Παρασκευή, 19 Απρ.
21oC Αθήνα

Ο Δήμος Πειραιά γιορτάζει τα 180 χρόνια από την ίδρυσή του

Ο Δήμος Πειραιά γιορτάζει τα 180 χρόνια από την ίδρυσή του

Το 1835 ο πληθυσμός του Πειραιά μπορεί να πλησίαζε, αλλά δεν ήταν βέβαιο πως ξεπερνούσε τους 300 κατοίκους.

Σύμφωνα με τον ιστορικό Γιάννη Χατζημανωλάκη, κτηματίες και κάτοικοι του Πειραιά υπέβαλαν τη χρόνια εκείνη προς τη Βασιλική Γραμματεία, δηλαδή το υπουργείο Εσωτερικών, αίτηση με την οποία ζητούσαν να ανακηρυχθεί ο Πειραιά ιδιαίτερος δήμος ακόμα και αν δεν διέθετε τον πληθυσμό που απαιτούσε ο νόμος (δηλαδή 300 κατοίκους) περίπτωση για την οποία υπήρχε η σχετική πρόβλεψη.

Το αίτημα έγινε τελικά δεκτό και ο Πειραιάς αναδείχθηκε σε δήμο γ τάξεως, ενώ το Δεκέμβριο του 1835 είχε συγκροτηθεί η πρώτη δημοτική αρχή με δήμαρχο τον Κυριακό Σερφιώτη από την Υδρα.

Εκατόν ογδόντα χρόνια μετά, ο δήμος Πειραιά με αφορμή την ίδρυσή του, διοργανώνει αύριο στις 18:30 στον Ιερό Ναό του Αγίου Σπυρίδωνα, πανηγυρική εκδήλωση, όπου στις 29 Δεκεμβρίου του 1835 ορκίστηκε το Α΄ Δημοτικό Συμβούλιο.

Η εκδήλωση θα ξεκινήσει με δοξολογία χοροστατούντος του μητροπολίτη Πειραιώς και Φαλήρου Σεραφείμ, ενώ στη συνέχεια ο δήμαρχος Γιάννης Μώραλης θα εκφωνήσει τον πανηγυρικό της ημέρας.

Επίσης ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Γεώργιος Δαβάκης, θα αναγνώσει το Α΄ Πρακτικό του Δημοτικού Συμβουλίου το 1835, ενώ η ιστορικός Ευαγγελία Μπαφούνη θα κάνει μία σύντομη αναδρομή στην ιστορία του νεότερου Πειραιά.

Στη συνέχεια στις 20:00 θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά, για τη διπλή επέτειο των 180 ετών του Δήμου Πειραιά και των 120 ετών του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά, σε συνεργασία με την Περιφερειακή Ενότητα Πειραιά.

Το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά, συνεργάζεται με την Εθνική Λυρική Σκηνή και παρουσιάζει ένα πρόγραμμα, στο οποίο καλλιτέχνες ερμηνεύουν μερικά από τα ωραιότερα κομμάτια του διεθνούς οπερατικού ρεπερτορίου.

 

Στην εκδήλωση θα συμμετέχουν επίσης, σπουδαστές από το Μουσικό Σχολείο Πειραιά.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε