Ελλάδα

Ντε Γκρες ή Της Ελλάδος τα Παιδιά

Κάποιοι γεννιούνται Βασιλιάδες και κάποιοι άλλοι αισθάνονται σαν Βασιλιάδες
Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Δέκα μέλη της τέως Βασιλικής οικογένειας αποκτούν επίθετο και κατ’ επέκτασιν ελληνική ιθαγένεια. Κανείς δεν γνωρίζει σε βάθος γιατί τώρα επέλεξαν τα παιδιά και τα εγγόνια του τέως Βασιλιά Κωνσταντίνου να κάνουν χρήση της διάταξης του νόμου του 1994 που φτιάχτηκε γι’ αυτούς.

Η φοβία που διακατέχει χρόνια την ελληνική πολιτική ζωή του τόπου απέναντι σε ότι έχει να κάνει με στέμμα δείχνει να υποχωρεί και ένα θέμα που ήταν ταμπού οδεύει προς λήξη. Ταμπού και για τις δυο πλευρές.  

Για παράδειγμα, υπάρχει ένα μέλος της τέως Βασιλικής οικογένειας που ακολουθεί τον δρόμο που είχε χαράξει ο Κωνσταντίνος. Η χήρα του, Άννα Μαρία. Που αισθάνεται και θεωρεί ότι είναι ακόμα Βασίλισσα. Και δεν θα αποκτήσει επίθετο. Δεν θεωρεί ότι το έχει ανάγκη. 

Ας δούμε όμως το σημερινό πλαίσιο. Ο Κωνσταντίνος έχει φύγει από τη ζωή και ο θάνατός του προφανώς επέδρασε καταλυτικά στην απόφαση του Παύλου και του Νικόλαου να πάρουν την απόφαση να γίνουν Έλληνες με ονοματεπώνυμο. Αλλά όχι οποιοδήποτε ονοματεπώνυμο. 

Η απόφασή τους να υποβάλλουν αίτηση στο ληξιαρχείο της Αθήνας έχει όμως και κουτοπονηριά. Αυτό, πάντα διέκρινε την συγκεκριμένη οικογένεια. Και ο τέως Βασιλιάς προσπαθούσε με διάφορα τεχνάσματα να δείξει ότι είναι ένας από εμάς αλλά ταυτόχρονα και γαλαζοαίματος. Για παράδειγμα στο διπλωματικό διαβατήριο που είχε αναφερόταν ως «Constantine de Grecia», δηλαδή Κωνσταντίνος της Ελλάδος, με απλά λόγια το θεωρούσε τίτλο γιατί όπως έλεγε δεν έχει επώνυμο…

Το επίθετο Ντε Γκρες το οποίο θα υιοθετήσουν οι δύο γιοι του Κωνσταντίνου ζητώντας την ελληνική ιθαγένεια για συνολικά 10 μέλη της τέως βασιλικής οικογένειας σημαίνει «της Ελλάδος». Δηλαδή με απλά λόγια όταν τους προσφωνούν θα λένε Παύλος της Ελλάδος, Νικόλαος της Ελλάδος και πάει λέγοντας… Τα 10 μέλη που θα λέγονται Ντε Γκρες είναι τα 5 παιδιά του Κωνσταντίνου ο Παύλος, η Αλεξία, ο Νικόλαος, ο Φίλιππος και η Θεοδώρα, καθώς και τα πέντε παιδιά του Παύλου, δηλαδή οι Μαρία-Ολυμπία, Κωνσταντίνος, Αχιλλέας, Οδυσσέας, Αριστείδης.

Η διαδικασία 

Με την αίτηση που κατέθεσαν υπέγραψαν πως αποδέχονται το πολίτευμα και το Σύνταγμα της Ελλάδας όπως διαμορφώθηκαν μετά το δημοψήφισμα του 1974 και ότι δεν έχουν καμία αξίωση από το ελληνικό κράτος λόγω της προηγούμενης πολιτειακής κατάστασης. Στη συνέχεια επέλεξαν το επώνυμο «Ντε Γκρες» για να ακολουθήσει η δημοτολογική τους εγγραφή.

Την ίδια διαδικασία είχε ακολουθήσει το 2004, ο Μιχαήλ ντε Γκρες, πρώην πρίγκιπας της Ελλάδος.

Στη συνέχεια ο υπουργός Εσωτερικών θα διαπιστώσει ότι εκπληρώνονται οι προβλέψεις του νόμου 2215 του 94 και θα οριστικοποιηθούν οι εγγραφές. Μετά από αυτό θα μπορούν να εκδώσουν τα ταυτοποιητικά τους έγγραφα – ταυτότητα, διαβατήριο κ.λπ και επίσης ενεργοποιούνται όλα τα δικαιώματα και όλες οι υποχρεώσεις που απορρέουν για όλους τους Έλληνες πολίτες. 

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Ελλάδα
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Ελλάδα: Περισσότερα άρθρα
H στιγμή της έκρηξης σε κτίριο στην Πλάκα, πανικόβλητοι τρέχουν πελάτες ξενοδοχείου - Εικόνες απόλυτης καταστροφής από το σημείο
Το κτίριο όπου σημειώθηκε η έκρηξη έχει διαλυθεί πλήρως ενώ υπάρχουν θραύσματα και συντρίμμια σε μεγάλο κομμάτι του δρόμου - Η πυροσβεστική αναζητά 5 άτομα - «Σώθηκα από θαύμα» λέει αυτόπτης μάρτυρας
Έκρηξη στην Πλάκα
6
ΕΥΔΑΠ: Επενδύσεις 2,5 δισ. ευρώ για τη νέα εποχή του νερού
Με το μεγαλύτερο επενδυτικό πρόγραμμα στην ιστορία της, έργα στρατηγικής σημασίας και αξιοποίηση σύγχρονων τεχνολογιών, η ΕΥΔΑΠ επιταχύνει τον μετασχηματισμό των υποδομών και διευρύνει τον ρόλο της στη διαχείριση του υδατικού κύκλου
Κέντρο Επεξεργασίας Λυμάτων Ψυττάλειας, Πηγή: Αρχείο ΕΥΔΑΠ
Έκρηξη στην Πλάκα: Κατέρρευσε κτίριο στην οδό Λυσικράτους – Απεγκλωβίστηκαν δυο γυναίκες, τραυματίστηκε περαστικός
Σείστηκε η περιοχή από την ισχυρή έκρηξη - Έχουν υποστεί ζημιές 8 αυτοκίνητα που ήταν παρκαρισμένα κοντά στο κτίριο που κατέρρευσε
Έκρηξη στην Πλάκα
Ανανεώθηκε πριν 4 ώρες
46