Παρασκευή, 26 Απρ.
16oC Αθήνα

Νέες απαιτήσεις της Τουρκίας από το ΝΑΤΟ για να μπλοκάρει τη Ρωσία

Νέες απαιτήσεις της Τουρκίας από το ΝΑΤΟ για να μπλοκάρει τη Ρωσία

Οι απαιτήσεις της Τουρκίας δεν έχουν τέλος. Αυτή τη φορά ζήτησε τη συνδρομή του ΝΑΤΟ στον… συριακό πόλεμο και την εμπλοκή της Συμμαχίας στην κόντρα Μόσχας – Άγκυρας!

O Τούρκος πρωθυπουργός, Αχμέτ Νταβούτογλου, σε συνάντηση που είχε με τον Γενικό Γραμματέα του Βορειοατλαντικού Συμφώνου, Γενς Στόλτενμπεργκ, ουσιαστικά επεδίωξε την… εμπλοκή του ΝΑΤΟ στον συριακό πόλεμο, “δείχνοντας” τη Ρωσία ως τον μοναδικό υπαίτιο του Προσφυγικού!

Συγκεκριμένα ο κ. Νταβούτογλου ζήτησε να αυξηθεί η νατοϊκή παρουσία στα σύνορα της Τουρκίας με τη Συρία ισχυριζόμενος πως αυξήθηκαν οι προσφυγικές ροές προς την Τουρκία, λόγω των αεροπορικών επιδρομών που πραγματοποιούν Ρωσία και συριακό καθεστώς στην περιοχή. Στόχος της Άγκυρας είναι να “χρησιμοποιηθεί” η δυναμική του ΝΑΤΟ, προκειμένου να αποδυναμωθεί ο ρόλος της Μόσχας στη Συρία.

Ο κ. Νταβούτογλου εξέφρασε την ανησυχία του για νέα κύματα προσφύγων, καθώς, όπως είπε, η εμπλοκή της Ρωσίας στον πόλεμο της Συρίας “δεν βοηθά” και πως οι επιθέσεις μέχρι τώρα πλήττουν περισσότερο αμαχους.

Σύμφωνα με τον Τούρκο πρωθυπουργό η ρωσική στρατιωτική δραστηριότητα αναγκάζει χιλιάδες ανθρώπους να εγκαταλείψουν τη Συρία με κατεύθυνση την Τουρκία

“Θέλουμε πιο ορατή παρουσία του ΝΑΤΟ στα σύνορά μας, έτσι ώστε να δημιουργηθεί ένα κλίμα αποτροπής σε εκείνους που μπορεί να έχουν την πρόθεση να δοκιμαστεί η ικανότητα της Συμμαχίας”, τόνισε ο Αχμέτ Νταβούτογλου.

Σχετική με την αποστολή του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο, ο Τούρκος πρωθυπουργός τη χαρακτήρισε “ανθρωπιστική” και όχι “στρατιωτική” επιχείρηση.

Τα πλοία της νατοϊκής αποστολής αναλαμβάνουν δράση

To NATO ανέπτυξε σήμερα πλοία στα ελληνικά και στα τουρκικά χωρικά ύδατα για την αντιμετώπιση των διακινητών προσφύγων στο Αιγαίο, δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας του Βορειοατλαντικού Συμφώνου Γενς Στόλτενμπεργκ, τονίζοντας ότι καθησυχάστηκαν οι ανησυχίες τόσο της Αθήνας, όσο και της Άγκυρας.

«Το NATO ξεκινά δραστηριότητες στα χωρικά ύδατα (της Ελλάδας και της Τουρκίας) σήμερα», ανέφερε ο Στόλτενμπεργκ στις Βρυξέλλες, σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον πρωθυπουργό της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου.

«Επεκτείνουμε τη συνεργασία μας με τον FRONTEX (τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό για τη Διαχείριση της Επιχειρησιακής Συνεργασίας στα Εξωτερικά Σύνορα των Κρατών Μελών της ΕΕ) και αυξάνουμε τον αριθμό των πλοίων που αναπτύσσουμε», πρόσθεσε ο ίδιος, διευκρινίζοντας ότι η Γαλλία και η Βρετανία συμφώνησαν να στείλουν πολεμικά στο Αιγαίο.

Η Γερμανία ηγείται της αποστολής του NATO η οποία συμφωνήθηκε την 11η Φεβρουαρίου. Στην αποστολή μετέχουν επίσης πλοία της Ελλάδας, της Τουρκίας και του Καναδά. Μέχρι τώρα, τα σκάφη του Βορειοατλαντικού Συμφώνου έπλεαν στα διεθνή ύδατα. 

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε