Παρασκευή, 19 Απρ.
15oC Αθήνα

“Μπλόκο” από τον Άρειο Πάγο στον νόμο του Κοντονή για την διαμεσολάβηση

“Μπλόκο” από τον Άρειο Πάγο στον νόμο του Κοντονή για την διαμεσολάβηση

Αντισυνταγματικό έκρινε η Διοικητική Ολομέλεια του Αρείου Πάγου με με ψήφους 21 υπέρ και 18 κατά έκρινε ότι το άρθρο 182 του νόμου 4512/2018 που προβλέπει την υποχρεωτική υπαγωγή των ιδιωτικών διαφορών στη διαδικασία της διαμεσολάβησης είναι αντισυνταγματικό. Ο νόμος ψηφίστηκε από τη Βουλή τον περασμένο Ιανουάριο (17η Ιανουαρίου).

Συγκεκριμένα η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου με πρόεδρο τον Βασίλη Πέππα, εισηγητή τον αρεοπαγίτη Νικόλαο Πιπιλίγκα και με τη συμμετοχή του αντεισαγγελέα Αθανάσιου Κατσιρώδη, έκρινε αντισυνταγματικό το νόμο Κοντονή για υποχρεωτική υπαγωγή των ιδιωτικών διαφορών στη διαδικασία της διαμεσολάβησης.

Σύμφωνα με το σκεπτικό της Διοικητικής Ολομέλειας ο νόμος κριθηκε αντισυνταγματικός, καθώς θίγεται ο συνταγματικά προστατευόμενος πυρήνας του δικαιώματος των πολιτών για πρόσβαση στη Δικαιοσύνη, λόγω των μεγάλων δαπανών που απαιτεί η ιδιωτική διαμεσολάβηση για το μέσο πολίτη και μάλιστα εν μέσω οικονομικής κρίσης.

Η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου επιλήφθηκε του θέματος κατόπιν αιτήματος του προέδρου του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών Δημήτρη Βερβεσού.Των ενεργειών του κ. Βερβεσού είχε προηγηθεί η έντονη αντίδραση της Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων, η οποία είχε κάνει λόγο για εμφανή αντισυνταγματικότητα του νόμου Κοντονή.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις