Ελλάδα

Ο δήμος Αθηναίων ξεκίνησε την κατεδάφιση 70 ακατάλληλων κτιρίων – Ποιες περιοχές αφορά

Οι κατεδαφίσεις κτισμάτων, που έχουν ξεκινήσει ή δρομολογηθεί σε περιοχές όπως ο Κολωνός, ο Κεραμεικός, η Πλάκα, τα Πατήσια, ο Βοτανικός, το Γκάζι, η Ριζούπολη, το Κουκάκι και η Κυψέλη

Την κατεδάφιση τουλάχιστον 70 επικίνδυνων κτισμάτων σε 21 περιοχές της πόλης ξεκίνησε ο δήμος Αθηναίων σήμερα Δευτέρα (30.6.25).

Στην πλειονότητά τους τα κτίρια έχουν χαρακτηριστεί επικινδύνως ετοιμόρροπα, ενώ στη σχετική λίστα προστίθενται συνεχώς και νέα κτίσματα για κατεδάφιση, ύστερα από αυτοψίες των αρμόδιων υπηρεσιών του δήμου.

Οι κατεδαφίσεις κτισμάτων, που έχουν ξεκινήσει ή δρομολογηθεί, αφορούν στις περιοχές:

Κολωνός, Κεραμεικός, Πλάκα, Πατήσια, Βοτανικός, Γκάζι, Ριζούπολη, Κουκάκι, Κυψέλη, Μεταξουργείο, Νέος Κόσμος, Θησείο, Λόφος Σκουζέ, Αμπελόκηποι, Σεπόλια, Ρουφ, Γκύζη, Παγκράτι, Εξάρχεια, Πολύγωνο και Σταθμός Λαρίσης.

Ο προϋπολογισμός για το έργο προέρχεται από πόρους του δήμου κι ανέρχεται σε 4 εκατομμύρια ευρώ. Στόχος της δημοτικής Αρχής είναι στα σημεία, όπου θα πραγματοποιηθούν κατεδαφίσεις, να διαμορφωθούν χώροι πρασίνου και πάρκα.

Κατεδάφιση επικίνδυνων κτισμάτων από τον δήμο Αθηναίων
Στην κατεδάφιση 70 επικίνδυνων κτισμάτων προχωρά ο δήμος Αθηναίων / ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΔΗΜΟΥ ΑΘΗΝΑΙΩΝ/EUROKINISSI

«Σπάμε έναν κύκλο αδιαφορίας δεκαετιών. Δεν μένουμε απαθείς απέναντι στον κίνδυνο. Κατεδαφίζουμε επικίνδυνα κτίρια για να χτίσουμε μία καθημερινότητα πιο ασφαλή, ένα καλύτερο αύριο για όλους», δήλωσε ο δήμαρχος Αθηναίων Χάρης Δούκας και πρόσθεσε: «Παραδίδουμε τον δημόσιο χώρο σε αυτούς στους οποίους ανήκει, στους πολίτες. Το επόμενο διάστημα θα δούμε μια άλλη εικόνα σε πάρα πολλές περιοχές της Αθήνας».

Από την πλευρά του ο αντιδήμαρχος Υποδομών Ανδρέας Γραμματικογιάννης, τόνισε: «Το αίτημα για τις κατεδαφίσεις επικίνδυνων κτιρίων εκκρεμεί εδώ και 45 χρόνια. Επιτέλους, παίρνει σάρκα και οστά. Η διαδικασία ακολουθήθηκε, σύμφωνα με όσα προβλέπει η νομοθεσία. Ο δήμος παρεμβαίνει, όταν ο κίνδυνος παραμένει και οι ιδιοκτήτες δεν ανταποκρίνονται».

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Χάρης Δούκας (@harisdoukas)

 

Το έργο αφορά:

Στην κατεδάφιση οικοδομών ή κατασκευών, για τις οποίες έχει συνταχθεί Πρωτόκολλο Επικινδύνως Ετοιμόρροπου, ύστερα από ενέργειες της αρμόδιας ΥΔΟΜ και το οποίο έχει κοινοποιηθεί νομίμως στους φερόμενους ιδιοκτήτες.

Στην κατεδάφιση ρυμοτομούμενων κτιρίων, για τα οποία έχουν ολοκληρωθεί οι νόμιμες διαδικασίες για τη ρυμοτόμησή τους.

Στην καθαίρεση επικίνδυνων στοιχείων ή τμημάτων οικοδομών ή κατασκευών (κονιαμάτων, κεραμιδιών, γείσων κ.λ.π.), που κρίνονται ως επαρκή μέτρα, ύστερα από ενέργειες της αρμόδιας ΥΔΟΜ, για την αποσόβηση του κινδύνου, σε περιπτώσεις αμελούντων ή αγνώστων ιδιοκτητών.

Στην εφαρμογή μέτρων ασφαλείας για την προστασία από επικίνδυνες ή επικινδύνως ετοιμόρροπες οικοδομές ή κατασκευές (συλλεκτήρια, πετασμάτα επί πακτώσει ή επί ικριωμάτων, αντιστηρίξεις, υποστυλώσεις, επενδύσεις με μεταλλικά πλέγματα κ.λ.π.).

Οι κατεδαφίσεις εκτελούνται δια χειρός ή με μηχανικά μέσα και πραγματοποιούνται με προσοχή, λαμβάνοντας υπόψη τις τοπικές συνθήκες, ώστε να αποφεύγεται η πρόκληση κραδασμών ή βλαβών σε γειτονικά κτήρια.

Κατεδάφιση επικίνδυνων κτισμάτων από τον δήμο Αθηναίων
Ο δήμαρχος Αθηναίων Χάρης Δούκας / ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΔΗΜΟΥ ΑΘΗΝΑΙΩΝ/EUROKINISSI

Σχετικά με τη διαδικασία και σύμφωνα με την εγκύκλιο του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, είναι ευθύνη των ιδιοκτητών των ακινήτων: η συνεχής συντήρηση και διατήρησή τους σε κατάσταση που να μην αποτελούν κίνδυνο για τους χρήστες, τους διερχόμενους και τα όμορα ακίνητα ή την ξένη περιουσία, να μην προσβάλλουν το φυσικό, πολιτιστικό και πολεοδομικό περιβάλλον, να μην υποβαθμίζουν την ποιότητα ζωής της περιοχής τους και η ταχεία και εμπρόθεσμη εφαρμογή των υποδεικνυόμενων από το αρμόδιο όργανο μέτρων άρσης του κινδύνου.

Την αξιολόγηση πραγματοποιεί ειδική επιτροπή του δήμου, η οποία κρίνει εάν ένα κτίριο είναι επικινδύνως ετοιμόρροπο ή όχι. Αφού δώσει την έγκρισή της, ο δήμος οφείλει να παρέμβει. Οι ιδιοκτήτες ειδοποιούνται να προβούν στις απαραίτητες ενέργειες. Εάν δεν συμβεί αυτό, τότε ο δήμος αναλαμβάνει να φέρει σε πέρας τη διαδικασία.

Τα κτίρια που κατεδαφίζονται δεν έχουν χαρακτηριστεί διατηρητέα από το υπουργείο Πολιτισμού.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Ελλάδα
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Ελλάδα: Περισσότερα άρθρα
Το βίντεο που «έκαψε» τον «πιστολέρο της Τρούμπας»: Πυροβόλησε με αυτοσχέδιο όπλο και συνελήφθη – Είχε συλληφθεί 26 φορές
Αστυνομικοί εντόπισαν τον «πιστολέρο της Τρούμπας» στο σπίτι του στα Άνω Λιόσια, ο οποίος προσπάθησε να διαφύγει πηδώντας από το παραθυράκι του μπάνιου του
Ο πιστολέρο της Τρούμπας
11
Πνευμονορραγία εντοπίστηκε και στα 5 βρέφη που πέθαναν στην Αμαλιάδα - «Εξωγενής παράγοντας τους στέρησε το οξυγόνο»
Τι προέκυψε από τις επανεξετάσεις των ιατροδικαστικών εκθέσεων για τους θανάτους των 5 βρεφών - Ευρήματα που παραπέμπουν σε ασφυξία από εξωγενή παράγοντα και όχι υποξία από παθολογία «βλέπουν» τα πορίσματα
Η Ειρήνη Μουρτζούκου