Πέμπτη, 28 Μαρ.
19oC Αθήνα

Μονοκλωνικά αντισώματα για τον κορονοϊό – Οικονόμου: Τέλος της εβδομάδας ξεκινά η χορήγησή τους

Μονοκλωνικά αντισώματα για τον κορονοϊό – Οικονόμου: Τέλος της εβδομάδας ξεκινά η χορήγησή τους

Μέχρι τέλος της εβδομάδας αναμένεται να ξεκινήσει η χορήγηση μονοκλωνικών αντισωμάτων σε νοσοκομεία της χώρας μας, προσθέτοντας ένα ακόμη όπλο στη φαρέτρα των γιατρών για την αντιμετώπιση του κορονοϊού. Την είδηση επιβεβαίωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, μιλώντας το πρωί της Τετάρτης (24/11) στον ρ/σ ΣΚΑΪ. 

Η Ελλάδα έχει λάβει 2.000 δόσεις μονοκλωνικών αντισωμάτων για τον κορονοϊό, ενώ η λίστα με τα νοσοκομεία στα οποία θα χορηγηθούν – σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες – αναμένεται να οριστικοποιηθεί εντός της ημέρας. Μιλώντας στο ρ/σ ΣΚΑΪ, ο Γιάννης Οικονόμου σημείωσε ότι από το τέλος αυτής της βδομάδας θα ξεκινήσει η χορήγησή τους. 

Επίσης, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επανέλαβε ότι η κυβέρνηση δεν εξετάζει επιπλέον παρεμβάσεις αυτή τη χρονική στιγμή, ούτε βρίσκεται στο σκεπτικό της απαγορευτικό. «Προσπαθούμε να μείνουμε πιστοί στην στρατηγική μας να είμαστε ανοιχτοί και όποιες παρεμβάσεις λαμβάνονται θα αφορούν τους ανεμβολίαστους», τόνισε. 

Ακούστε αναλυτικά τις δηλώσεις του Γιάννη Οικονόμου: 

Με κριτήρια η χορήγησή τους

Στα μονοκλωνικά αντισώματα κατά του κορονοϊού και στο πώς θα χορηγούνται αναφέρθηκε και ο καθηγητής φαρμακολογίας Ευάγγελος Μανωλόπουλος, μιλώντας το πρωί της Τετάρτης (24/11) στον ΣΚΑΪ. Όπως εξήγησε, υπάρχει μια δυσκολία σε παγκόσμιο επίπεδο καθώς αυτά πρέπει να χορηγούνται στον ασθενή 2 με 3 ημέρες μετά την εκδήλωση των πρώτων συμπτωμάτων. 

Η έγχυση των μονοκλωνικών αντισωμάτων για τον κορονοϊό, όπως είπε ο καθηγητής, γίνεται στα νοσοκομεία και η όλη διαδικασία διαρκεί μία με μιάμιση ώρα περίπου. Πρόσθεσε επίσης ότι οι δόσεις είναι πολύ λίγες και δεν φτάνουν για όλους οπότε η επιλογή των ατόμων που θα λάβουν τα μονοκλωνικά αντισώματα θα έχει πολύ συγκεκριμένα κριτήρια και θα αφορά άτομα ανοσοκατεσταλμένα, μεγάλης ηλικίας με συνοδές παθήσεις.

Ο Ευάγγελος Μανωλόπουλος ότι ακόμη δεν έχουν γίνει γνωστές οι λεπτομέρειες της χορήγησης μονοκλωνικών στη χώρα μας, ωστόσο κάποια επιτροπή είτε του υπουργείου είτε του ΕΟΔΥ θα πρέπει να επιλέγει από τα κρούσματα που δηλώνονται ποια άτομα είναι υποψήφια για να ακολουθήσουν την εν λόγω θεραπεία.

Δείτε αναλυτικά στο βίντεο:

Με πληροφορίες από ΣΚΑΪ

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις