Παρασκευή, 29 Μαρ.
25oC Αθήνα

Νοτιοαφρικανική μετάλλαξη: Μυστήριο πώς νόσησε ο ιερέας – Είχε κάνει τεστ αντισωμάτων

Νοτιοαφρικανική μετάλλαξη: Μυστήριο πώς νόσησε ο ιερέας – Είχε κάνει τεστ αντισωμάτων

Στο επίκεντρο των Ελλήνων επιστημόνων το πρώτο κρούσμα της νοτιοαφρικανικής μετάλλαξης κορονοϊού στη Θεσσαλονίκη. Εδώ και περίπου τρεις εβδομάδες, ο αρχιδιάκονος είναι σε καραντίνα. Είχε νοσήσει ξανά με κορονοϊό, όπως πρώτο αποκάλυψε το newsit.gr.

Αγώνα δρόμου κάνουν τα κλιμάκια του ΕΟΔΥ, στη Θεσσαλονίκη, προκειμένου να ελεγχθούν οι επαφές του αρχιδιάκονου, που βρέθηκε θετικός στη νοτιοαφρικανική μετάλλαξη κορονοϊού και μάλιστα ενώ είχε νοσήσει ξανά με Covid-19 στα τέλη του Οκτωβρίου.

Από νωρίς το πρωί της Δευτέρας (01.02.2021), στον Ιερό Ναό του Αγίου Γεωργίου διενεργήθηκαν μοριακά τεστ, ενώ αρκετοί από τους πιστούς που το προηγούμενο χρονικό διάστημα είχαν επισκεφτεί την εκκλησία, έσπευσαν στα αρμόδια κλιμάκια του ΕΟΔΥ, για να ελεγχθούν.

Ο κληρικός αφού ξεπέρασε την πρώτη δοκιμασία, επέστρεψε στα καθήκοντα του και πάλι γύρω στις αρχές του περασμένου Δεκεμβρίου. Μάλιστα, συμμετείχε και στις λειτουργίες κατά τη διάρκεια των γιορτών των Χριστουγέννων και των Φώτων.

Ο 36χρονος, πατέρας δύο παιδιών, διαγνώστηκε δεύτερή φορά θετικός στον ιό πριν από περίπου τρεις εβδομάδες κι αμέσως τέθηκε σε καραντίνα. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εκπομπής “Live News” του Νίκου Ευαγγελάτου στο MEGA, ο αρχιδιάκονος αφού νόσησε την πρώτη φορά και αποθεραπεύτηκε, έκανε τεστ αντισωμάτων, το οποίο έδειξε ότι είχε ικανά αντισώματα που θα τον προστάτευαν. 

Οι υγειονομικές αρχές επιχειρούν να εντοπίσουν τώρα το δείγμα από τον πρώτο έλεγχο με PCR που είχε γίνει στον ιερέα πριν από δύο μήνες, ώστε να το αποστείλουν το δείγμα στο Ίδρυμα Ιατροβιολογικών Ερευνών και να γίνει η αλληλούχιση.
Η ταυτοποίηση του παλαιότερου στελέχους ενδέχεται να δώσει πολύτιμες πληροφορίες στους επιστήμονες, ώστε να απαντήσουν στο ερώτημα, γιατί ο ιερέας δεν είχε αναπτύξει ικανά αντισώματα για να τον προστατεύσουν απέναντι στο νέο στέλεχος της νότιας Αφρικής.

Click4more: Νοτιοαφρικανική μετάλλαξη: Με κορονοϊό στενή επαφή του ιερέα στη Θεσσαλονίκη

Οι ενδείξεις σε μελέτες δειγμάτων από το εξωτερικό δείχνουν ότι το στέλεχος αυτό της Νότιας Αφρικής δείχνει μικρότερη ευαισθησία στην φυσική ανοσία. Αυτό σημαίνει ότι πιθανώς τα εμβόλια να έχουν μικρότερη αποτελεσματικότητα. Αυτός είναι και ο φόβος των επιστημόνων, αν και ακόμα δεν έχει ακόμα τεκμηριωθεί.

Ωστόσο, όπως διαβεβαιώνουν επιστήμονες, το στέλεχος της Νότιας Αφρικής προς το παρόν είναι σπάνιο στην Ελλάδα, καθώς είναι το πρώτο που εντοπίζεται, ύστερα από ταυτοποίηση 2.000 δειγμάτων από το Ίδρυμα Ιατροβιολογικών Ερευνών.

Σύμφωνα με πληροφορίες της ιστοσελίδας voria.gr, ο αρχιδιάκονος παρίστατο στα συσσίτια που γίνονται στον Ιερό Ναό Αγίων Πάντων, στην Ξηροκρήνη. Εξετάζεται, λοιπόν, η πιθανότητα να κόλλησε το μεταλλαγμένο στέλεχος σε κάποιο από αυτά, καθώς εκεί, μεταξύ άλλων, σιτίζονται και μετανάστες από την Αφρική. Βέβαια, ασφαλή συμπεράσματα για την προέλευση του στελέχους και το ενδεχόμενο διασποράς του στη Θεσσαλονίκη αναμένεται να προκύψουν από την ιχνηλάτηση που διενεργεί ο ΕΟΔΥ.

 

Τζιτζικώστας:  Σκανάρουμε όλη την περιοχή

Μιλώντας στην εκπομπή “Live News”, ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας, τόνισε πως “σκανάρουμε όλη την περιοχή για να δούμε από που προέκυψε αυτό το στέλεχος. Ο ιερέας αυτός δεν είχε ταξιδέψει. Είναι μάλιστα ιδιαίτερα σοβαρός άνθρωπος, τηρούσε τα μέτρα. Παρόλα αυτά ψάχνουμε τι μπορεί να είναι αυτό που έφερε το στέλεχος στον ιερέα. Είναι σημαντικό να βρούμε την πηγή για να κλείσει ο κύκλος, γιατί αν δεν βρεθεί ίσως κι άλλοι συμπολίτες μας νοσούν.

Έκανε μάλιστα έκκληση για πιστή τήρηση των μέτρων γιατί “η μόνο ασπίδα απέναντι στον κορονοϊό είναι η αυστηρή τήρηση των μέτρων, δεν χρειάζεται πανικός, αλλά δεν εφησυχάζουμε”.

Ακούστε όσα είπε ο Απόστολος Τζιτζικώστας στο Νίκο Ευαγγελάτο

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις