Ελλάδα

Μπλέτσας για μπλακ άουτ στην Ισπανία: Δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι ήταν αποτέλεσμα σαμποτάζ

«Στην Ελλάδα έχουμε μικρότερο δίκτυο -επομένως, σε περίπτωση μπλακ άουτ, η ελληνική υποδομή δεν θα απαιτήσει τον χρόνο που χρειάζεται ένα τεράστιο δίκτυο»

Η Ελλάδα δεν κινδυνεύει να αντιμετωπίσει ένα μπλακ άουτ ηλεκτρικής ενέργειας, τόσο μεγάλης έκτασης και με τόσο παρατεταμένο χρόνο επαναφοράς του δικτύου, όσο αυτό που συνέβη στην Ισπανία και την Πορτογαλία, διατύπωσε σήμερα (29.04.2025), από τη Θεσσαλονίκη ο Μιχάλης Μπλέτσας.

Σύμφωνα με τον διοικητή της Εθνικής Αρχής Κυβερνοασφάλειας και ερευνητή στο ΜΙΤ Media Lab, κατόπιν επικοινωνίας με τις αντίστοιχες Αρχές της ΕΕ, «δεν υπάρχει κάποια ένδειξη ότι το συμβάν στην ιβηρική χερσόνησο ήταν αποτέλεσμα σαμποτάζ», είτε με φυσικό τρόπο είτε με κυβερνοεπίθεση στο σύστημα ελέγχου.

Μιλώντας σε εκδήλωση, που πραγματοποιήθηκε στο Διεθνές Πανεπιστήμιο της Ελλάδος (ΔΙΠΑΕ), σημείωσε ότι, παρότι είναι νωρίς για ασφαλή συμπεράσματα, προς το παρόν η μόνη εξήγηση που έχει διαρρεύσει ήταν ότι το συμβάν οφειλόταν σε κάποια έντονη θερμοκρασιακή διαφορά, η οποία επηρέασε δύο μεγάλες γραμμές μεταφοράς στην Ισπανία.

«Η εξήγηση αυτή δεν μας ήρθε από τους Ισπανούς, αλλά από τους Πορτογάλους, που επηρεάστηκαν ακόμα περισσότερο και είχαν και μικρότερα περιθώρια αντίδρασης, δεδομένου ότι τροφοδοτούνται μόνο από την Ισπανία. Εν πάση περιπτώσει, νομίζω ότι θα πρέπει να περιμένουμε, για να δούμε τι έγινε ακριβώς», σημείωσε.

Πρόσθεσε ότι στην Ελλάδα έχουμε μικρότερο δίκτυο -επομένως, σε περίπτωση μπλακ άουτ, η ελληνική υποδομή δεν θα απαιτήσει τον χρόνο που χρειάζεται ένα τεράστιο δίκτυο, όπως το ισπανικό, για να επανέλθει. Επιπλέον, στην Ελλάδα «έχουμε αρκετά καλή εμπειρία σε τέτοια θέματα, διότι το δίκτυό μας είναι δύσκολο.

Έχουμε νησιά και πολλές ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ΑΠΕ). Κατά τη διάρκεια του περασμένου Σαββατοκύριακου, του Πάσχα, είχαμε υπερπαραγωγή ενέργειας από ΑΠΕ και έγινε μια καμπάνια, πάρα πολύ επιτυχημένη, ώστε να μην φύγει το δίκτυο εκτός ελέγχου (…) Συνολικά, δεν νομίζω ότι κινδυνεύουμε να έχουμε τόσο παρατεταμένη διακοπή, όσο αυτή της Ισπανίας.

Το ισπανικό δίκτυο πιθανόν ακόμα να μην έχει επανέλθει στο 100%, ακόμα και 24 ώρες μετά. Όταν πέσει ανά δίκτυο διανομής ηλεκτρικού ρεύματος, πρέπει να σηκωθεί κομμάτι κομμάτι, ώστε καθώς ενεργοποιείται να ταιριάζει η παραγωγή με την κατανάλωση, οπότε όσο μεγαλύτερο το δίκτυο, τόσο μεγαλύτερο το πρόβλημα», κατέληξε.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Ελλάδα
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Ελλάδα: Περισσότερα άρθρα
Εξιτήριο για την 40χρονη μετά τον άγριο ξυλοδαρμό της στο Κορωπί - Θα ζητήσει πίσω τα παιδιά της
Οικογένεια και φίλοι προσπαθούν να την πείσουν να μιλήσει στις αρχές - Συγκινητικές στιγμές στο Παίδων όταν είδε τα παιδιά της μετά από 8 ημέρες - Παραμένει προφυλακισμένος ο 50χρονος
Η 40χρονη Λιθουανή
Αμετανόητος ο Μητροπολίτης Δωδώνης για την παρατήρηση στον καθηγητή: «Η Εκκλησία δεν μπορεί να ανεχτεί τέτοια κατάσταση»
Ο Μητροπολίτης έκλεισε νευριασμένος το τηλέφωνο στους παρουσιαστές του «Καλημέρα Ελλάδα» κατηγορώντας τους πως δεν τον αφήνουν να μιλήσει - «Δεν συμφωνώ με τις απόψεις του Χριστόδουλου»
Ο καθηγητής και ο μητροπολίτης Δωδώνης
38
Ταυτοποιήθηκαν 6 για την επίθεση κατά του Μάκη Βορίδη στο Ηράκλειο - Έφοδος της αστυνομίας στην κατάληψη του «Ευαγγελισμού»
Μέσα στο υπό κατάληψη κτίριο εντοπίστηκαν συνολικά 10 άτομα, εκ των οποίων οι 6 ταυτοποιήθηκαν ως οι δράστες της επίθεσης κατά του βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας και συνελήφθησαν
Αστυνομία
Ανανεώθηκε πριν 28 λεπτά
109