναδικοί χρήστες στις δυόμιση ώρες που διήρκεσε. Κατά την έναρξη ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ALUMIL κ. Γιώργος Μυλωνάς ανέφερε πως «μέσα σε μια χρονιά έντονων προκλήσεων και παρά τους περιορισμούς που επέφερε η πανδημία του COVID-19, οι άνθρωποι της ALUMIL έμειναν πιστοί στο όραμα της διοργάνωσης ενός διεθνούς διαγωνισμού αρχιτεκτονικών ιδεών, χωρίς εκπτώσεις στον παγκόσμιο χαρακτήρα του». Ο Πρόεδρος του ομίλου εξέφρασε ακόμη την πεποίθησή του πως «η επιτυχία του ArXellence 2 θα κινητοποιήσει τους αρμόδιους φορείς για την έναρξη των συζητήσεων σε σχέση με το πολεοδομικό και οικονομικό μέλλον της πόλης».

Στη συνέχεια, ο Πρόεδρος της διεθνούς κριτικής επιτροπής του διαγωνισμού και εκπρόσωπος της UIA, κ. Kasper Guldager Jensen δήλωσε ιδιαίτερα χαρούμενος που συμμετείχε σε αυτό το εκπληκτικό ταξίδι του διαγωνισμού και συνεχάρη τόσο την ALUMIL για την πρωτοβουλία, όσο και τους αρχιτέκτονες που όπως είπε είχαν το κουράγιο να αφιερώσουν τον απαιτούμενο χρόνο και να καταθέσουν τις ιδέες τους για τον επανασχεδιασμό αυτής της σημαντικής περιοχής της Θεσσαλονίκης. Στην εκδήλωση ήταν φυσικά παρόντες οι εκπρόσωποι όλων των δημόσιων φορέων της πόλης: ο Υφυπουργός Εσωτερικών-αρμόδιος για τα θέματα Μακεδονίας Θράκης κ. Σταύρος Καλαφάτης, ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας κ. Απόστολος Τζιτζικώστας και ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης κ. Κωνσταντίνος Ζέρβας. Όλοι τους προλόγισαν τη διοργάνωση και εστίασαν στην άμεση ανάγκη αξιοποίησης του δυτικού παράλιου μετώπου και ενοποίησής του με την υπόλοιπη πόλη καθώς και  στην ανάδειξη της Θεσσαλονίκης σε έναν σύγχρονο κόμβο των Βαλκανίων.

Έπειτα η σκυτάλη δόθηκε στους πρωταγωνιστές της βραδιάς, τους βραβευμένους αρχιτέκτονες και τις αρχιτεκτόνισσες που μέσα από τις ιδέες τους άνοιξαν ένα παράθυρο στο μέλλον του αστικού σχεδιασμού της πόλης. Τα μέλη των 10 ομάδων που ξεχώρισαν στον διαγωνισμό, παρουσίασαν τις προτάσεις τους, ανέπτυξαν το σκεπτικό πίσω από το έργο τους και μίλησαν για τη συνολική εμπειρία συμμετοχής στο «ArXellence 2». Στο κλείσιμο της τελετής τον λόγο έλαβε ο Διευθυντής Καινοτομίας της ALUMIL και Project Leader των διοργανώσεων ArXellence κ. Νίκος Σαλπιγγίδης. Αφού έδωσε αρχικά τα εύσημα στους συμμετέχοντες αλλά και στους συνεργάτες του για το έργο και την επιμονή τους, δήλωσε πως «η εταιρεία έχει καθιερώσει τους αρχιτεκτονικούς διαγωνισμούς ArXellence για δύο βασικούς λόγους: αφενός γιατί είναι κομμάτι της γενικότερης στρατηγικής Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης που έχει χαράξει και αφετέρου διότι αποτελούν μέρος της επικοινωνίας και του συνεχούς διαλόγου της ALUMIL με τον διεθνή κόσμο της δημιουργίας και των ιδεών που συνιστά η παγκόσμια αρχιτεκτονική κοινότητα». Ο κ. Σαλπιγγίδης ολοκληρώνοντας τον λόγο του ανέφερε πως μόλις οι συνθήκες το επιτρέψουν, θα διοργανωθεί μια μεγάλη έκθεση αφιερωμένη στον διαγωνισμό και τις καινοτόμες προτάσεις που κατατέθηκαν, ενώ δεν παρέλειψε να ενημερώσει το κοινό για τις εργασίες που έχουν ήδη ξεκινήσει σε σχέση με την προετοιμασία του «ArXellence 3».

Το ArXellence 2 ήταν ένα μεγάλο στοίχημα για την ALUMIL και μάλιστα σε μια περίοδο που όλος ο πλανήτης δοκιμάζεται από μια πρωτοφανή πανδημία. Όσοι παρακολούθησαν την τελετή βράβευσης των προτάσεων που διακρίθηκαν, ήρθαν σε επαφή με το πνεύμα της διεθνούς αρχιτεκτονικής σκηνής και τον τρόπο που σπουδαίοι επαγγελματίες του κλάδου οραματίστηκαν το δυτικό παράλιο μέτωπο της πόλης. Η μεγαλύτερη παρακαταθήκη του ArXellence 2 είναι πως πλέον είναι έτοιμη μια πλατφόρμα εξαιρετικών αρχιτεκτονικών ιδεών που διακρίνονται από σχεδιαστικό πλουραλισμό και βασίζονται στο πνεύμα της αειφορίας και της βιωσιμότητας, ενώ παράλληλα επίκειται η δημιουργία και διάθεση μιας ειδικής έκδοσης με μελέτες που συμμετείχαν στον διαγωνισμό και πλούσιο υλικό για τους λάτρεις της αρχιτεκτονικής. Από εκεί και πέρα, είναι στο χέρι των αρμόδιων αρχών να αξιοποιήσουν τις προτάσεις που κατατέθηκαν και να οδηγήσουν τη Θεσσαλονίκη σε μονοπάτια ανάπτυξης. Όπως άλλωστε τόνισε και ο Πρόεδρος του ομίλου της ALUMIL κ. Γιώργος Μυλωνάς στην αρχική του τοποθέτηση « ως εταιρεία, δηλώνουμε ότι θα σταθούμε αρωγοί σε οποιαδήποτε προσπάθεια στοχεύει στην ουσιαστική αναβάθμιση και εξωστρέφεια της Θεσσαλονίκης, ώστε η πόλη μας να λάβει τη θέση που της αξίζει στο διεθνές σκηνικό.»

Προκειμένου να παρακολουθήσετε όλη την βιντεοσκοπημένη εκδήλωση κάντε κλικ εδώ.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις