Παρασκευή, 19 Απρ.
19oC Αθήνα

Μύκονος: Στο παλιό λιμεναρχείο οι ναυτικοί που σώθηκαν

Μύκονος: Στο παλιό λιμεναρχείο οι ναυτικοί που σώθηκαν

Στο κτίριο του παλαιού λιμεναρχείου μέσα στη χώρα, θα φιλοξενηθούν με μέριμνα του δήμου Μυκόνου, οι 12 αλλοδαποί ναυτικοί, μέλη του πληρώματος του φορτηγού πλοίου «LITTLE SEYMA» με σημαία Παναμά, που προσάραξε στη βραχονησίδα Τραγονήσι κοντά στη Μύκονο υπό αντίξοες καιρικές συνθήκες.

Το πλήρωμα (9 Ουκρανοί και 3 υπήκοοι Αζερμπαϊτζάν)που είχε καταφύγει με σωστικό σκάφος του πλοίου στη βραχονησίδα, περισυνελέγη σώο και καλά στην υγεία του από στελέχη της Μονάδας Υποβρυχίων Αποστολών του λιμενικού με τη συνδρομή αλιευτικού σκάφους καθώς και ταχύπλοου.

Οι διασωθέντες μετεπιβιβάστηκαν σε ρυμουλκό και μεταφέρθηκαν με ασφάλεια στο νέο λιμάνι της Μυκόνου.

Το χρονικό του θρίλερ

Οι Λιμενικές αρχές της Μυκόνου, της Νάξου, της Σύρου και της Τήνου ενημερώθηκαν πως το φορτηγό πλοίο ”LITTLE SEYMA” με σημαία Παναμά είχε προσαράξει στο νησάκι Τραγονήσι νότιο ανατολικά της Μυκόνου. Το πλήρωμά του ήταν 12 Ουκρανοί και 3 Αζέροι ναυτικοί.

Το πλοίο είχε αποπλεύσει από τη Ρωσία με προορισμό την Κύπρο και συγκεκριμένα την Αμμόχωστο. Μετέφερε 2.700 τόνους αλεύρι “Sun Flower”.

Αμέσως ξεκίνησε η επιχείρηση για να προσεγγιστεί το πλοίο και να διασωθούν οι 12 ναυτικοί. Πλοίο ανοιχτής θαλάσσης κι ένα ρυμουλκό έκαναν την πρώτη προσπάθεια. Αλλά οι κακές καιρικές συνθήκες δεν επέτρεψαν να πλησιάσουν το ”LITTLE SEYMA”.

Ακολούθησε η προσπάθεια από ελικόπτερο της Πολεμικής Αεροπορίας και ενός ελικοπτέρου του Πολεμικού Ναυτικού. Και τα δυο προσέγγισαν μεν την περιοχή αλλά εξαιτίας των καιρικών συνθηκών αναγκάστηκαν να αποχωρήσουν!

Νέες προσπάθειες με το πρώτο φως της μέρας

Τις πρωινές ώρες του Σαββάτου (23.12.2017) φρεγάτα του Πολεμικού Ναυτικού και το ρυμουλκό «ΧΡΗΣΤΟΣ XL» προσέγγισαν ξανά το πλοίο. Το πλήρωμα είχε καταφέρει να μπει σε φουσκωτή λέμβο και να βρει “καταφύγιο” σε βραχώδη περιοχή του μικρού νησιού.

Στην επιχείρηση μετείχε και ελικόπτερο Chinook του Στρατού Ξηράς που “σηκώθηκε” από το αεροδρόμιο των Μεγάρων. Σε αυτό επέβαιναν επτά στελέχη της ΕΜΑΚ και πέντε μέλη της Μονάδας Υποβρύχιων Αποστολών του Λιμενικού.

Δραματικές στιγμές

Άμεσα ξεκίνησε επιχείρηση απεγκλωβισμού των 12 ναυτικών. Αλλά και οι νέες προσπάθειες δεν στέφθηκαν αρχικά με επιτυχία. Οι πρώτοι που επιχείρησαν να φτάσουν τους 12 ναυτικούς ήταν άνδρες της ΕΜΑΚ με τη συνδρομή ελικοπτέρου της Πολεμικής Αεροπορίας.

Ακολούθησε νέα προσπάθεια, από στελέχη της Μονάδας Υποβρυχίων Αποστολών. Μαζί τους ένα αλιευτικό και ένα ταχύπλοο σκάφος. Στην περιοχή όμως έπνεαν άνεμοι εντάσεως 8 έως 9 μποφόρ. Παρά τις αντίξοες καιρικές συνθήκες, οι δύτες του λιμενικού κατάφεραν να απεγκλωβίσουν τελικά και να διασώσουν τους 12 ταλαιπωρημένους ναυτικούς.

Οι εννέα Ουκρανοί και οι τρεις Αζέροι μέλη του πληρώματος επιβιβάστηκαν στο ρυμουλκό «ΧΡΗΣΤΟΣ XL» και οδηγήθηκαν στο νέο λιμάνι της Μυκόνου για να τους δοθούν οι πρώτες βοήθειες.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις