Πέμπτη, 18 Απρ.
21oC Αθήνα

Νέο επεισόδιο στην κόντρα κυβέρνησης – δικαστών

Νέο επεισόδιο στην κόντρα κυβέρνησης – δικαστών

Νέο επεισόδιο στη κόντρα Κυβέρνησης και δικαστών έχει ξεσπάσει με το νομοσχέδιο για την διαμεσολάβηση. Η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων ζητάει με δριμεία ανακοίνωση την παράταση της προθεσμίας για την δημόσια διαβούλευση του νομοσχεδίου του Υπουργείου Δικαιοσύνης με τίτλο «Μεταρρύθμιση του θεσμού της διαμεσολάβησης».

Συγκεκριμένα, δικαστές και εισαγγελείς επισημαίνουν ότι:

Από την πλευρά του υπουργείου Δικαιοσύνης «έχει υπάρξει ευθεία παραβίαση των διατάξεων του νόμου» (4048/2012) που ορίζει τις προϋποθέσεις της διαβούλευσης ενός νομοσχεδίου καθώς για το επίμαχο ο συνολικός χρόνος της προσδιορίστηκε στις πέντε  ημέρες.

«Η διαβούλευση ξεκίνησε στις 28-12-2017, θα πρέπει να διαρκέσει τουλάχιστον μέχρι τις 27-01-2018. Παρά ταύτα ο Υπουργός Δικαιοσύνης επέλεξε μια δραστική σύντμηση του χρόνου διαβούλευσης σε μόλις πέντε (05) ημέρες (!) και μάλιστα εν μέσω της αργίας της Πρωτοχρονιάς, χωρίς ωστόσο να διαλάβει στην έκθεσή του επαρκώς τεκμηριωμένους προς τούτο λόγους…» αναφέρει χαρακτηριστικά η ΕΔΕ, η οποία ζητεί την παράταση της διαβούλευσης μέχρι τις 27-01-2018 «όπως ορίζει ο Νόμος, προκειμένου ο νομικός κόσμος και ειδικότερα το δικαστικό σώμα να έχει εν τοις πράγμασι την δυνατότητα να καταθέσει τις παρατηρήσεις του επί του νομοσχεδίου».

Παράλληλα, ο πρόεδρος της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, Χριστόφορος Σεβαστίδης και ο εκπρόσωπος Τύπου της Ένωσης, Χαράλαμπος Σεβαστίδης κατηγορούν την κυβέρνηση για «επικίνδυνους θεσμικούς ακροβατισμούς» με αφορμή την Δικαστική Μεσολάβηση σε άρθρο τους με τίτλο «Ιδιωτικοποιείται η Δικαιοσύνη».

Συγκεκριμένα, επισημαίνουν πως 

«Η καλλιέργεια εχθρικού κλίματος της Κυβέρνησης με τη Δικαιοσύνη όλο το προηγούμενο διάστημα με διάφορες προφάσεις αποκαλύφθηκε ότι δεν ήταν παρά μια αφορμή για επικίνδυνους θεσμικούς ακροβατισμούς».

Ειδικότερα τονίζουν πως «ο προσχηματικός χαρακτήρας της διαβούλευσης είναι φανερός και στον πιο δύσπιστο, όταν γίνεται σε περίοδο αργιών και διαρκεί 5 ημέρες» και υποστηρίζουν πως με την πρωτοβουλία της η κυβέρνηση ευνοεί τη λειτουργία «παραδικαστηρίων».

Παράλληλα, σημειώνουν  πως η επιλογή της κυβέρνησης  «εδώ και καιρό βρίσκει σύμφωνους το Σ.Ε.Β. την Ένωση Ασφαλιστικών Εταιριών Ελλάδος καθώς και το ΕΒΕΑ».

«Είναι απόλυτα βέβαιο ότι πολλαπλά χαμένος από την εισαγωγή των νέων ρυθμίσεων θα είναι ο οικονομικά αδύναμος πολίτης. Οι επιχειρηματίες – μεσολαβητές θα δουν τα κέρδη τους να αυξάνονται αφού παρέχεται νέο προσοδοφόρο πεδίο δραστηριότητας μετά την εκπαίδευση, την υγεία, την κοινωνική ασφάλιση και τις άλλες δομές του πρώην κοινωνικού κράτους».

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις