Παρασκευή, 26 Απρ.
15oC Αθήνα

Ο πνευμονολόγος σε ΜΕΘ που έζησε ένα χρόνο στην Ανταρκτική τρομάζει από τους αρνητές της πανδημίας

πνευμονολόγος σε ΜΕΘ

Συγκλονίζει ο Βαγγέλης Καϊκάμης πνευμονολόγος-φυματιολόγος της ΜΕΘ στο νοσοκομείο «Παπανικολάου» της Θεσσαλονίκης, όταν ζώντας τον εφιάλτη του κορονοϊού ως γιατρός καλείται να βγάλει τα μηχανήματα και να ειδοποιήσει τους συγγενείς για το μοιραίο. Ο γιατρός που μικρός ήθελε να γίνει αστροναύτης, πριν από κάποια χρόνια πέρασε έναν ολόκληρο χρόνο στους πάγους της Ανταρκτικής, ζώντας μια «εξωγήινη εμπειρία» ..!

Λόγια γροθιά στο στομάχι για τους άπιστους

Σε μια σπάνια εξομολόγησή του στο facebook o γιατρός απευθύνεται στους αυτοαποκαλούμενους «αρνητές», με λόγια-γροθιά στο στομάχι, γράφοντας αναλυτικά τα εξής:

«Πολλοί φίλοι με ρωτούν πώς περνούμε αυτές τις μέρες στη ΜΕΘ. Λοιπόν, είμαστε εδώ και πολύ καιρό σε καθεστώς πολέμου, ενάντια σε έναν αόρατο εχθρό αλλά και σε έναν ορατό παραλογισμό της Ελληνικής οργάνωσης και εγχώριας άρνησης της πραγματικότητας… Πλέον δεν δουλεύουμε στα όριά μας, αλλά πολύ πέρα από αυτά! Λειτουργία των μονάδων εντατικής με άνοιγμα όλων των διαθέσιμων κλινών και με αριθμό νοσηλευτών επαρκή για τις μισές από αυτές, επιπλέον άνοιγμα κλινών οπουδήποτε στο νοσοκομείο χωρίς ρεαλιστική πρόβλεψη για παρακολούθηση από κάποιον γιατρό, ακατάπαυστη ροή περιστατικών προς τις ΜΕΘ, πλήρωση όλων των κλινών της Βόρειας Ελλάδας σε ελάχιστο χρόνο και τέλος, συνεχείς θάνατοι αρρώστων μέσα στον πανικό των καταστάσεων…

Όλοι οι συνάδελφοί μου στην Α ΜΕΘ του νοσοκομείου Παπανικολάου δίνουν το 150% των δυνάμεών τους καθημερινά και είναι πλέον στα όρια της κατάρρευσης. Καύσιμό μας η επιτυχής έκβαση πολλών ασθενών μας όταν αποσωληνώνονται και μπορούν πάλι να μας μιλήσουν! Εφιάλτης μας η στιγμή που ο ασθενής μας χάνει τη μάχη με τον ιό και η αίσθηση του απόλυτου κενού όταν κλείνεις τα μηχανήματα μετά το μοιραίο και καλείσαι να ενημερώσεις τους συγγενείς. Αυτούς τους συγγενείς που δεν έχουν δει τον άνθρωπό τους για μέρες και περιμένουν εναγωνίως το μοναδικό τηλεφώνημα της ημέρας που θα τους ενημερώσουμε για την πορεία των δικών τους… Επειδή λοιπόν η κατάσταση έχει ξεφύγει πλέον σοβαρά και μάλλον θα γίνει και ακόμα χειρότερη, σας ικετεύω να μείνετε στα σπίτια σας όλοι και να τηρείτε ευλαβικά όλα τα μέτρα προστασίας. Βοηθήστε μας να προσφέρουμε τις ποιοτικές υπηρεσίες υγείας που έχουμε μάθει να κάνουμε. Προστατέψτε το ΕΣΥ! Και όσοι από εσάς πιστεύετε ακόμα πως όλα τούτα είναι ψέμα ή συνομωσία, κάντε μου τη χάρη και ξεγράψτε με από φίλο σας ΤΩΡΑ …».

 

Η εμπειρία στην Ανταρκτική

Ο Βαγγέλης από μικρός ήθελε να γίνει  αστροναύτης, για να φτάσει στ’ αστέρια, και αφού δεν εκπληρώθηκε ο πόθος του αποφάσισε να το κάνει εν μέρει. Με δίπλωμα στις ελεύθερες καταδύσεις και πιλότος μικρών αεροσκαφών,  πέρασε έναν ολόκληρο χρόνο στον απέραντο πάγο της Ανταρκτικής, σε ακραίες καιρικές συνθήκες στους – 85ο C, έχοντας κάτω από τα πόδια του, 3,5 χιλιόμετρα πάγο μέχρι το κοντινότερο έδαφος, και 1.100 χιλιόμετρα απόσταση, από τη θάλασσα. Όχι, δεν ένιωσε φόβο, αλλά δέος, έστω κι αν δεν βγήκε ποτέ από την ατμόσφαιρα της γης. Φόβο νιώθει σήμερα γι αυτά που βλέπει και ακούει από τους ανυπάκουους  της πανδημίας.

 

Στους φιναλίστ για υποψήφιους αστροναύτες

Πάντα ήθελε να νιώσει την έλλειψη της βαρύτητας, να γίνει ένα πειραματόζωο στα χέρια της επιστήμης. H ιστορία πάει κάποια χρόνια πίσω, όταν είχε γίνει η διαδικασία επιλογής των ευρωπαίων αστροναυτών το 2008 με 2009. Είχε κάνει αίτηση αφού ζητούσαν απόφοιτο θετικών επιστημών ή ιατρικής. Απώτερος στόχος του, πάντα να φτάσει στ’ αστέρια. «Έβλεπα την ιατρική σαν μέσον για να κατακτήσω το στόχο μου. Συναγωνίστηκα για τη θέση μαζί με άλλους 10.000 από 17 κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Έφτασα μέχρι τους 45 φιναλίστ. Διάλεξαν τους έξι που έγιναν αστροναύτες, αλλά δυστυχώς δεν ήμουν μέσα σε αυτούς. Δεν το έβαλα κάτω. Ένας συνυποψήφιός μου γερμανός που τελικά πέρασε και τώρα είναι στη ΝΑΣΑ, μου πρότεινε εμένα και σε έναν άλλο γιατρό στην τελική οκτάδα, να λάβω μέρος στην προκήρυξη της Διαστημικής ευρωπαϊκής επιτροπής στην Ανταρκτική. Ολοκλήρωσα πρώτα την ειδικότητά μου, για το διδακτορικό μου, και όταν ξεμπέρδεψα, μόλις προκηρύχθηκε και πάλι η θέση, το 2012 έκανα αίτηση και με πήραν …» ανέφερε σε παλαιότερη συνέντευξή του.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις