Κυριακή, 28 Απρ.
17oC Αθήνα

Μιχάλης Κατσουρής: «Ομερτά» από τους Κροάτες χούλιγκανς, «δεν είδαμε κουκούλες και μαχαίρια», λένε! Οι απολογίες τους

Μιχάλης Κατσουρής: «Ομερτά» από τους Κροάτες χούλιγκανς, «δεν είδαμε κουκούλες και μαχαίρια», λένε! Οι απολογίες τους

Έφθασαν από το Ζάγκρεμπ, στο γήπεδο της ΑΕΚ, φορώντας κουκούλες και «οπλισμένοι» με καδρόνια, ρόπαλα και μαχαίρια, έχοντας τοποθετήσει στο στόμα τους ειδικά μασελάκια των μποξέρ για να προστατεύσουν τα δόντια τους, επικαλαμίδες και ειδικά γάντια, όπως λένε οι αστυνομικοί για τους Κροάτες χούλιγκανς, έτοιμοι για πόλεμο!

Όμως, στις καταθέσεις που έδωσαν στην Αστυνομία και στην ανακρίτρια, δηλώνουν ότι δεν είδαν, δεν άκουσαν και δεν έκαναν τίποτα, έξω από το γήπεδο OPAP ARENA, όπου τους συνέλαβαν οι άνδρες των ΜΑΤ. Οι Κροάτες συλληφθέντες χούλιγκανς, στις απολογίες που παρουσιάζει το newsit.gr, φαίνονται δασκαλεμένοι, συνεννοημένοι και αποφασισμένοι να μην ανοίξουν το στόμα τους.

Ουσιαστικά, οι περισσότεροι λένε ότι ήρθαν να δουν το παιχνίδι του Παναθηναϊκού με την Μαρσέιγ και τυχαία πέρασαν από το γήπεδο της ΑΕΚ όπου έκανε προπόνηση αγαπημένη τους ομάδα η Ντιναμό. Το απίστευτο είναι, ότι υποστηρίζουν, ότι δεν είδαν κανέναν με κουκούλες και ρόπαλα, παρά το γεγονός ότι οι αστυνομικοί τους έδειξαν φωτογραφίες και βίντεο τόσο από το σημείο της επίθεσης όσο κι όσο και από το σταθμό «Ειρήνη». 

Οι απολογίες των Κροατών

Ένας από τους συλληφθέντες Κροάτες, ο οποίος πιάστηκε σε ξενοδοχείο στο κέντρο της Αθήνας, κατέθεσε τα εξής: «Δεν έχω κατηγορηθεί ποτέ στο παρελθόν. Αρνούμαι την κατηγορία και αναφέρομαι στο απολογητικό μου υπόμνημα. Δεν ξέρω γιατί βρίσκομαι εδώ. Μόλις άρχισε η φασαρία φοβήθηκα και έτρεξα και κρύφτηκα. Κρυβόμουνα εκεί για ώρες και μετά πήγα σε ξενοδοχείο. Έμεινα εκεί, κοιμήθηκα μερικές ώρες το πρωί, πήγα στη ρεσεψιόν στο ξενοδοχείο, το οποίο το είχε περικυκλώσει η αστυνομία και μόλις αντιλήφθηκαν ότι είμαι Κροάτης, με έβγαλαν έξω με συνέλαβαν.

Ήταν κι άλλοι Κροάτες στο ξενοδοχείο. Ο φίλος μου (σ.σ αναφέρεται σε όνομα). Ήρθαμε με το ίδιο αυτοκίνητο. Εκεί που παρκάραμε, έχει κι άλλα κροατικά αυτοκίνητα αλλά, δεν γνωρίζω, αν παρκάραμε όλοι εκεί. Δεν είχαμε συνεννοηθεί για να πάμε όλοι έξω από το γήπεδο της ΑΕΚ. Έχω βρεθεί κι άλλη φορά σε προπόνηση της Ντιναμό στο Ζάγκρεπ», ανέφερε προανακριτικά, ενώ στο απολογητικό του υπόμνημα είπε τα εξής:

«Αρνούμαι και αποκρούω ως παντελώς αναληθείς και αβάσιμες τις εναντίον μου κατηγορίες, αφού ουδεμία σχέση έχω με τα γεγονότα. Ειδικότερα: ήρθα με τους φίλους μου για να παρακολουθήσω το παιχνίδι ΠΑΟ – Μαρσέιγ για τα προκριματικά του κυπέλλου πρωταθλητριών. Την ημέρα που φτάσαμε, είχε προπόνηση η Ντιναμό Ζάγκρεμπ, η ομάδα που υποστηρίζω, στο γήπεδο της Νέας Φιλαδέλφειας και αποφασίσαμε να πάμε να εμψυχώσουμε τους παίκτες και να τους ευχηθούμε καλή επιτυχία στο αυριανό παιχνίδι που είχαν με την ομάδα της ΑΕΚ. Όταν φτάσαμε πλησίον του γηπέδου, δεχθήκαμε επίθεση και έγιναν επεισόδια. Ήμουν στο χώρο αλλά δεν είχα ενεργή συμμετοχή. Δεν είχα κανένα μαχαίρι, ούτε και είδα κάποιον από μας να κρατάει μαχαίρι. Δεν είχα καμία επαφή με κανέναν οπαδό της ΑΕΚ. Μετά το συμβάν τελείωσε και φύγαμε. Αργότερα μας σταμάτησαν αστυνομικοί και παραδόθηκα χωρίς την παραμικρή αντίδραση. Επικαλούμαι το οπτικοακουστικό υλικό της δικογραφίας προς τεκμηρίωση των όσων επάγομαι». 

Ένας άλλος συγκατηγορούμενος από την Γκόριτσα Κροατίας ηλικίας 21 ετών, στην απολογία του αναφέρει τα εξής: «Δεν έχω κατηγορηθεί ποτέ στο παρελθόν. Αρνούμαι την κατηγορία. Λυπάμαι πάρα πολύ για αυτά που έγιναν. Στην Κροατία αυτά δεν γίνονται καθόλου. Εμείς ήρθαμε εδώ επειδή αγαπάμε το ποδόσφαιρο να παρακολουθήσουμε την προπόνηση. Όταν έγιναν τα επεισόδια ήμουν στο γήπεδο, αλλά έφυγα τρέχοντας. Φοβηθήκαμε και αρχίσαμε να τρέχουμε και μας συνέλαβαν μακριά από το γήπεδο.

Δεν γνωρίζω, αν είναι Κροάτες στη φωτογραφία που μου επιδεικνύετε. Στη φωτογραφία που μου επιδεικνύετε αυτοί σίγουρα δεν είναι Κροάτες και δεν αναγνωρίζω κανέναν. Η ομάδα που φαίνεται στη δεύτερη φωτογραφία θα μπορούσε να είναι αυτή που κάνει την επίθεση εναντίον μας. Επιτέθηκαν σε εμάς, που πήγαμε στην προπόνηση. Δεν ξέρω ποιοι ήταν. Εμείς ήμασταν μόνο Κροάτες και δεν υπάρχει ανάμεσα μας Έλληνας».

Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και 19χρόνος ομοεθνής του, οποίος δήλωσε τα εξής: « Δεν έχω κατηγορηθεί ποτέ στο παρελθόν. Αρνούμαι την κατηγορία και αναφέρομαι στο απολογητικό μου  υπόμνημα. Δε φταίω σε κάτι, δεν είχα καμία συμμετοχή στα γεγονότα. Ήρθαμε να παρακολουθήσουμε τον αγώνα Παναθηναικού – Μαρσέιγ και να περάσουμε να δούμε τους παίκτες της ομάδας μας που είχαν προπόνηση στο γήπεδο. Ήμουν κοντά στο γήπεδο και άκουσα την φασαρία και έφυγα τρέχοντας. Δεν είδα κάτι, άκουσα μια αναταραχή. Νομίζω ότι έφτασα στο γήπεδο γύρω στις 22:00. Δεν είχα φτάσει στο γήπεδο, όταν είδα ότι κάτι συνέβαινε ήδη.

Σοκαρίστηκα και απομακρύνθηκα. Ήρθα στην Ελλάδα την Δευτέρα περίπου στις 2 περάσαμε τα σύνορα. Ήρθα με τρεις φίλους μου. Ήμουν αρκετά μακριά και δεν πρόσεξα κανέναν συγκεκριμένα, νομίζω ότι δεν έχω πάει εκεί που μου επιδεικνύετε. Δεν αναγνωρίζω κανέναν. Απ’ όσο θυμάμαι δεν έχω δει κανέναν Κροάτη να είναι ντυμένος έτσι. Έχω σύνδρομο ΔΕΠΥ.

Είδα και στην πόλη και στο μετρό πολλούς Κροάτες, αλλά όταν φτάσαμε στο γήπεδο, μείναμε πολύ λίγη ώρα εκεί και είδαμε πολύ κόσμο μέσα στην αναταραχή, αλλά δεν μπορούσα να δω τι εθνικότητας είναι όλοι αυτοί. Ήρθαμε στην Ελλάδα με ένα Scoda Octavia. Νομίζω ότι το είχαν νοικιάσει φίλοι μου. Το οδηγούσε ο (σ.σ: αναφέρεται σε όνομα). Ήρθαμε με αυτό το αυτοκίνητο μέχρι την Αθήνα. Το ξέραμε ότι υπήρχε απαγόρευση για τους Κροάτες να δουν τον αγώνα της ομάδας τους.

Ο αγώνας Παναθηναικού-  Μαρσέιγ θα γινόταν την Τετάρτη, εμείς θα φεύγαμε την Πέμπτη ή την Παρασκευή. Δεν το είχαμε κανονίσει με ακρίβεια γιατί είχαμε όλοι άδεια. Έφτασα με λεωφορείο στα σύνορα με την Αλβανία. Είμαι φοιτητής πληροφορικής σε παράρτημα του Πανεπιστημίου του Ζάγκρεμπ στην Κροατία. Δεν έκανα ωτοστόπ. Πήγα στο αεροδρόμιο με ταξί. Δεν μιλαώ καλά αγγλικά και δεν μπορούσα να συνεννοηθώ καλά με τους αστυνομικούς εκεί που με πιάσανε στα σύνορα». 

Τι είπε ο υπεύθυνος ασφαλείας της ΑΕΚ 

Ο υπεύθυνος ασφαλείας του γηπέδου της ΑΕΚ στην κατάθεσή του ανέφερε τα εξής: «Είμαι υπεύθυνος ασφαλείας του OPAP ARENA και την 8η Αυγούστου 2023 πρωινές ώρες ενημερώθηκα από τους φύλακες του γηπέδου ότι βρήκαν μερικά στυλιάρια εξωτερικά του γηπέδου, έξω από την θύρα 37 και με ενημέρωσαν ότι τα μαζέψανε για να τα δώσουν στην αστυνομία. Την ίδια μέρα 8 Αυγούστου 2023 και περί ώρα 07:00 πήγα στο γήπεδο και οι φυλακές μου έδωσαν ένα μεταλλικό κοντάρι σκούπας, τρία ξύλινα στυλιάρια μήκους 120 εκατοστών, έξι ξύλινα στυλιάρια μήκους 90 εκατοστών και ένα σπασμένο ξύλινο στυλιάρι μήκους  79 εκατοστών τα οποία σας τα παραδίδω. Μερικά από τα αντικείμενα όπως πρόσεξα είχαν πιθανόν πάνω τους και αίμα. Θα ήθελα επίσης να σας ενημερώσω ότι τα ανωτέρω αντικείμενα τα έπιασα με γυμνά χέρια τόσο εγώ όσο και άλλα τέσσερα άτομα (σ.σ αναφέρει τα ονόματα τους). 

Τι κατέθεσε ο σταθμάρχης

Ο 57χρονος υπάλληλος της ΣΤΑΣΥ που εργάζεται ως σταθμάρχης στη γραμμή 1 της ΣΤΑΣΥ, κατέθεσε τα εξής: «Την 7η Αυγούστου 2023 εργαζόμουν στο σταθμό Ειρήνη κατά τις ώρες 17:30 έως 01:15. Την 22:45 ώρα περίπου, ομάδα 100 άτομων νεαρής ηλικίας, γεροδεμένοι, οι οποίοι φορούσαν κουκούλες και κρατούσαν ξύλινα στυλιάρια, εισήλθαν συντεταγμένα στο χώρο του σταθμού και υπερπηδώντας τις πύλες εισόδου, ανέβηκαν στην αποβάθρα καθόδου προς Πειραιά. Άμεσα ενημέρωσα βάσει καταστατικού τον ελεγκτή ασφαλείας, τον συντονιστή δικτύου, τον ρυθμιστή κυκλοφορίας, τον επόπτη σταθμών, καθώς και τον σταθμάρχη του Ηρακλείου.

Τα άτομα μετά από λίγα λεπτά αποχώρησαν, επιβιβαζόμενοι στο συρμό 17, προς Πειραιά. Κατόπιν διενήργησα οπτικό έλεγχο στο σημείο που υπερπηδούσαν τα άτομα και διαπίστωσα ότι το πάνελ 243 εισόδου ήταν σπασμένο και στο χώρο υπήρχαν διασκορπισμένα θραύσματα γυαλιού. Μετά τις 00:30 με ενημέρωσε ο νυχτερινός καθαριστής του σταθμού ότι βρήκε στην αποβάθρα καθόδου προς Πειραιά την βάση του σπασμένου πάνελ εισόδου. Εγώ του είπα να μην το πετάξει, καθώς ειθισται σε περίπτωση βανδαλισμών να κρατάμε τα κομμάτια που μπορούν να χρησιμεύσουν ως ανταλλακτικά. Γι’ αυτό τον λόγο το αποθήκευσα πίσω από την πόρτα, εντός του σταθμαρχείου καταγράφοντας στο βιβλίο συμβάντων, ενώ ενημέρωσα και τους υπόλοιπους σταθμάρχες του σταθμου.

Σήμερα 10 Αυγούστου 2023 κατά την πρωινή αλλαγή των σταθμαρχών ο πρωινός σταθμάρχης, ενημέρωσε την μεσημεριανό σταθμάρχη, για την βάση του σπασμένου πάνελ, η οποία εξετάζεται επισταμένα και διαπίστωσαμε ότι έφερε καστανέρυθρες κηλίδες, πιθανόν από αίμα. Άμεσα ενημέρωσα τους αστυνομικούς του σχεδίου «Αριάδνη» μέσω του συντονιστικού κέντρου που είναι υπεύθυνοι για την φύλαξη των σταθμών και λίγη ώρα αργότερα προσήλθαν αστυνομικοί στο σταθμό και παρέλαβαν από το σταθμάρχη το αντικείμενο». 

Μασελάκια και επικαλαμίδες

Στο μεταξύ, στις καταθέσεις τους αστυνομικοί αναφέρουν ότι βρήκαν μασελάκια και επικαλαμίδες.

Ακολουθεί απόσπασμα από την κατάθεση ενός εκ των αστυνομικών.

Η νομική άποψη 

Την ίδια ώρα, ο συνηγόρος υπεράσπισης Κροατών κατηγορουμένων κ. Δημήτριος Ζορμπάς μιλώντας στο newsit.gr για την υπόθεση επισημαίνει πως: «Μέχρι και σήμερα δεν έχουμε αποτελέσματα από τις εξετάσεις DNA. Οι Αρχές συνεχίζουν να ερευνούν προς πάσα κατεύθυνση για την ταυτοποίηση του δράστη της θανατηφόρας σωματικής βλάβης εναντίον του αποθανόντος. Έχουμε αιτηθεί την άρση του τηλεφωνικού απορρήτου και το βιντεοληπτικό υλικό από συγκεκριμένα σημεία, τα οποία είναι σημαντικά για την επίρρωση των ισχυρισμών μας».

Ο συνήγορος Δημήτριος Ζορμπάς

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις