Παρασκευή, 29 Μαρ.
22oC Αθήνα

Νίκος Παναγιωτόπουλος: To 2020 φτάσαμε στα «κόκκινα» της έντασης με την Τουρκία

Νίκος Παναγιωτόπουλος: To 2020 φτάσαμε στα «κόκκινα» της έντασης με την Τουρκία

Φτάσαμε στα «κόκκινα» της έντασης με την Τουρκία το καλοκαίρι του 2020, ανέφερε σήμερα Παρασκευή (09.06.2023) ο πρώην υπουργός Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο Νίκος Παναγιωτόπουλος αποκάλυψε ότι τη συγκεκριμένη περίοδο οι στόλοι της Ελλάδας και της Τουρκίας βρέθηκαν τόσο κοντά στο Αιγαίο, που δεν ήταν απίθανο να γίνει ένα ατύχημα. «Φτάσαμε στα κόκκινα της έντασης το καλοκαίρι του 2020 με τους δύο στόλους να έχουν αναπτυχθεί στο ανατολικό Αιγαίο. Σε μια τέτοια κατάσταση η πιθανότητα ατυχήματος είναι αυξημένη», είπε χαρακτηριστικά. 

Είπε επίσης ότι η ελληνική πλευρά είχε διαμηνύσει ότι, σε περίπτωση χτυπήματος από την τουρκική πλευρά, η χώρα μας θα χτυπήσει. Παράλληλα, ο κ. Παναγιωτόπουλος αναφέρθηκε σε ακόμη μια δύσκολη περίοδο για τις δυο χώρες. Αυτή ήταν τον Φεβρουάριο-Μάρτιο του 2020, με τη διαχείριση της κρίσης του Έβρου. «Ήταν μια πρωτόγνωρη κατάσταση», είπε.

Μια δύσκολη περίοδος ήταν επίσης «όταν υπήρχε έξαρση ρητορικής από την τουρκική πλευρά, πέρυσι, τέτοια εποχή. Του είπα του Ακάρ “τι θα γίνει; Θα μαλώσουμε τώρα;”, συμπλήρωσε ο κ. Παναγιώτοπουλος και τόνισε πόσο σημαντική είναι η δυνατότητα της επικοινωνίας ανά πάσα ώρα και στιγμή, ιδιαίτερα σε περιόδους έντασης.

Όσον αφορά στους εξοπλισμούς, ο πρώην υπουργός Άμυνας, είπε ότι «με τον κ. Ακάρ είχα την ευκαιρία να του υπογραμμίσω ότι η προσπάθεια της Ελλάδας να ενισχύσει τις ένοπλες δυνάμεις της δεν αποσκοπούσε σε έναν ανταγωνισμό εξοπλισμών με την Τουρκία, αφορούσε στην απαραίτητη ανάγκη για τον εκσυγχρονισμό ή την αντικατάσταση των εξοπλισμών. Και είχε συμφωνήσει ο Ακάρ».

«Πρέπει να είμαστε σε εγρήγορση, συνεχίζουμε να ενισχύουμε το πρόγραμμά μας», επεσήμανε ο Νίκος Παναγιωτόπουλος. 

Σχετικά με τον Έβρο, ο πρώην υπουργός είπε ότι «πρέπει να είμαστε σε εγρήγορση των κατά μηκών των χερσαίων συνόρων στον Έβρο. Ο φράχτης κάνει σίγουρα τη δουλειά του. Ενοχλεί τους Τούρκους ότι πήρε πόντους η Αλεξανδρούπολη. Αλλά η Αλεξανδρούπολη και η αμερικάνικη παρουσία εκεί δεν σημαίνει ότι θέλουμε να αναπτύξουμε επιθετικότητα προς την Τουρκία».

Μιλώντας για τον αγορά των Rafale, ο κ. Παναγιωτόπουλος είπε ότι «ο δρόμος είναι μακρύς ακόμα και εμείς παίρνουμε τα δικά μας μέτρα. Ο εκσυγχρονισμός μας προχωράει. Έχουμε ήδη παραλάβει 15 Rafale από τα 24. Πρόκειται για ένα οπλικό σύστημα με αεροσκάφη πολύ προηγμένης τεχνολογίας. Είναι μια αγορά που υλοποιήθηκε σε χρόνο ρεκόρ, ένα χρόνο από την υπογραφή των συμβολαίων. Τα αεροσκάφη αυτά αποτελούν μια ποιοτική αναβάθμιση». 

«Μέλη του αμερικανικού Κογκρέσου βάζουν ενστάσεις για τα F-16 διότι υπάρχει ο φόβος ότι μια νατοϊκή χώρα θα επιτεθεί σε άλλη. Ποιος ο λόγος λοιπόν να τα δώσουν;», είπε για το νέο «βέτο» που άσκησαν Αμερικανοί βουλευτές για τα F-16. 

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις