Παρασκευή, 19 Απρ.
15oC Αθήνα

Νέο στάδιο επιστροφής τη Δευτέρα – Σε πρώτο πλάνο ταξίδια εκτός νομού, σχολεία, εμπορικά κέντρα

Μόσχα

Χαλαρώνουν και άλλο από τη Δευτέρα (18.05.2020) τα περιοριστικά μέτρα για τον κορονοϊό. Με αυστηρό υγειονομικό πρωτόκολλο η τρίτη φάση του ανοίγματος. Όλα όσα θα ξαναμπούν στη ζωή μας έστω και με διαφορετικό τρόπο!

Η άρση των μέτρων για τον κορονοϊό συνεχίζεται και από την Δευτέρα (18.05.2020) μπαίνουμε σε νέα φάση.  Ανοίγουν οι μετακινήσεις εκτός νομού, μπορεί να ταξιδέψει κάποιος Κρήτη και οδικώς στην Εύβοια, λειτουργούν πάλι εμπορικά κέντρα αρχαιολογικοί χώροι, ενώ οι μαθητές της Α’ και Β’ Λυκείου όπως και του Γυμνασίου επιστρέφουν στα θρανία. Επίσης ανοίγουν  οι αθλητικές εγκαταστάσεις και τα κολυμβητήρια, αλλά και τα φροντιστήρια.  

Η επαναλειτουργία των εμπορικών κέντρων  γίνεται νωρίτερα από την ημερομηνία που είχε ανακοινωθεί ωστόσο το υγειονομικό πρωτόκολλο θα είναι αυστηρό για όλους.

Συγκεκριμένα η χρήση μάσκας προστασίας θα είναι υποχρεωτική από πελάτες και εργαζόμενους εντός των καταστημάτων εμπορικών κέντρων τύπου Mall, εκπτωτικά χωριά και outlet.

Συνιστάται επίσης η μη χρήση ανελκυστήρων και εφόσον η χρήση τους θεωρηθεί αναγκαία, η πληρότητα θα είναι 40% σε σχέση με το επιτρεπόμενο όριο. Σε περίπτωση ύπαρξης κυλιόμενης σκάλας δεν επιτρέπεται η χρήση ασανσέρ παρά μόνο για ΑΜεΑ, ηλικιωμένα άτομα ή για χρήση τροφοδοσίας.

Click4more: Εμπορικά κέντρα και καταστήματα εστίασης: Έτσι θα ανοίξουν – Όλες οι ρυθμίσεις

Στα μέτρα προστασίας προβλέπεται ότι πρέπει να τηρείται η απόσταση 1,5 μέτρου μεταξύ των ατόμων, και ότι ο μέγιστος επιτρεπόμενος αριθμός πελατών εντός των εμπορικών κέντρων (malls), εκπτωτικών χωριών και εκπτωτικών καταστημάτων (outlets), ορίζεται ως εξής: ένας (1) πελάτης ανά 20 τ.μ. επιφάνειας κυρίως χώρου.

Και άλλοι μαθητές επιστρέφουν στα θρανία

Μετά τη Γ’ Λυκείου στα θρανία επιστρέφουν την Δευτέρα (18.05.2020) οι μαθητές της Α΄ και Β΄ Λυκείου όπως και αυτοί όλων των τάξεων του Γυμνασίου.

Όσοι μαθητές δικαιολογημένα και τη σχετική άδεια δεν θα συμμετάσχουν στη φυσική τάξη θα μπορούν να συμμετέχουν στη ζωντανή μετάδοση μαθημάτων.

Επισης ανοίγουν τα κέντρα ξένων γλωσσών και των φροντιστηρίων, για τους μαθητές του Γυμνασίου και των Α΄ και Β΄ τάξεων Λυκείου, των τμημάτων του Μεταλυκειακού έτους-τάξης Μαθητείας, των Σχολείων Δεύτερης Ευκαιρίας, των ΙΕΚ, των Κέντρων Δια Βίου Μάθησης Επιπέδου 1 και Επιπέδου 2 και των Κέντρων Δια Βίου Μάθησης των Δήμων.

Click4more: Επιστροφή στα θρανία για τους μαθητές Γυμνασίου και Α’, Β’ Λυκείου – Τα SOS για τη νέα πραγματικότητα

 

Δουλειά πιάνουν και πάλι οι ηθοποιοί, καθώς επιτρέπονται επίσης οι πρόβες, όπως κινηματογραφικά και τηλεοπτικά γυρίσματα πάντα κάτω από αυστηρά μέτρα, καθώς… αγκαλίτσες και τα φιλάκια θα κάνουμε καιρό να δούμε,  ενώ «ανεβάζουν» ρολά οι αρχαιολογικοί χώροι και τα ζωολογικά πάρκα.  

Ακόμα τη Δευτέρα ανοίγουν:

Υπηρεσίες Διαιτολογικών Μονάδων (πολυδύναμων μονάδων συνδυασμού αισθητικής και δίαιτας (με εξαίρεση την σωματική άσκηση)

Υπηρεσίες προσωπικής υγιεινής και φροντίδας σώματος (αποτρίχωσης, θεραπείας με υπεριώδεις και υπέρυθρες ακτίνες)

Υπηρεσίες στολισμού εκκλησιών, αιθουσών κλπ. (για γάμους, βαπτίσεις, κηδείες και άλλες εκδηλώσεις).Υπηρεσίες που σχετίζονται με την εκπαίδευση κατοικίδιων ζώων συντροφιάς, για κυνήγι και σχετικές δραστηριότητες

Για τις υπηρεσίες διαιτολογικών μονάδων και προσωπικής υγιεινής και φροντίδας σώματος να σημειωθεί ότι ισχύει ο κανόνας πυκνότητας πληθυσμού όπως των επιχειρήσεων παροχής υπηρεσιών και το διευρυμένο ωράριο λειτουργίας από τις 7:00 πμ. Τηρείται απόσταση δύο (2) μέτρων μεταξύ των θέσεων εργασίας. Επιτρέπεται η παρουσία πελατών μόνο κατόπιν ραντεβού. Είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας προστασίας και γαντιών μιας χρήσης για το προσωπικό.

Για τα ζωολογικά πάρκα και τους βοτανικούς κήπους ισχύει η ελάχιστη απόσταση 2 μέτρων, ισχυρή σύσταση για χρήση μη ιατρικής μάσκας προστασίας και δεν επιτρέπονται οι παραστάσεις.

Τι ισχύει για αεροπλάνα, τρένα και ΚΤΕΛ

Οσον αφορά στις μετακινήσεις ελευθερώνεται ακομα μια κατηγορία, καθώς από τη Δευτέρα  οι πολίτες θα μπορούν να μετακινούνται στην ηπειρωτική Ελλάδα, την Κρήτη και οδικώς στην Εύβοια.

Υπενθυμίζεται ότι για τις σιδηροδρομικές μεταφορές και τις μετακινήσεις με υπεραστικά ΚΤΕΛ, τουριστικά λεωφορεία, λεωφορεία ιδιωτικής χρήσης επιτρέπεται η πλήρωση των θέσεων έως 50%, μέχρι την 31η Μαΐου, οπότε και θα επανεξεταστεί το εν λόγω πλαίσιο με βάση τα επιδημιολογικά δεδομένα.

Click4more: Χαρδαλιάς: Αλλάζουν όλα στις μετακινήσεις – Πώς θα ταξιδεύουμε από τη Δευτέρα

Η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική σε όλα τα μέσα μεταφοράς επιβατών για όλους. Το ίδιο ισχύει και στις αερομεταφορές. Ενθαρρύνεται η χρήση των ηλεκτρονικών εφαρμογών, όπου αυτές είναι διαθέσιμες, για υπηρεσίες όπως η έκδοση και η επικύρωση εισιτηρίων. Οι επιβάτες τηρούν αποστάσεις 1-1,5 μέτρο στους χώρους αναμονής και κατά την επιβίβαση τους στα μέσα.

Μάσκα και αντισηπτικά παντού

Οι πάροχοι υπηρεσιών σε όλους τους τομείς οφείλουν:

Να ενημερώνουν τους επιβάτες για τους κανόνες υγιεινής και τα μέτρα προσωπικής προστασίας.

Να εφοδιάζουν το προσωπικό με απαραίτητα μέσα ατομικής προστασίας (μάσκα, γάντια, αλκοολούχο αντισηπτικό).

Να καθαρίζονται και να απολυμαίνονται οι περιοχές και τα σημεία επαφής επιβατών και τα μηχανήματα με ειδικά υλικά.

Τα μέτρα για τις αερομεταφορές

Η επιβίβαση γίνεται τμηματικά ώστε να αποφεύγεται ο συνωστισμός.

Όπου υπάρχουν γέφυρες επιβίβασης, η επιβίβαση γίνεται μόνο από την εμπρόσθια θύρα.

 Όπου είναι εφικτό, οι επιβάτες μετακινούνται από την αίθουσα αναμονής στο αεροσκάφος πεζοί.

 Όπου χρησιμοποιείται λεωφορείο πίστας τηρείται το όριο του 50% της χωρητικότητα του.

Συσκευασίες με νερό, αντισηπτικό και σνακ βρίσκονται τοποθετημένες στην είσοδο του αεροσκάφους ή στην πύλη επιβίβασης ώστε οι επιβάτες να τις παραλαμβάνουν χωρίς παρέμβαση τρίτου.

Αμέσως μετά την άφιξη στο αεροδρόμιο, το αεροσκάφος να υποβάλλεται σε καθαρισμό καμπίνας με ενισχυμένο πρόγραμμα αντισηψίας, πριν παραδοθεί για τη συνέχιση των πτήσεων του.

Διευκρινίζεται ότι όλα τα υπόλοιπα νησιά, μεταξύ των οποίων η Λευκάδα, η Ελαφόνησος και αυτά του Αργοσαρωνικού, θα «ανοίξουν» στις 25 Μαΐου εφόσον όλα εξελιχθούν ομαλά.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις