Πέμπτη, 25 Απρ.
22oC Αθήνα

Μόνο στη σκέψη των διακοπών…χαιρόμαστε!

ΦΩΤΟ EUROKINISSI
ΦΩΤΟ EUROKINISSI

 Περισσότερο χαρούμενοι είμαστε στην ιδέα των διακοπών παρά όταν πηγαίνουμε διακοπές.

 

Αυτό λέει τουλάχιστον μια νέα έρευνα που λέει πως η προσμονή για τις διακοπές προσφέρει περισσότερη χαρά σε κάποιον, επηρεάζοντας τα συνολικά επίπεδα της ευτυχίας του, παρά όταν είναι σε διακοπές.
Σίγουρα όμως δεν συμφωνούν όλοι με αυτό.
 
Ολλανδοί ερευνητές σε πρόσφατη μελέτη προσπάθησαν να μετρήσουν την επίδραση των διακοπών στη συνολική ευτυχία των ατόμων και πόσο αυτή διαρκεί. Στην έρευνα που δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση «Εφαρμοσμένη Έρευνα στην Ποιότητα Ζωής», έλαβαν μέρος 1.530 άνθρωποι, και από αυτούς οι 974 πήγαν διακοπές κατά τη διάρκεια των 32 εβδομάδων που κράτησε η μελέτη. Το βασικό συμπέρασμα στο οποίο κατέληξαν είναι πως αυτό που κάνει τον άνθρωπο χαρούμενο δεν είναι τόσο οι διακοπές αυτές καθαυτές όσο η προσμονή.
 
Η μεγαλύτερη «τόνωση» στα επίπεδα ευτυχίας που δήλωνε το δείγμα προήλθε από τον σχεδιασμό και μόνο των επικείμενων διακοπών. Μάλιστα, το να σχεδιάζει κανείς τις διακοπές του βρήκαν οι επιστήμονες ότι μπορεί να αυξήσει τη χρονική διάρκεια της ευτυχίας που νιώθει μέχρι και για οκτώ εβδομάδες.
 
Μία ακόμη παράμετρος που επηρέαζε τα επίπεδα ευτυχίας που δήλωναν οι συμμετέχοντες στην ολλανδική έρευνα μετά το τέλος των διακοπών τους ήταν αν η εμπειρία τους ήταν χαλαρωτική, ουδέτερη ή στρεσογόνα. Όσοι χαρακτήρισαν τις διακοπές τους ουδέτερες ή γεμάτες στρες, όταν γύρισαν δεν ένιωθαν πιο χαρούμενοι. Αν κι αυτό ακούγεται φυσιολογικό, το εντυπωσιακό είναι ότι ούτε όσοι τις περιέγραψαν ως χαλαρωτικές ένιωθαν πιο χαρούμενοι από αυτούς που δεν πήγαν. Μόνο όσοι δήλωσαν πως οι διακοπές τους ήταν πολύ χαλαρωτικές ήταν περισσότερο ευτυχισμένοι από τους υπόλοιπους, αλλά κι αυτοί μόνο για δύο εβδομάδες.
 
Γι’ αυτό ξεκινήστε να σχεδιάζεται από τώρα τις διακοπές σας…αν φυσικά υπάρχουν λεφτά μέχρι τότε!
 
 

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε