Κυριακή, 28 Απρ.
18oC Αθήνα

Νίκος Θωμαΐδης: «Καμπανάκι για τα ποτά μπόμπες – Ποια νοθεύονται πιο εύκολα»

Νίκος Θωμαΐδης: «Καμπανάκι για τα ποτά μπόμπες – Ποια νοθεύονται πιο εύκολα»

Το κώδωνα του κινδύνου έκρουσε ο καθηγητής Αναλυτικής Χημείας του ΕΚΠΑ, Νίκος Θωμαΐδης σχετικά με τα ποτά μπόμπες.

«Δυστυχώς, οι παρενέργειες από την ευρύτατη χρήση μεθανόλης, εκδηλώνονται ώρες μετά και μπορούν να προκαλέσουν τύφλωση, μέχρι και θάνατο», ανέφερε μιλώντας για τα ποτά μπόμπες στην ΕΡΤ ο καθηγητής Νίκος Θωμαϊδης.

«Η επικινδυνότητα της μεθανόλης είναι γνωστή. Είναι ιδιαίτερα τοξική και ανάλογα με την ποσότητα κατανάλωσης αρχικά προκαλεί ίλιγγο, ζαλάδες, πονοκέφαλο, διαταραχές στο γαστρεντερικό, στο νευρικό σύστημα και στην όραση, ενώ μπορεί να αποβεί μοιραία», ήταν τα λόγια του.

Μετά το περιστατικό όπου 15χρονα παιδιά κατέληξαν στο νοσοκομείο ο κ. Θωμαϊδης ανέφερε ότι:

νοθεύονται κυρίως τα λευκά ποτά

η νοθεία στο κρασί μπορεί να γίνει μόνο με νερό (αραίωση)

Ευκολότερα νοθεύονται τα κοκτέιλς – Καθαρό ποτό είναι η σφραγισμένη μπύρα και ό,τι ανοίγεται και σερβίρεται μπροστά μας

νοθεία με φθηνές πρώτες ύλες εκτός της μεθανόλης δεν το καθιστούν επικίνδυνο αλλά δεν είναι αυθεντικό

σύμφωνα με στοιχεία της ΑΑΔΕ και του Γενικού Χημείου του Κράτους, το καλοκαίρι νοθεύτηκε το 10% των ποτών που καταναλώθηκαν

Στη συνέχεια πρόσθεσε ότι… «το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζεται στην ύπαρξη μεθανόλης. Ειδικά αν είμαστε νέοι και δεν γνωρίζουμε τι πίνουμε ακριβώς ενώ με την αύξηση των τιμών σε διάφορα τρόφιμα, παρουσιάζεται συστηματικά νοθεία στα ποτά», υπενθυμίζοντας ότι θα πρέπει να τηρηθεί ο νόμος περί χορήγησης αλκοολούχων ποτών σε ανήλικους.

Αναφέρθηκε και στον επικίνδυνο τρόπο νοθείας με βιομηχανική αλκοόλη: «Η βιομηχανική αλκοόλη μπορεί να περιέχει μεθανόλη και η μεθανόλη μπορεί να προκαλέσει άμεσα τοξικά αποτελέσματα. Καλό είναι πάντοτε να μας σερβίρουν κάτι το οποίο να είναι γνωστό και μπροστά μας, δηλαδή από μπουκάλι επώνυμο».

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις