Σάββατο, 27 Απρ.
16oC Αθήνα

Μόσιαλος: Γιατί χρειαζόμαστε την ευελιξία της ανάμιξης των εμβολίων

Ηλίας Μόσιαλος
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ ΙΝΤΙΜΕ

«Είναι εντυπωσιακό πως 14 μήνες μετά την ανακήρυξη της πανδημίας του COVID-19, έχουν ήδη χορηγηθεί σχεδόν 1.85 δισεκατομμύρια δόσεις εμβολίων, παγκοσμίως. Αυτό βέβαια, δυστυχώς, δεν σημαίνει πως οι δόσεις κατανέμονται ισόποσα ή πως όλες οι χώρες έχουν ξεκινήσει τους εμβολιασμούς. Ούτε πως έχουμε λύσει τα προβλήματα παραγωγής και διανομής των εμβολίων».

Αυτό αναφέρει σε ανάρτησή του στο Facebook, ο καθηγητής Ηλίας Μόσιαλος. Και συνεχίζει:

«Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε πως στο μέλλον ίσως κάνουμε αναμνηστικές δόσεις. Και η αναμνηστική δόση που ίσως λάβουμε, ίσως να είναι με διαφορετικό εμβόλιο από αυτό που μας χορηγήθηκε αρχικά, ή με τρίτη δόση του εμβολίου που έχουμε κάνει. (Αυτή είναι η πρόταση της Pfizer). H ανάμιξη εμβολίων για κάποιους ακούγεται περίεργη. Αλλά είναι όντως καινούριο ζήτημα η ανάμιξη διαφορετικών εμβολίων; Όχι».

Εξηγεί ότι η ανάμιξη διαφορετικών τύπων εμβολίων δοκιμάστηκε και με εμβόλια έναντι άλλων παθογόνων, όπως π.χ. έναντι του ιού Ebola. «Αλλά και στην περίπτωση του Covid-19, το ρωσικό εμβόλιο Sputnik-V αποτελείται στην ουσία από 2 διαφορετικά εμβόλια».

«Ορισμένες επιλογές που τώρα εξετάζονται είναι οι εξής:

1. 2 δόσεις AstraZeneca, 3η δόση με τα υπάρχοντα εμβόλια Pfizer ή Moderna ή με το νέο εμβόλιο της Moderna που στοχεύει στις νέες παραλλαγές του κορωνοϊού.

2. Ανάμιξη AstraZeneca με Pfizer ή Moderna: δηλαδή, πρώτη δόση ΑΖ, 2η δόση Pfizer ή Moderna, 3η δόση με τα υπάρχοντα εμβόλια Pfizer ή Moderna ή με το νέο εμβόλιο της Moderna.

3. 3 δόσεις με το εμβόλιο της Pfizer

4. 2 δόσεις Moderna και μια δόση με το νέο εμβόλιο της Moderna.

5. Mια δόση με το εμβόλιο της J&J και μια δόση με το νέο εμβόλιο της Moderna.

6. 2 δόσεις Pfizer, μια δόση Moderna και το αντίστροφο.

7. 2 δόσεις Pfizer και μια δόση με το νέο εμβόλιο της Moderna.

8. 2 δόσεις Pfizer ή Moderna και μια δόση με το εμβόλιο της Novavax. (Να θυμίσουμε πως το εμβόλιο της Novavax δεν ανήκει στην κατηγορία mRNA ή ιικού φορέα· αυτό το είδος εμβολίου περιέχει τμήματα πρωτεΐνης που υπάρχει μόνο στον κορωνοϊό).

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις