Ελλάδα

Μπλόκο στα ακίνητα – Τα αδήλωτα τετραγωνικά “καίνε”

Φορολογικό μπλόκο μέσω Ε9, Κτηματολογίου, αλλά και χαρατσιού της ΔΕΗ βάζει το υπουργείο για να εντοπίσει όσους δεν έχουν δηλώσει όλα τα τετραγωνικά του σπιτιού τους ή του ακινήτου τους.

Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Τα κρυφά τετραγωνικά είναι πλέον ο στόχος καθώς έχουν παρατηρηθεί φαινόμενα διαφορών ανάμεσα στα όσα δηλώθηκαν στο Ε9, όσα υπολογίζει η ΔΕΗ και εκείνα που αναφέρονται στο Κτηματολόγιο.

Μέχρι στιγμής έχει προχωρήσει η συνεργασία της ΓΓΠΣ με την ΔΕΗ και έχει υπάρξει δοκιμή των σχετικών αλγόριθμων για τις διασταυρώσεις σε ορισμένους δήμους , όμως το Κτηματολόγιο δεν έχει πει το “ναι” στην αποστολή στοιχείων. Σύμφωνα με πληροφορίες έχει τεθεί θέμα προσωπικών δεδομένων και γι΄ αυτό έχει ζητηθεί η Συνδρομή της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα.

Αν η Αρχή ανάψει το πράσινο φως και δοθούν στο υπουργείο Οικονομικών τα στοιχεία από το Κτηματολόγιο η ΓΓΠΣ θα ξεκινήσει ελέγχους και διασταυρώσεις στα μητρώα των φορολογουμένων και στα ειδικά στοιχεία που έχουν δηλώσει για την επιφάνεια των ακινήτων τους προκειμένου να εντοπισθούν λάθη ή «παραλείψεις» που έγιναν στην επιφάνεια βάσει της οποίας φορολογείται το ακίνητο.

Οι έρευνες, θα γίνουν με αφορμή τα λάθη που εντοπίστηκαν στον υπολογισμό του τέλους ακινήτων (που εισπράττεται μέσω της ΔΕΗ), αλλά τα αποτελέσματα θα βοηθήσουν να εντοπιστούν τυχόν παραβάσεις και περιπτώσεις φοροδιαφυγής από ιδιοκτήτες που αποκρύπτουν την πραγματική φορολογήσιμη επιφάνεια των ακινήτων τους.

Στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές της ΓΓΠΣ, θα ενταχθούν στοιχεία από τα έντυπα Ε9, το περιουσιολόγιο, του αρχείου της ΔΕΗ, του Κτηματολογίου. Μέσα από τις διασταυρώσεις αυτές, το υπουργείο Οικονομικών θα επιδιώξει να εντοπίσει περιπτώσεις ιδιοκτητών που έχουν δηλώσει στο έντυπο Ε9 λιγότερα τετραγωνικά μέτρα για κατοικίες, διαμερίσματα ή καταστήματα από αυτά που εμφανίζονται στο αρχείο της ΔΕΗ ή αν στη ΔΕΗ τα τ.μ. είναι λιγότερα από αυτά που έχουν δηλωθεί στο Ε9, και πληρώνεται μικρότερο ειδικό τέλος ακινήτων.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Ελλάδα
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Ελλάδα: Περισσότερα άρθρα
Φωτιά στο Πάρκο Γουδή: «Ορφανό» από τον Απρίλιο το παλιό κτίριο του θεάτρου Badminton που «λαμπάδιασε» στην καρδιά της πόλης – Συγκλονιστικές εικόνες και ερωτήματα
«Καμπανάκι» των ειδικών για τους καπνούς από τη μεγάλη φωτιά - Να μην φέρνουν οι πολίτες «την τοξικότητα μέσα στο σπίτι τους»
Φωτιά στο Πάρκο Γουδή: «Ορφανό» από τον Απρίλιο το παλιό κτίριο του θεάτρου Badminton που «λαμπάδιασε» στην καρδιά της πόλης – Συγκλονιστικές εικόνες και ερωτήματα
7
Απίστευτο περιστατικό ενδοοικογενειακής βίας στο Ηράκλειο: Χώρισε, έμαθε kick boxing και ταξίδεψε από τη Γερμανία στην Κρήτη για να ξυλοκοπήσει την πρώην του
Μετά τον χωρισμό τους, ο 27χρονος ταξίδεψε στην Ταϊλάνδη προκειμένου να εκπαιδευτεί στο kick boxing, ενώ η 25χρονη ξεκίνησε νέα σχέση με την οποία ταξίδεψε στην Κρήτη για διακοπές
iStock
Πάρκο Γουδή: Περιορίστηκε η μεγάλη φωτιά στο παλιό κτίριο του θεάτρου Badminton - Κατέρρευσε κομμάτι της οροφής, εικόνες από το drone του newsit.gr
Αποκαταστάθηκε η κυκλοφορία στο κέντρο της Αθήνας - Μέχρι στιγμής δεν έχουν γίνει γνωστές οι συνθήκες κάτω από τις οποίες ξέσπασε η μεγάλη φωτιά
Πάρκο Γουδή: Περιορίστηκε η μεγάλη φωτιά στο παλιό κτίριο του θεάτρου Badminton – Εικόνες από το drone του newsit.gr
Ανανεώθηκε πριν 4 ώρες
46