Πέμπτη, 28 Μαρ.
20oC Αθήνα

Νεκρά παιδιά στην Πάτρα: Τι ψάχνουν τώρα οι ιατροδικαστές και ποιο είναι το μεγάλο στοίχημα στην υπόθεση θρίλερ

Νεκρά παιδιά στην Πάτρα: Τι ψάχνουν τώρα οι ιατροδικαστές και ποιο είναι το μεγάλο στοίχημα στην υπόθεση θρίλερ

Σε ένα θρίλερ δίχως τέλος έχει μετατραπεί η υπόθεση με τα νεκρά παιδιά από την Πάτρα. Γιατροί και αστυνομικοί, προσπαθούν να συμπληρώσουν το παζλ…

Ο ιατροδικαστής Χαράλαμπος Κούτσης, μίλησε στο Mega για την επανεξέταση των στοιχείων για τον θάνατο των τριών παιδιών από την Πάτρα. Ο κ. Κούτσης μίλησε για την επανεξέταση των δειγμάτων της Μαλένας και της Ίριδας. «Θα εξετάσουν όλα τα δεδομένα από τον φάκελο που έχει σχηματιστεί. Θα εξεταστεί σοβαρά το ενδεχόμενο εγκληματικης ενέργειας, εφόσον έχουν αποκλειστεί τα παθολογικά αίτια. Στο πλαίσιο της εντολής που έχουν πάρει, οι ιατροδικαστές μπορεί να ζητήσουν ξανά την εξέταση των δειγμάτων», ανέφερε αρχικά.

«Έχουμε τον θάνατο τον 3 παιδιών σε σύντομο χρονικό διάστημα το οποίο σηματοδοτεί κάτι διαφορετικό σε σχέση με μία παθολογία. Κατά τη διερεύνηση του θανάτου της 9χρονης έχουμε ταυτοποίηση εγκληματικής ενέργειας. Σύμφωνα με το εύρημα της κεταμίνης αποκλείονται τα παθολογικά αίτια. Με αυτό το δεδομένο ανοίγουν οι φάκελοι και των άλλων 2 παιδιών. Μέχρι στιγμής είχαμε μία άτυπη διαδικασία, τωρα υπάρχει εκ νέου διερεύνηση», συμπλήρωσε.

«Εάν βρεθούν νέα στοιχεία θα ανατρέψουν τις προηγούμενες αιτίες θανάτου. Όταν εξετάστηκαν τα προηγούμενα περιστατικά, εξετάστηκαν με άλλα δεδομένα με άλλο καθεστώς, ενώ εδώ εξετάζονται όλα τα περιστατικά με το δεδομένο της εγκληματικης ενέργειας και τον θάνατο από κεταμίνη. Στο πρώτο παιδί είχαν γίνει τοξικολογικές εξετάσεις. Τώρα που έχουμε το δεδομένο της εγκληματικης ενέργειας με την κεταμίνη, εξετάζουμε εκ νέου λαμβάνοντας υπόψιν και την εγκληματική ενέργεια, είναι πιο εξειδικευμένες εξετάσεις», πρόσθεσε χαρακτηριστικά.

Σχετικά με το νέο μηχάνημα στο οποίο θα γίνουν πιο εξειδικευμένες εξετάσεις στις περιπτώσεις της Ίριδας και της Μαλένας, ο κ. Κούτσης δήλωσε χαρακτηριστικά: «Πρόκειται για κάτι πιο σύγχρονο και εξειδικευμένο, και μπορεί να ανιχνεύσει ουσίες που δεν γινόταν να ανιχνευθούν παλαιότερα. Συνεχώς βγαίνουν νέες ουσίες, δηλητήρια και ναρκωτικές ουσίες και τα μηχανήματα πρέπει να εκσυγχρονίζονται. Η ανεύρεση κεταμίνης είναι αδιάσειστο στοιχείο στην υπόθεση και θέτει νέα δεδομένα για τους δύο προηγούμενους θανάτους».

«Αυτό που ζητά η ανακρίτρια έχει να κάνει με την διαδρομή ανεύρεσης της κεταμίνης και το ποιός την προμηθεύτηκε. Έχει ζητηθεί να βρεθεί και ενδεχόμενη διαδρομή της κεταμίνης με παράνομο τρόπο» κατέληξε.

O ποινικολόγος Βασίλης Χειρδάρης, είπε στην ΕΡΤ ότι «δοκιμάζεται και η αντοχή και οι δυνατότητες της ανάκρισης σε ένα πολύπλοκο έγκλημα» ενώ τόνισε ότι δεν αρκούν οι ενδείξεις αλλά οι αποδείξεις.

Σχολιάζοντας τις κατηγορίες που έχουν απαγγελθεί στην 33χρονη μητέρα που κατηγορείται για την ανθρωποκτονία της 9χρονης Τζωρτζίνας, λόγω χορήγησης κεταμίνης είπε ότι «επειδή δεν υπάρχει ομολογία, θα πρέπει η κατηγορούσα αρχή να αποδείξει τη σύνδεση μεταξύ του θανάτου και της κατηγορουμένης. Αν δεν αποδειχθεί η σύνδεση, τότε δεν υπάρχει αδίκημα. Είναι πολυσύνθετη αυτή η διαδικασία. Θα πρέπει οι ανακριτικές να δέσουν πολύ καλά το οποιοδήποτε στοιχείο».

Και όπως τόνισε ο κ. Χειρδάρης, «το τεκμήριο της αθωότητας επιβάλει η κατηγορουμένη να μη χρειάζεται να αποδείξει τους ισχυρισμούς της». Επισήμανε, ωστόσο, ότι στο ελληνικό δικαστικό σύστημα υπάρχει η «αρχή της ηθικής απόδειξης» και μπορεί ένας δικαστής να καταδικάσει έναν κατηγορούμενο όταν πιστεύει στην ενοχή του έστω και αν υπάρχουν επαρκή στοιχεία. «Αυτή θα πρέπει να μια πολύ προσεχτική προσέγγιση και θα πρέπει ο κατηγορούμενος να καταδικάζεται εφόσον υπάρχουν επαρκή».

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις