Παρασκευή, 29 Μαρ.
23oC Αθήνα

Να αντικατασταθούν Πεπόνης και Μουζακίτης ζητάει ο υπ.Δικαιοσύνης

Να αντικατασταθούν Πεπόνης και Μουζακίτης ζητάει ο υπ.Δικαιοσύνης

Την αντικατάσταση των δύο οικονομικών εισαγγελέων ζητάει ο Μιλτιάδης Παπαϊώαννου από τον Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο. Είχαν υποβάλει την παραίτηση τους μετά από παρεμβάσεις που δέχθηκαν στο έργο τους όπως οι ίδιοι είχαν πει.
Για «πρωτοφανή παρέμβαση» του υπουργού Δικαιοσύνης κάνει λόγο ο εκπρόσωπος της ΝΔ.

Ερώτημα στο Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο με αντικείμενο την αντικατάσταση των οικονομικών εισαγγελέων Γρηγόρη Πεπόνη και Σπύρου Μουζακίτη, απέστειλε σήμερα ο υπουργός Δικαιοσύνης Μιλτιάδης Παπαιωάννου.

Οι δύο εισαγγελείς είχαν υποβάλει την παραίτησή τους μετα από καταγγελίες για παρενόχληση και παρεμβάσεις όπως είπαν στον έργο τους. Οι ισχυρισμοί τους διερευνήθηκαν από τον αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Φώτη Μακρή ο οποίος τελικά έβαλε την υπόθεση στο αρχείο.

Στο έγγραφό του προς το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο ο υπουργός Δικαιοσύνης αναφέρει :

«Η αντιμετώπιση της διαφθοράς στη δημόσια ζωή και στην οικονομία αποτελεί, πλέον, εθνική προτεραιότητα. Η καταπολέμηση της συνιστά αδιαπραγμάτευτο στόχο, για όλες τις συνταγματικά κατοχυρωμένες λειτουργίες και θεσμούς της Ελληνικής Δημοκρατικής Πολιτείας. Θεωρώ κρίσιμο σταθμό την απόφαση της Ελληνικής Κυβέρνησης για τη δημιουργία του νέου θεσμού του οικονομικού εισαγγελέα . Η εθνική αυτή προσπάθεια δεν μπορεί να αποδυναμώνεται από «γκρίζες», νεφελώδεις και ατεκμηρίωτες καταγγελίες για πρόσωπα και συμφέροντα που δήθεν παρεμποδίζουν τις προσπάθειες αναζήτησης της αλήθειας. Στο βαθμό που υπάρχουν, το χρέος αναζήτησης και καταλογισμού των ευθυνών ανήκει αποκλειστικά στην ίδια τη Δικαιοσύνη.

Θέτω υπόψη σας όλα τα παραπάνω, μαζί με τα έγγραφα που έχω στη διάθεση μου, και παρακαλώ να τεθούν υπόψη των μελών του Ανωτάτου Δικαστικού Συμβουλίου της Πολιτικής και Ποινικής Δικαιοσύνης και σε περίπτωση που αποφασίσετε θετικά, να ορίσετε δύο νέους Αντεισαγγελείς Εφετών με αρμοδιότητα την έρευνα του Οικονομικού Εγκλήματος, οι οποίοι θα μπορούν να διεκπεραιώσουν το σημαντικό και πολύτιμο αυτό έργο τους με τη νηφαλιότητα, την ανεξαρτησία, την υπευθυνότητα και φυσικά την αξιοπιστία που απαιτούνται ως προϋποθέσεις για την αποτελεσματική άσκηση των σχετικών καθηκόντων τους».

Πρωτοφανές χαρακτήρισε ο εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας, Γιάννης Μιχελάκης, το γεγονός ότι ο υπουργός Δικαιοσύνης Μιλτιάδης Παπαϊωάννου, με έγγραφό του προς το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο, έθεσε θέμα απομάκρυνσης των Οικονομικών Εισαγγελέων κυρίων Πεπόνη και Μουζακίτη από τη δίωξη του οικονομικού εγκλήματος. «Επιτιμά τους δικαστές γιατί εφάρμοσαν τα συνταγματικώς οριζόμενα», παρατήρησε.

    Ο κ. Μιχελάκης αφού υπενθύμισε ότι είναι η δεύτερη φορά που ο κ. Παπαϊωάνου «παρεμβαίνει ουσιαστικά στο έργο της δικαιοσύνης» καθώς και «την αντίστοιχη απόπειρα από τον κ. Βενιζέλο», εκτίμησε ότι «φαίνεται, τελικά, πως ο κ. Παπαϊωάννου εναρμονίζεται με τις κομματικές ντιρεκτίβες Μπεγλίτη, Λοβέρδου, Ρέππα και Διαμαντοπούλου, τις ύβρεις στη Δικαιοσύνη και τις απειλές τους σ’ ολόκληρη την κοινωνία».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Στα χέρια του υπ.Δικαιοσύνης η τύχη των 2 εισαγγελέων – Όλο το παρασκήνιο – Ελλάδα

Ποιούς κατονομάζουν οι 2 οικονομικοί εισαγγελείς – Τους “αδειάζει” ο υπουργός Δικαιοσύνης – Ελλάδα

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε