Δευτέρα, 29 Απρ.
21oC Αθήνα

Νία Βάρνταλος: Αγαπητό Βρετανικό Μουσείο, θα έρθω να πάρω η ίδια τα Γλυπτά του Παρθενώνα – Έχω μεγάλη τσάντα

Νία Βάρνταλος: Αγαπητό Βρετανικό Μουσείο, θα έρθω να πάρω η ίδια τα Γλυπτά του Παρθενώνα – Έχω μεγάλη τσάντα
Φωτογραφία: NDP

Η Νία Βάρνταλος δεν χρειάζεται ιδιαίτερες συστάσεις. Ούτε επίσης ότι τιμά την ελληνική της καταγωγή. Η διάσημη ηθοποιός και σκηνοθέτης με ανάρτησή της εξέφρασε την οργή και την αγανάκτησή της για την συμπεριφορά του Βρετανού πρωθυπουργού, Ρίσι Σούνακ ο οποίος ματαίωσε την συνάντηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη με αφορμή τα Γλυπτά του Παρθενώνα.

Με ανάρτησή της στα social media η Νία Βάρνταλος, «προειδοποιεί» την διοίκηση του Βρετανικού Μουσείου. Γράφει: «Αγαπητό Βρετανικό Μουσείο, θα εκτιμούσαμε τα κλεμμένα Γλυπτά μας πίσω στον Παρθενώνα, όπου ανήκουν. Σας ευχαριστούμε. Ελλάδα.

Υ.Γ. Θα έρθω να τα πάρω η ίδια, έχω μεγάλη τσάντα», γράφει η Ελληνοκαναδή σταρ με χιούμορ.

Στην περιγραφή της εικόνας, μάλιστα προσθέτει: «Κρατήσαμε θέση στο Μουσείο της Ακρόπολης».

 
 
 
 
 
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Nia Vardalos (@niavardalos)

Υπενθυμίζεται ότι τα Γλυπτά του Παρθενώνα περιήλθαν στην κατοχή του Βρετανικού Μουσείου μέσω του Λόρδου Έλγιν ο οποίος τα απόκοψε από τον Παρθενώνα και τα μετέφερε στην Βρετανία στις αρχές του 19ου αιώνα. Συγκεκριμένα, το 1799 ο λόρδος Έλγιν διορίστηκε ως έκτακτος πρέσβης στην Κωνσταντινούπολη πρωτεύουσα της τότε Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Χωρίς να χάσει χρόνο, ήδη από το ίδιο έτος, ο Βρετανός Λόρδος στέλνει αντιπροσωπεία καλλιτεχνών για να γίνει καταγραφή και τοπογραφικά σχέδια που θα κάνουν δυνατή την απόσπαση μερών του ναού του Παρθενώνα. Τα ελλιπή μέσα που διέθετε τότε η ομάδα του Έλγιν και η ταχύτητα αφαίρεσης των τεράστιας πολιτισμικής αξίας γλυπτών προκάλεσε σημαντικές ζημιές στον αρχαίο ναό.

Δύο χρόνια αργότερα , το 1801 ξεκίνησε η μεταφορά των μερών του ναού από την Ακρόπολη η οποία ολοκληρώθηκε το 1810 με την μεταφορά και των τελευταίων κιβωτίων στην Μ. Βρετανία. Σημειώνεται ότι η διαδικασία της αρπαγής έγινε δυνατή μόνο μέσω της διαφθοράς και της δωροδοκίας των Οθωμανών αξιωματικών από τον Έλγιν.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις