Τρίτη, 19 Μαρ.
19oC Αθήνα

Νέα μέτρα: Υποχρεωτική τηλεργασία κατά 40% σε ιδιωτικό και δημόσιο – Κλιμακωτό ωράριο και περιορισμός μετακινήσεων ηλικιωμένων

Χαρδαλιάς

Με τα κρούσματα κορονοϊού να είναι στα ύψη – 339 και σήμερα – ανακοινώθηκαν νέα μέτρα για την Αττική. Τέλος οι συναυλίες και τα κλειστά σινεμά από Δευτέρα. 20 άτομα σε τελετές και όριο 9 ατόμων για τις συναθροίσεις. Ανοικτό από Χαρδαλιά να επανέλθουν τα SMS.

Ο πρωθυπουργός προανήγγειλε σήμερα νέα μέτρα για την Αττική για τον περιορισμό της διασποράς του κορονοϊού. Τα αυξημένα κρούσματα στον πιο πολυπληθή νομό της χώρας έχουν προβληματίσει τους ειδικούς και ακόμα δεν έχει χειμωνιάσει. Ήδη σήμερα ανακοινώθηκαν και πάλι 339 κρούσματα κορονοϊού στην Ελλάδα.

Έτσι σήμερα ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς και ο επίκουρος καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας, Γκίκας Μαγιορκίνης εξειδίκευσαν τα μέτρα που θα αφορούν τους πολίτες της Αττικής.

Click4More Κορονοϊός: 339 νέα κρούσματα στην Ελλάδα σήμερα και 71 διασωληνωμένοι!

Η αποτελεσματικότητα των μέτρων που ανακοινώθηκαν την περασμένη Τρίτη θα φανεί σε 10 ημέρες είπε ο Γκίκας Μαγιορκίνης και συνέστησε αποφυγή του συγχρωτισμού. Είπε ακόμα ότι η μάσκα λειτουργεί σε επίπεδο ατομικής προστασίας αλλά βοηθάει και στην συρρίκνωση της μετάδοσης. 

Η Αττική είναι στο πορτοκαλί είπε ο Νίκος Χαρδαλιάς και πρόσθεσε ότι πρέπει να παρέμβουμε. Σε γειτονιές της Αθήνας είναι οι εστίες των περισσότερων κρουσμάτων. Τα 2.100 από τα πάνω από 4.000 κρούσματα είναι στην Αττική και τα 966 είναι στον Δήμο Αθηναίων.

Προχωράμε σε πρόσθετα μέτρα για ευάλωτες ομάδες. Πρόσθετα τεστ και ελέγχους σε συνεργασία με τον δήμο Αθηναίων. Μεταφορά ανθρώπων που είναι θετικοί στον ιό σε ξενοδοχεία καραντίνας. Επίσης, είπε ότι τα θετικά κρούσματα στην Αττική διασπείρονται σε εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα. Ζητάμε από τον κόσμο της εργασίας να συμπράξουν απέναντι στον κοινό εχθρό και να τηρούν τα μέτρα. 

Ο κ. Χαρδαλιάς είπε ακόμα ότι όλος ο κόσμος είναι αντιμέτωπος με τον ιο και όπως έχει φανεί από τα μέτρα που λήφθηκαν αυτά είχαν αποτέλεσμα. Έδωσε έμφαση σε δυο σημεία: στην αποφυγή συγχρωτισμού και στην χρήση μάσκας στα μέσα μεταφοράς.

Ανακοίνωσε ότι από την Δευτέρα 21 Σεπτεμβρίου έως και τις 4 Οκτωβρίου θεσπίζονται: 

  1. Ανώτατο όριο σε 9 άτομα για τις συναθροίσεις σε κλειστούς και ανοικτούς χώρους (εξαιρούνται οι χώροι που ισχύουν ειδικά μέτρα αποστάσεων όπως τα καταστήματα υγεινομικού ενδιαφέροντος)
  2. Αναστέλλονται οι συναυλίες σε κλειστούς και ανοιχτούς χώρους και αναστέλλονται οι προβολές σε κλειστούς κινηματογράφους
  3. Ανώτατο όριο 20 άτομα σε γάμους κηδείες και βαπτίσεις
  4. Να περιορίσουν τις μετακινήσεις τους οι άνω των 65 στις απολύτως αναγκαίες και να αποφεύγουν την επαφή με άλλα άτομα πλην του στενού οικογενειακού τους περιβάλλοντος και να αποφεύγουν τις μετακινήσεις με τα μέσα μαζικής μεταφοράς
  5. Για την Αττική επίσης αποφασίζεται η διαμονή ασυμπτωματικών θετικών κρουσμάτων που ανήκουν σε ευάλωτες πληθυσμιακές ομάδες π. χ. μετανάστες σε ξενοδοχεία καραντίνας
  6. Για την προστασία της υγείας των εργαζομένων λαμβάνονται τα ακόλουθα μέτρα: Υποχρεωτική τηλεργασία για εργαζόμενους ιδιωτικού και δημόσιου τομέα που εκτελούν εργασίες γραφείου ή εργασίες που μπορούν να εκτελεστούν εξ αποστάσεως. Μετακινήσεις από και προς την εργασία σε τρία κύματα για το δημόσιο τομέα.  Στις 7, στις 8 και στις 9 το πρωί.
  7. Θέσπιση ευελιξίας κατά την προσέλευση και αποχώρηση των εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα σε 4 κύματα. Εντός διώρου από την έναρξη και λήξη του ωραρίου εργασίας.
  8. Σαρωτικοί έλεγχοι σε εργοδότες και εργαζομένους που δεν τηρούν τα μέτρα προστασίας στους εργασιακούς χώρους. Δηλαδή την υποχρεωτική χρήση μάσκας. 
  9. Εκτεταμένοι έλεγχοι με rapid test του ΕΟΔΥ σε χώρους εργασίας και συναθροίσεων στις επιβαρυμένες περιοχές της Αττικής και σε υπηρεσίες του ιδιωτικού και δημοσίου τομέα που κρίνονται απαραίτητες για την συνεχόμενη και απρόσκοπτη λειτουργία του κράτους και της οικονομίας. Π.χ. σχολεία, μέσα μαζικής μεταφοράς και κυρίως τα νοσοκομεία. 

Δείτε όλη την ενημέρωση 

 

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις