Τετάρτη, 24 Απρ.
20oC Αθήνα

Νέα ψηφιακά εργαλεία υποστήριξης των ανέργων από τη ΔΥΠΑ – Το 1555 σας ενημερώνει

Νέα ψηφιακά εργαλεία υποστήριξης των ανέργων από τη ΔΥΠΑ – Το 1555 σας ενημερώνει

Η Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης (Δ.ΥΠ.Α.) αποτελεί σήμερα τον κεντρικό βραχίονα του κράτους, για την καταπολέμηση της ανεργίας και την αναβάθμιση των δεξιοτήτων του εργατικού δυναμικού.

Για να ανταποκριθεί στην αποστολή αυτή, αναβαθμίζει και εκσυγχρονίζει ψηφιακά τη λειτουργία της. Σήμερα παρέχει ένα  εκτεταμένο σύνολο ψηφιακών υπηρεσιών, που καταργούν την ανάγκη φυσικής παρουσίας στα Κέντρα Προώθησης Απασχόλησης (ΚΠΑ2), περιορίζοντας τις καθυστερήσεις και την ταλαιπωρία.

Από τις αρχές του 2023 έχει θέσει σε λειτουργία τρία νέα ψηφιακά εργαλεία υποστήριξης των ανέργων, συγκεκριμένα το Ψηφιακό Μητρώο και την Ψηφιακή Κάρτα ΔΥΠΑ, καθώς και το Ψηφιακό Ατομικό Σχέδιο Δράσης. Τα εργαλεία αυτά βελτιώνουν σημαντικά την εξυπηρέτηση των πολιτών, μειώνουν τη γραφειοκρατία και διευκολύνουν την αναζήτηση και την εύρεση εργασίας.

Τι είναι το Ψηφιακό Μητρώο της ΔΥΠΑ;

Είναι ο προσωπικός λογαριασμός κάθε ατόμου που αναζητά εργασία μέσω της ΔΥΠΑ.

Στο Ψηφιακό Μητρώο δημιουργείται το δικό σας, προσωπικό ψηφιακό προφίλ, στο οποίο περιλαμβάνονται στοιχεία ταυτοποίησης και επικοινωνίας, βιογραφικό σημείωμα και επάγγελμα ή επαγγέλματα στα οποία ενδιαφέρεστε να εργαστείτε, πληροφορίες για τα επιδόματα και τις παροχές που δικαιούστε, για τη συμμετοχή σας σε προγράμματα απασχόλησης και δράσης κατάρτισης κ.ά.

Η λειτουργία του είναι το πρώτο βήμα, ώστε η ψηφιακή εξυπηρέτηση από τη ΔΥΠΑ να γίνεται σταδιακά πιο εξατομικευμένη και φιλική για όλους τους χρήστες.

Πώς μπορώ να εγγραφώ στο Ψηφιακό Μητρώο;

Αν είχατε ήδη εγγραφεί στα μητρώα της ΔΥΠΑ (τ. ΟΑΕΔ), τα δεδομένα σας έχουν ήδη μεταφερθεί στο Ψηφιακό Μητρώο. Αν δεν είστε εγγεγραμμένοι, θα πρέπει να υποβάλετε αίτηση εγγραφής στο Ψηφιακό Μητρώο, μέσω του gov.gr χρησιμοποιώντας τους προσωπικούς σας κωδικούς πρόσβασης στο Taxisnet.

Τι είναι η Ψηφιακή Κάρτα;

Η Ψηφιακή Κάρτα ΔΥΠΑ είναι το «ψηφιακό ισοδύναμο» του έντυπου δελτίου ανεργίας και συνδέεται με το Ψηφιακό Μητρώο. Μπορεί να ενεργοποιηθεί στο ψηφιακό «πορτοφόλι» του gov.gr και να αποθηκευθεί στο κινητό ή στο tablet σας. Έτσι, μπορείτε εύκολα και άμεσα, όπου κι αν βρίσκεστε, να έχετε πρόσβαση στις παροχές που δικαιούστε.

Πώς μπορώ να αποκτήσω την Ψηφιακή Κάρτα;

Για να την αποκτήσετε, θα πρέπει να έχετε εγγραφεί ηλεκτρονικά στο Ψηφιακό Μητρώο και να έχετε εγκαταστήσει την εφαρμογή Gov.gr Wallet.

Αυτό μπορεί να γίνει εύκολα από το κινητό ή τον υπολογιστή σας. Μέσω του https://wallet.gov.gr/#download μπορείτε να χρησιμοποιήσετε την ενότητα «Κατεβάστε την εφαρμογή» και να ακολουθήσετε τις οδηγίες για την εγκατάσταση. Εναλλακτικά, μπορείτε να αναζητήσετε και να κατεβάσετε την εφαρμογή Gov.gr Wallet, μέσα από τα Google Play Store και AppStore (Apple).

Αφού έχετε εγκαταστήσει την εφαρμογή – ή αν την είχατε ήδη διαθέσιμη στη συσκευή σας – την ανοίγετε με τη χρήση κωδικών Taxisnet ή μέσω βιομετρικών στοιχείων. Στην κεντρική οθόνη επιλέγετε το σύμβολο «+». Στο κάτω μέρος της οθόνης θα εμφανιστεί η επιλογή για προσθήκη εγγράφων. Επιλέγετε την Ψηφιακή Κάρτα ΔΥΠΑ και στη συνέχεια ακολουθείτε τα βήματα που θα σας ζητηθούν.

Τι είναι το Ψηφιακό Ατομικό Σχέδιο Δράσης;

Το Ψηφιακό Ατομικό Σχέδιο Δράσης περιλαμβάνει τα προσωπικά χαρακτηριστικά, το επαγγελματικό προφίλ, την προϋπηρεσία, τους στόχους και τις ενέργειες που πρέπει να κάνετε, αν αναζητάτε εργασία μέσω της ΔΥΠΑ. Το περιεχόμενό του το συναποφασίζετε με τον αρμόδιο εργασιακό σύμβουλο της ΔΥΠΑ, και ανανεώνεται κάθε 6, 12 και 18 μήνες εάν μέχρι τότε δεν έχετε βρει δουλειά.

Μέσω του gov.gr και της εφαρμογής myDYPAapp, μπορείτε να πραγματοποιήσετε γρήγορα και εύκολα περισσότερες από 40 συναλλαγές ή υπηρεσίες της ΔΥΠΑ. Για τις υπηρεσίες της ΔΥΠΑ που δεν παρέχονται ηλεκτρονικά, μπορείτε να κλείνετε ηλεκτρονικά ραντεβού μέσω του gov.gr (Πλατφόρμα Φυσικού Ραντεβού Δ.ΥΠ.Α.) χρησιμοποιώντας τους κωδικούς Taxisnet και επιλέγοντας την υπηρεσία της ΔΥΠΑ που επιθυμείτε, καθώς και τη διαθέσιμη ημερομηνία και ώρα του ραντεβού.

Επίσης, μπορείτε να χρησιμοποιείτε το myDYPAlive για να κλείσετε ψηφιακό ραντεβού ώστε να εξυπηρετηθείτε από εξειδικευμένο στέλεχος της ΔΥΠΑ μέσω τηλεδιάσκεψης.

Εάν έχετε απορίες, ή χρειάζεστε βοήθεια για την πρόσβαση στις ηλεκτρονικές υπηρεσίες, μπορείτε πάντα να απευθύνεστε στο 1555, είτε τηλεφωνικά καλώντας στον τετραψήφιο αριθμό, είτε διαδικτυακά στο 1555.gov.gr.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις