Τετάρτη, 24 Απρ.
24oC Αθήνα

Νέες προσφυγές στο ΣτΕ για τις τηλεοπτικές άδειες

ΕΣΡ τηλεοπτικές άδειες

Νέα δικαστική διαμάχη έχει ανοίξει ενώπιον του συμβουλίου της Επικρατείας για το ζήτημα των τηλεοπτικών αδειών. Συγκεκριμένα, προσφυγές από τους τηλεοπτικούς σταθμούς ΑNT1 και ALPHA, ενώ πριν από λίγες ημέρες είχαν προσφύγει οι τηλεοπτικοί σταθμοί ΣΚΑΪ και STAR, όπως και η Ένωση Ιδιοκτητών Τηλεοπτικών Σταθμών Εθνικής Εμβέλειας =(ΕΙΤΗΣΕΕ).

Με τις προσφυγές ζητείται να ακυρωθούν ως αντισυνταγματικές οι αλλαγές για τις τηλεοπτικές άδειες.

Παράλληλα χαρακτηρίζονται ως αντίθετες στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ) και την Ελληνική και Ευρωπαϊκή νομοθεσία οι αποφάσεις 1) για τον καθορισμό του αριθμού των δημοπρατούμενων αδειών παρόχων επίγειας ψηφιακής τηλεοπτικής ευρωεκπομπής ελεύθερης λήψης εθνικής εμβέλειας ενημερωτικού προγράμματος (υπ΄ αρθμ. 1830/7.7.2017) και 2) για τον καθορισμό της τιμής εκκίνησης για κάθε μια από τις 7 δημοπρατούμενες άδειες (υπ΄ αριθμ. 2178/28.7.2017).

Οι προσφεύγοντες υποστηρίζουν ότι οι επίμαχες υπουργικές αποφάσεις είναι αντίθετες στις αρχές του ανταγωνισμού και της ανοικτής εσωτερικής αγοράς, γιατί περιορίζεται υπέρμετρα ο ανταγωνισμός και η εσωτερική αγορά.

Επιπλέον, τονίζουν ότι για την όλη διαδικασία αδειοδότησης έπρεπε να εκδοθεί σχετικό Προεδρικό Διάταγμα και όχι υπουργικές αποφάσεις, όπως έγινε στην προκειμένη περίπτωση και πως είναι υπερβολικά υψηλή η τιμή εκκίνησης (35 εκατ.) και δεν ανταποκρίνεται στα σύγχρονα οικονομικά μεγέθη της ραδιοτηλεοπτικής αγοράς από τα οποία εξαρτάται ο καθορισμός της. Παράλληλα, αναφέρουν ότι παραβιάζονται οι σχετικές οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως και η Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις