Τετάρτη, 24 Απρ.
22oC Αθήνα

Μίχαλος στο newsit.gr: Οι προτάσεις στην κυβέρνηση για να σωθεί η σεζόν, το πάγωμα των δημοτικών τελών, και το «επίδομα επιχείρησης»

Μίχαλος στο newsit.gr: Οι προτάσεις στην κυβέρνηση για να σωθεί η σεζόν, το πάγωμα των δημοτικών τελών, και το «επίδομα επιχείρησης»

Ο Πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων και του ΕΒΕΑ, Κωνσταντίνος Μίχαλος, μιλά στη Μάγδα Τσέγκου και στο newsit.gr για τη δυσκολία της κατάστασης που επικρατεί στην οικονομία, αλλά και τις προτάσεις που κατέθεσαν στην Κυβέρνηση μετά από τις εξαγγελλίες του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη  για τα νέα μέτρα που θα λαβει η Κυβερνηση.

Ο κύριος Μίχαλος, αναφέρθηκε αναλυτικά στα στάδια που θα πρέπει να ακολουθήσει η Κυβέρνηση για την ομαλή μετάβαση των επιχειρήσεων στην κανονικότητα, την τουριστική περίοδο και σχολίασε την οικονομική ενίσχυση την οποία θα πρέπει να δοθεί στις επιχειρήσεις που πραγματικά το έχουν ανάγκη.

Παράλληλα, πήρε θέση για τη σχέση τουριστικών επιχειρήσεων και δήμων, ενώ δεν δίστασε να προσθέσει και την δική του άποψη για τη σημερινή κατάσταση στην οποία βρίσκεται η οικονομία στη χώρα μας.

Τέλος, απάντησε στο ερώτημα, εάν η σεζόν έχει χαθεί ή υπάρχει τρόπος να γίνουν καλύτερα τα δεδομένα για τις τουριστικές επιχειρήσεις, αλλά και τους εργαζόμενους στην τουριστική βιομηχανία.

Για να σωθεί η σεζόν πρέπει άμεσα να δούμε από τον ΕΟΔΥ τα υγειονομικά πρωτόκολλα τα οποία θα πρέπει να ακολουθήσουν οι επιχειρήσεις

«Θα είναι πάρα πολύ δύσκολο, θα είμαι ειλικρινά πολύ ευτυχής αν καταφέρουμε να πιάσουμε το 40% της κίνησης που είχαμε πέρυσι. Δεν σας κρύβω, οι ειδικοί με τους οποίος συνομιλώ, θεωρούν πως είναι φιλόδοξος αυτός ο στόχος. Εγώ θα ήμουν ευτυχής, εάν πιάναμε το 40%, αλλά αυτό προαπαιτεί να γίνουν κάποιες κινήσεις. Για αυτό το λόγο ζητήσαμε και την επανεξέταση των 7 σταδίων της επαναλειτουργίας της αγοράς από την κυβέρνηση, διότι οι χώροι εστίασης που είναι ένα σημαντικό κομμάτι του τουριστικού προϊόντος, θα πρέπει να επαναλειτουργήσουν ταχύτερα θα έλεγα. Έχει προσδιοριστεί για 1η Ιουνίου, αλλά θα έλεγα ταχύτερα και σε κάθε περίπτωση θα πρέπει και τα υγειονομικά πρωτόκολλα τα οποία θα πρέπει να ακολουθήσουν αυτές οι επιχειρήσεις, πολύ σύντομα να τα δούμε από τα Υπουργεία. Διότι μέχρι στιγμής, δεν έχουμε δει. Ο ΕΟΔΥ είναι αυτός ο οποίος έχει τον πρώτο λόγο σε ότι αφορά το υγειονομικό πρωτόκολλο, διότι αυτά τα οποία έχουν ακουστεί, θα περιορίσουν την δυναμικότητα των επιχειρήσεων εστίασης, οι οποίες έχουν – και μιλάμε πάντα για εξωτερικό χώρο, αφού ευνοούν και οι καιρικές συνθήκες – αλλά θα περιορίσει το δυναμικό στο 40%. Δηλαδή θα υπάρχει μία απώλεια του 60%. Αντιλαμβάνεστε ότι αυτό γεννά άλλα ερωτήματα. Δηλαδή, η δομή της επιχείρησης στην οποία είχε ο οποιοσδήποτε μέχρι τις 15 Μαρτίου, που ήταν στο χώρο της εστίασης, με τα τραπέζια τα οποία είχε η επιχείρηση, είχαν μία δομή σε ότι αφορά το προσωπικό. Αυτό το προσωπικό λοιπόν τώρα, το οποίο έχει δεσμευθεί η επιχείρηση για μία διετία να κρατήσει, δεν θα μπορέσει να υποστηρίξει τις ανάγκες της επιχείρησης, όταν θα λειτουργεί με το 40% της δυναμικότητας.»

Επιβάλλεται να πάμε σε πάγωμα των πληρωμών των δημοτικών τελών για ένα εύλογο διάστημα 

«Θεωρώ ότι υπάρχουν τρία σκέλη. Θα πρέπει λοιπόν και οι δήμοι να συμβάλλουν με τη μείωση των δημοτικών τελών ή και το πάγωμα των πληρωμών των δημοτικών τελών για ένα εύλογο διάστημα. Θα πρέπει επίσης, να δούμε το θέμα της ρευστότητας η οποία θα πρέπει να δημιουργηθεί γιατί εδώ αντιμετωπίζουν επιχειρήσεις δύο ειδών προβλήματα. Έκλεισαν βίαια στα μέσα του Μάρτη, έμειναν με προϊόντα τα οποία είναι ευπαθή, άρα στην ουσία υπέστησαν μία ζημία από τα προϊόντα και τις πρώτες ύλες που είχαν στις αποθήκες ή στους χώρους τους εκείνη την εποχή, έχουν μείνει με εκκρεμότητες επιταγών που έχουν εκδώσει στους προμηθευτές τους οι οποίες δεν έχουν αποπληρωθεί και θα χρειαστούν για την επανεκκίνηση της επιχείρησής τους μία νέα πηγή ρευστότητας.»

 Οι τράπεζες θα πρέπει να σταθούν  στο ύψος των περιστάσεων

«Εδώ λοιπόν έχουμε επισημάνει επανειλημμένως και έχουμε αποστείλει υπομνήματα και στα αρμόδια υπουργεία, αλλά και στα τραπεζικά ιδρύματα. Επιτέλους, θα πρέπει το τραπεζικό σύστημα να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων. Ιδιαίτερα μετά από τέτοιες ανακεφαλαιοποιήσεις του τραπεζικού συστήματος, που έγιναν με μεγάλες θυσίες του κάθε Έλληνα φορολογούμενου, θα πρέπει σε αυτή τη φάση να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων. Πολύ φοβούμαι ότι τα πρώτα δείγματα δεν δείχνουν κάτι τέτοιο. Και αυτό το λέω διότι εδώ θα πρέπει να ανεξαρτητοποιήσουμε τις όποιες γραμμές ρευστότητας παράσχουν οι συστημικές τράπεζες προς τους πελάτες τους να είναι ανεξάρτητα από τα δανειακά χαρτοφυλάκια τα οποία έχουν αυτή τη στιγμή και εξυπηρετούν οι συγκεκριμένες επιχειρήσεις. Προσπαθούν οι τράπεζες να συνδέσουν την εγγύηση του ελληνικού δημοσίου με προηγούμενα δάνεια των επιχειρήσεων που είναι απόλυτα λάθος και θέλω να πιστεύω ότι θα επέμβει έγκαιρα η κυβέρνηση.»

Ζητάμε από την Κυβέρνηση Μητσοτάκη να επανεξεταστούν  τα 7 στάδια επαναλειτουργίας

«Αυτό το οποίο ζητούμε εμείς ως επιμελητηριακός θεσμός είναι ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να επανεξετάσει τα 7 στάδια επαναλειτουργίας της αγοράς που ανακοίνωσε και ιδιαίτερα τη συντόμευση της επαναλειτουργίας των επιχειρήσεων που σχετίζονται με τον τουρισμό και τον κλάδο της εστίασης. Και το λέω αυτό, πολύ απλά διότι το 30% του συνολικού κρατικού ΑΕΠ, απαρτίζεται από αυτό που συνηθίζουμε να λέμε ως βαριά βιομηχανία της χώρας, που δεν είναι άλλο από τον τουρισμό. Δεν είναι βέβαια βιομηχανία. Παροχή υπηρεσιών είναι. Αλλά σε κάθε περίπτωση έχει εξελιχθεί σε αυτό που συνηθίζουμε να λέμε βαριά βιομηχανία. Πρέπει να πω ότι έχουμε καταθέσει μία πλήρως κοστολογημένη και ορθολογική πρόταση στο αρμόδιο Υπουργείο, στο Υπουργείο Τουρισμού, όπου ζητάμε για την επανεκκίνηση του τουριστικού προϊόντος, η οποία δεν θα μπορέσει να γίνει παρά μόνο με τον λεγόμενο Έλληνα τουρίστα και θέλω να θυμίσω ότι ήταν πάντοτε ο καλύτερος τουρίστας και αυτό διότι προκειμένου να εγκλειστεί μέσα σε κάποια ξενοδοχειακή δομή για τις 7 ή 14 ημέρες ανάλογα με το πακέτο το οποίο έχει επιλέξει, όπου συνηθίζει να κάνει ο ξένος τουρίστας, θα βγει να πάει στην ταβέρνα, θα βγει να πάει σε έναν χώρο εστίασης, θα βγει γενικότερα στα καταστήματα της περιοχής, το βράδυ θα επισκεφθεί τα ανάλογα καταστήματα, άρα θα υπάρχει μία διακίνηση μεγαλύτερη από αυτή που έχει ο ξένος τουρίστας, ο οποίος θα έχει και πρόβλημα να μας επισκεφθεί φέτος. Εκεί λοιπόν ζητήσαμε να υπάρξει μία επιδότηση ενός δισεκατομμυρίου ευρώ που αντιπροσωπεύσει το 5% του συνόλου των εσόδων που υπήρχε για τον τουρισμό πέρυσι το 2019, έτσι ώστε με την μορφή voucher το οποίο θα καλύπτει το 50% της αξίας του δωματίου που θα χρησιμοποιήσουν οι Έλληνες πολίτες άνω των 18, για 5 διανυκτερεύσεις για όλα τα καταλύματα. Εφόσον θέλει κάποιος βεβαίως να παραμείνει για περισσότερες μέρες, θα μπορεί να το πράξει, αλλά βεβαίως με δικά του έξοδα. Με αυτό τον τρόπο, επιχειρούμε την επανεκκίνηση του τουρισμού. Όπως βλέπουμε από τα μέτρα που ανακοίνωσε και η κυβέρνηση, αλλά και γενικότερα τις ευρωπαϊκές οδηγίες τις οποίες υπάρχουν, θα υπάρξει μία μεγάλη χρονική καθυστέρηση για την τυχόν έλευση ξένων τουριστών. Δεν μπορούμε όμως να αφήσουμε μικρές τοπικές κοινωνίες, γιατί συνηθίζουμε να λέμε για το 30% του κρατικού ΑΕΠ σε ότι αφορά τον τουρισμό γενικότερα, αλλά θα πρέπει να αναλογιστούμε ότι σε περιοχές όπως είναι η Κέρκυρα, η Κεφαλονιά, η Λευκάδα, η Πάρος, η Σαντορίνη, η Ρόδος, η Κως, ακόμα και η Κρήτη, απαρτίζει ο τουρισμός το 80% με 90% του τοπικού ΑΕΠ. Και αυτό είναι εξαιρετικά σημαντικό διότι με την πάροδο της τουριστικής περιόδου, δηλαδή τους υπολογισμούς που θα γίνουν στο κλείσιμο της τουριστικής περιόδου, αντιλαμβάνεστε ποια θα είναι τα αποτελέσματα και η κατάσταση που θα επικρατεί σε αυτές τις τοπικές κοινωνίες, αν δεν κάνουμε κάποιες κινήσεις, έτσι ώστε να μπορέσουμε να αναζωογονήσουμε τον τουρισμό σε  αυτές τις περιοχές.»

Να ακολουθήσουμε το Γερμανικό μοντέλο

«Και το τρίτο σκέλος είναι από πλευράς κυβέρνησης, όπως έχουμε δει και σε άλλες χώρες τις Ευρωπαϊκής Ένωσης, μικρότερες και μεγαλύτερες, για τον κλάδο εστίασης, αλλά και γενικότερα και για άλλους κλάδους οικονομίας, υπήρξαν επιδοτήσεις. Θα σας πω πολύ απλά. Στην Γερμανία, αμέσως μετά την καθιέρωση του κλεισίματος των επιχειρήσεων για αντιμετωπίσουν την υγειονομική κρίση, όχι μόνο κάλυψαν τις ανάγκες του προσωπικού στο 60% των αποδοχών τους και για την ίδια την επιχείρηση, ανάλογα με τη δυναμικότητα, υπήρχε ένας αλγόριθμος ο οποίος υπολόγισε την δυναμικότητα της επιχείρησης ή του εστιατορίου ενδεχομένως, υπήρχε ένα ποσό από την πρώτη εβδομάδα του κλεισίματος της αγοράς, από 9.000€ έως 30.000€. Εδώ λοιπόν θεωρούμε ότι θα μπορούσε η κυβέρνηση και αυτή είναι μία πρόταση την οποία κάνουμε, να υιοθετήσει ένα επίδομα στην επιχείρηση, το οποίο θα είναι  το 5% του τζίρου της επιχείρησης της χρονιάς και με ένα ανώτατο όριο 10.000€. Θεωρούμε ότι είναι λογικό και από τη στιγμή που βρίσκεται στην κατάσταση που βρίσκεται αυτή τη στιγμή η οικονομία και με την πρόθεση την οποία έχει εκδηλώσει η κυβέρνηση ότι πραγματικά θα σταθεί δίπλα στην επιχειρηματικότητα, να προβεί σε αυτή την ενέργεια.»

Τα νέα μέτρα της Κυβέρνησης και ο ξαφνικός «θάνατος» της ελληνικής οικονομίας

«Όσο αναγκαία ήταν η λήψη μέτρων για τον περιορισμό της πανδημίας, άλλο τόσο αναγκαία είναι η επιστροφή σε μία κανονικότητα και μάλιστα με γρηγορότερα βήματα. Στόχος της κυβέρνησης θα πρέπει να παραμείνει η προστασία της ανθρώπινης ζωής, αλλά ταυτόχρονα θα πρέπει να ακολουθηθούν τέτοιες πολιτικές που θα επιτυγχάνουν στο μέγιστο στόχο, χωρίς όμως να οδηγούμεθα σε μία πλήρη καταστροφή σε ότι αφορά την οικονομία. Και δεν πρόκειται ξέρετε για ένα δίλημμα ανάμεσα στις οικονομικές επιπτώσεις, αλλά και στην προστασία της δημόσιας υγείας, αλλά για μία νέα πρακτική που θα ακολουθεί τα ευρωπαϊκά πρότυπα και βεβαίως τις συστάσεις της επιστημονικής κοινότητας. Και βλέπουμε ότι σε έναν μεγάλο αριθμό ευρωπαϊκών χωρών τα περιοριστικά μέτρα έχουν ήδη αρχίσει να αίρονται προκειμένου να μην δημιουργηθούν νέα ζητήματα που θα επιτείνουν το υγειονομικό πρόβλημα. Και άλλωστε, ένα ισχυρό σύστημα υγείας δεν μπορεί να χρηματοδοτηθεί και να ενισχυθεί περαιτέρω όταν η οικονομία έχει καταρρεύσει. Υπήρχε ένας ξαφνικός θάνατος ο οποίος επήλθε στα μέσα Μαρτίου σε μία οικονομία η οποία εκεί που αρχίσαμε να λέμε “Δόξα Το Θεό” επιστρέψαμε στο “Βοήθεια Παναγιά”. Ήταν εύθραυστη ούτως ή αλλιώς η κατάσταση της ελληνικής οικονομίας και αντιλαμβάνεστε με ένα τέτοιο πρόβλημα, αυτή την υγειονομική κρίση, η οποία εξελίσσεται σε βαθύτατα οικονομική κρίση, όχι μόνο για τη χώρα μας ή κάποιες χώρες του Ευρωπαϊκού νότου. Είναι ένα παγκόσμιο πρόβλημα το οποίο θα κληθούμε να αντιμετωπίσουμε το οποίο επιτείνει τα προβλήματα τα οποία θα δημιουργηθούν στην καθημερινή λειτουργία της επιχειρηματικότητας και γενικότερα της οικονομίας.»

Δείτε όλη την συνέντευξη

 

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις