Συμβαίνει τώρα:
Ελλάδα

Ο παγκόσμιος τουρισμός κατέγραψε ελάχιστη ανάκαμψη το 2021 – Ακόμα απέχουμε από τα προ πανδημίας επίπεδα

Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Οι επιδόσεις της παγκόσμιας τουριστικής βιομηχανίας ελάχιστα βελτιώθηκαν το περασμένο έτος σε σύγκριση με το 2020, με όλους τους δείκτες να παραμένουν πολύ κάτω από τα προ της πανδημίας επίπεδα. Οι επαγγελματίες του τομέα δε δεν αναμένουν πλήρη ανάκαμψη πριν από το 2024, ανακοίνωσε σήμερα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τουρισμού (UNWTO).

Η τουριστική βιομηχανία υπέστη τεράστιο πλήγμα το 2020 εξαιτίας των lockdown και των ταξιδιωτικών περιορισμών για την αντιμετώπιση της εξάπλωσης της Covid-19 που ανάγκασαν τους ανθρώπους σε ολόκληρο τον κόσμο να περιορίσουν τις δραστηριότητές τους.

Ο τουρισμός και… ο κόσμος

Η αύξηση των επιπέδου του εμβολιασμού και η χαλάρωση των ταξιδιωτικών περιορισμών επέτρεψε μία μικρή ανάκαμψη κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2021, αναφέρεται στην έκθεση του Οργανισμού, αν και η εξάπλωση της παραλλαγής Ομικρον τον Δεκέμβριο προκάλεσε και πάλι πτώση των κρατήσεων και πλήγμα στην αισιοδοξία της τουριστικής βιομηχανίας.

«Ο ρυθμός της ανάκαμψης παραμένει βραδύς και άνισος ανάμεσα στις περιοχές του κόσμου λόγω των διαφορετικών βαθμών των περιορισμών στις μετακινήσεις, των επιπέδων εμβολιασμού και εμπιστοσύνης των ταξιδιωτών», σύμφωνα με την έκθεση.

Η περιοχή της νότιας Μεσογείου στην Ευρώπη, η Κεντρική Αμερική και η Καραϊβική γνώρισαν τις μεγαλύτερες αυξήσεις σε αφίξεις τουριστών το 2020, αλλά παραμένουν στο 54%, 56% και 37% αντίστοιχα των δεικτών του 2019.

Στο μεταξύ, ο αριθμός των τουριστών στην Μέση Ανατολή και την περιοχή Ασίας-Ειρηνικού συνέχισε να υποχωρεί το 2021, φθάνοντας σε επίπεδα κατά 79% και 94% αντιστοίχως κάτω από τα προ της πανδημίας επίπεδα, καθώς πολλοί τουριστικοί προορισμοί παραμένουν κλειστοί για τις μη αναγκαίες μετακινήσεις.

Το Παγκόσμιο Ακαθάριστο Τουριστικό Προϊόν αυξήθηκε κατά 19% το 2021 σε σχέση με το 2020 στο 1,9 τρισεκατομμύριο δολάρια, αναφέρεται στην έκθεση, καθώς κάθε τουρίστας δαπάνησε περισσότερα και διέμεινε για μεγαλύτερο διάστημα στον προορισμό του σε σχέση με το 2020. Ομως, το εισόδημα της τουριστικής βιομηχανίας μόλις ξεπέρασε το ήμισυ των επιπέδων του 2019.

Περί το 64% των επαγγελματιών του τουρισμού που ερωτήθηκαν από τον UNWTO τον Δεκέμβριο δεν περιμένουν πλήρη ανάκαμψη του τομέα πριν από το 2024 ή και αργότερα – αύξηση σε σχέση με το 45% τον Σεπτέμβριο – όταν οι προοπτικές για την ανάκαμψη των ταξιδιών δεν είχαν ακόμη επιβαρυνθεί από την Ομικρον.

«Η πρόσφατη αύξηση των κρουσμάτων της Covid-19 και η παραλλαγή Ομικρον αναμένεται να διαταράξουν την ανάκαμψη και να επηρεάσουν την εμπιστοσύνη στις αρχές του 2022, καθώς ορισμένες χώρες επαναφέρουν ταξιδιωτικές απαγορεύσεις και περιορισμού για ορισμένες αγορές», αναφέρεται στην έκθεση.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Ελλάδα
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Ελλάδα: Περισσότερα άρθρα
ΟΠΕΚΕΠΕ: «Αντί να στείλουν την έκθεση Τυχεροπούλου στη Δικαιοσύνη, την χαρακτήρισαν παράνομη» – Ενοχή για Μελά και Ρέππα ζητά ο εισαγγελέας
Ο κ. Παναγάκος μίλησε για αξιόπιστα ευρήματα της Παρασκευής Τυχεροπούλου για ψευδείς δηλώσεις επιτήδειων τα έτη 2019 και 2020 στον ΟΠΕΚΕΠΕ
ΟΠΕΚΕΠΕ
Εγκαύματα σε όλο της το σώμα έχει η μητέρα της Αφροδίτης Νέστορα από την εμπρηστική επίθεση - Νοσηλεύεται διασωληνωμένη
Η μητέρα της πολιτεύτριας της ΝΔ νοσηλεύεται στη ΜΕΘ του Ιπποκράτειου Θεσσαλονίκης και ο πατέρας της στην Πνευμονολογική Κλινική. Εξιτήριο για δύο ελαφρά τραυματίες
Εμπρηστικές επιθέσεις στη Θεσσαλονίκη
Ένα μηχανάκι με 2 άτομα στο μικροσκόπιο της Αντιτρομοκρατικής για τις εμπρηστικές επιθέσεις στα στελέχη της ΝΔ στη Θεσσαλονίκη
Το μηχανάκι με τους δύο αναβάτες φέρεται να έχει συμμετοχή και στις τρεις επιθέσεις, με τους αστυνομικούς να εκτιμούν ότι πρόκειται για άτομα από τον αντιεξουσιαστικό χώρο
Εμπρηστικές επιθέσεις στη Θεσσαλονίκη 17
Διπρόσωπος ο καιρός τις επόμενες ημέρες: 38άρια και βροχές στα ηπειρωτικά – Επιστρέφουν τα 8 μποφόρ το Σαββατοκύριακο
Σε «κίτρινο συναγερμό» σήμερα για φωτιά 8 περιοχές - Ψυχρές αέριες μάζες ενισχύουν την αστάθεια από την Πέμπτη - Πέφτει λίγο η θερμοκρασία το Σαββατοκύριακο
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΑΡΧΕΙΟΥ ΜΑΡΙΑΝΘΗ ΤΣΟΜΠΑΝΟΠΟΥΛΟΥ