Τρίτη, 23 Απρ.
21oC Αθήνα

Νέο μέλος της Ακαδημίας Αθηνών ο Δημήτριος Θάνος

Νέο μέλος της Ακαδημίας Αθηνών ο Δημήτριος Θάνος

Η Ακαδημία Αθηνών εξέλεξε τον καθηγητή Δημήτριο Θάνο ως τακτικό μέλος της στην έδρα «Βιολογικές Επιστήμες: Μοριακή Γονιδιακή Βιολογία», στην Τάξη των Θετικών Επιστημών. Ο κ.Θάνος είναι, από το 2006, πρόεδρος του επιστημονικού συμβουλίου και διευθυντής του Κέντρου Βασικής Έρευνας του Ιδρύματος Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών.

Γεννήθηκε το 1960 στην Καλαμάτα και σπούδασε Βιολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Πραγματοποίησε μεταπτυχιακές σπουδές και έρευνα στο Ινστιτούτο Μοριακής Βιολογίας και Βιοτεχνολογίας του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ), από όπου πήρε και το διδακτορικό του. Υπήρξε μεταδιδακτορικός ερευνητής στο Τμήμα Βιοχημείας και Μοριακής Βιολογίας του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ, επίκουρος καθηγητής και ακολούθως αναπληρωτής καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια της Νέας Υόρκης. Το 2001 επέστρεψε στην Ελλάδα ως διευθυντής του Ινστιτούτου Μοριακής Βιολογίας και Γενετικής στο ερευνητικό Κέντρο Α. Φλέμιγκ.

Η έρευνά του εστίασε στους μηχανισμούς ρύθμισης της έκφρασης των γονιδίων, συγκεκριμένα στις πρωτεΐνες που ενεργούν ως «μοριακοί διακόπτες» και ελέγχουν τη γονιδιακή έκφραση. Έγινε ευρύτερα γνωστός με την ανακάλυψη του «ενισχυοσώματος» (enhanceosome). Κάθε γονίδιο έχει το δικό του ενισχυόσωμα, που διαφέρει από εκείνα των άλλων γονιδίων. Η ανακάλυψη έδωσε για πρώτη φορά απάντηση στο ερώτημα για τον μηχανισμό της εξειδίκευσης στη γονιδιακή έκφραση.

Ύστερα από την επιστροφή του στην Ελλάδα, ο κ. Θάνος συνέβαλε, μεταξύ άλλων, στην μετατροπή διαφοροποιημένων κυττάρων σε βλαστοκύτταρα που θα έχουν χρήση σε κυτταρικές θεραπείες.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

 

 

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε