Τετάρτη, 19 Ιουν.
35oC Αθήνα

Μια περιουσία για τη χρυσή ταμπακιέρα του Ιωάννη Καποδίστρια

Μια περιουσία για τη χρυσή ταμπακιέρα του Ιωάννη Καποδίστρια

Σε δημοπρασία βγαίνει το Σάββατο (15.12.2018) η χρυσή ταμπακιέρα του Ιωάννη Καποδίστρια. Η τιμή εκτίμησης της ταμπακιέρας είναι 30.000-40.000 ευρώ.

Η χρυσή ταμπακιέρα του Ιωάννη Καποδίστρια είναι ένα από τα έργα που περιλαμβάνονται στην δημοπρασία Νεοελληνικής Ζωγραφικής, Φιλελληνικών και Ιστορικών Αντικειμένων του οίκου «Βέργος», που θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο, 15 Δεκεμβρίου, στο Ζάππειο Μέγαρο.

Στην ταμπακιέρα του πρώτου κυβερνήτη της Ελλάδας υπάρχει παράσταση του αναγεννώμενου Φοίνικα, κατασκευασμένη το 1826 από τον διάσημο κοσμηματοποιό της Γενεύης και μεγάλο φιλέλληνα J. F. Bautte με την καθοδήγηση του ίδιο του Καποδίστρια.

Η χρυσή ταμπακιέρα του Καποδίστρια βρισκόταν σε πολύ καλή Ελβετική Συλλογή, η οποία εκποιήθηκε στο Λονδίνο, απ’ όπου και αγοράστηκε από τον σημερινό της κάτοχο.

Η δημοπρασία περιλαμβάνει επίσης έργα 19ου και 20ού αιώνα που υπογράφουν εκπρόσωποι της νεοελληνικής τέχνης, όπως: Α. Ακριθάκης, Α. Αστεριάδης, Σπ. Βασιλείου, Γ. Γαΐτης, Ν. Εγγονόπουλος, Φ. Κόντογλου, Μ. Μακρουλάκης, Γ. Μόραλης, Χ. Μπότσογλου, Αι. Προσαλέντης, Γ. Σπυρόπουλος, Θ. Στάμος, Π. Τέτσης, Μ. Τόμπρος, Κ. Τσόκλης κ.ά.

Ενδεικτικά αναφέρονται:

  • η Σπουδή για το μήνα Μάιο του Γιάννη Τσαρούχη
  • Το πορτραίτο νέου του ιδίου καλλιτέχνη
  • Το γεμάτο ευαισθησία Fleur του Τάκη
  • Τα ασυνήθιστα Τρία λάστιχα του Παύλου
  • Ο Ορνιθοκλέπτης του Γιαννούλη Χαλεπά

Στο δεύτερο μέρος της δημοπρασίας περιλαμβάνονται σπουδαία φιλελληνικά και ιστορικά έργα τέχνης και αντικείμενα, όπως:

  • Ο ασημένιος δίσκος με το οικόσημο και τα αρχικά του Δ. Σολωμού
  • Το πορτραίτο του Αλέξανδρου Μαυροκορδάτου, φιλοτεχνημένο από τον Διονύσιο Τσόκο (1849)

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις