Δευτέρα, 6 Μαΐ
22oC Αθήνα

Νέο “χαράτσι” σε μισθωτούς και ελεύθερους επαγγελματίες για να σωθούν τα Ταμεία

Νέο “χαράτσι” σε μισθωτούς και ελεύθερους επαγγελματίες για να σωθούν τα Ταμεία

– Έκτακτη εισφορά στο τζίρο των ελεύθερων επαγγελματικών υπέρ των ασφαλιστικών Ταμείων αποκάλυψε ο υφυπουργός Εργασίας Τάσος Πετρόπουλος
– Πως συνδέεται με τις αποδείξεις
– Το σχέδιο της κυβέρνησης για κλιμακωτό “ψαλίδι” και στους μισθωτούς υπέρ των Ταμείων
– Πως θα γίνει η παρακράτηση της εισφοράς από τους μισθούς
– Στο στόχαστρο όσοι αμείβονται με 1200€ και πάνω

Τα Ταμεία είναι… μείον, το ασφαλιστικό σύστημα καταρρέει και όπως φαίνεται η κυβέρνηση θα καλέσει τους μισθωτούς και τους ελεύθερους επαγγελματίες να τα… σώσουν! Τι σημαίνει αυτό; Πως έρχεται ακόμη μια εισφορά που θα προκαλέσει σοκ στην τσέπη τους.

Με τη νέα έκτακτη εισφορά, το υπουργείο Εργασίας ελπίζει πως έτσι θα καταφέρει να εξασφαλίσει τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού. Σύμφωνα με την εφημερίδα Real News της Κυριακής, το σχέδιο της κυβέρνησης προβλέπει εισφορά σε μισθούς άνω των 1.200 ευρώ. Μεγαλύτερες θα είναι οι επιβαρύνσεις για τις αποδοχές άνω των 2.000 ευρώ. Επίσης, εξετάζεται και το ενδεχόμενο να επιβληθεί φόρος στη μεγάλη περιουσία.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου που θα γίνει μέσα στην εβδομάδα, ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος πρόκειται να παρουσιάσει το νέο σχέδιο και θα υποστηρίζει την πρόταση της Επιτροπής Σοφών για buffer fund, τη δημιουργία αποθεματικού στην οποία θα εισφέρουν οι υψηλόμισθοι εργαζόμενοι.

Όσον αφορά στο πως θα γίνει η παρακράτηση της εισφοράς, σύμφωνα με την εφημερίδα θα θεσπιστούν για όλους τους εργαζόμενους συγκεκριμένα ποσοστά, τα οποία θα κλιμακώνονται ανάλογα με το μισθό τους. Στα υψηλότερα κλιμάκια, τμήμα της εισφοράς που θα δίνει ο ασφαλισμένος θα παρακρατείται για την ενίσχυση του αποθεματικού και δεν θα πιστώνεται στον νοητό ατομικό του λογαριασμό.

Εκτός όμως από τους μισθωτούς, στο στόχαστρο μπαίνουν και οι ιδιοκτήτες καταστημάτων και οι ελεύθεροι επαγγελματίες όπως αποκάλυψε ο αρμόδιος υφυπουργός Τάσος Πετρόπουλος μιλώντας στην πρωινή εκπομπή του Mega, την Κυριακή (18.20.2015), σημειώνοντας πως η παρακράτηση θα γίνεται μέσω… αποδείξεων και μίλησε για εισφορά… αλληλεγγύης!

“Θα εισπράττουμε πραγματικά την εισφορά και δεν θα μας διαφεύγει με τρόπους που θα βρούμε κατά την είσπραξη των εισοδημάτων με τις αποδείξεις. Ένας τρόπος είναι και με το Taxisnet. Το μελετάμε και ενδεχομένως να θέσουμε τους κανόνες και να εφαρμοστεί και μέσα στο 2015. Όταν κόβει μια απόδειξη πληρωμής το κατάστημα θα έχει και ένα ποσοστό που θα είναι για την κοινωνική ασφάλιση. Θα συγκεντρώνεται θα εκκαθαρίζεται και θα αποδίδεται”, είπε.

Παράλληλα, αποκάλυψε ότι η κυβέρνηση μελετά το ενδεχόμενο οι ασφαλισμένοι να μπορούν να καταβάλλουν περισσότερα χρήματα για την ασφάλισή τους, δημιουργώντας έτσι έναν “κουμπαρά”, από τον οποίο θα μπορούν μετά από ένα διάστημα να αποσύρουν τα χρήματά τους.

ΔΕΙΤΕ ΤΙ ΔΗΛΩΣΕ Ο ΤΑΣΟΣ ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟΣ

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε