Παρασκευή, 26 Απρ.
21oC Αθήνα

«Ο θείος παραμένει 60 μέρες άταφος» – Ο Γολγοθάς για μία μεταφορά σορού από το Βανκούβερ στην Ελασσόνα

«Ο θείος παραμένει 60 μέρες άταφος» – Ο Γολγοθάς για μία μεταφορά σορού από το Βανκούβερ στην Ελασσόνα
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ ΙΝΤΙΜΕ

«H γραφειοκρατία αφήνει το θείο μας άταφο. Παραμένει για 60 ημέρες στο ψυγείο». Με αυτά τα λόγια περιγράφουν στο newsit.gr την πρωτοφανή κατάσταση που βιώνουν οι συγγενείς του Ιωάννη Σαχίνιδη ο οποίος πέθανε στο Βανκούβερ και οι συγγενείς του δεν μπορούν να μεταφέρουν τη σορό του για να ταφεί στη Γαλανοβρύση Ελασσόνας στη Λάρισα.  

Οι προσπάθειες των συγγενών του 72χρονου άντρα έχουν αποβεί άκαρπες επειδή ο θανών, παρέλειψε να δηλώσει στην Ελλάδα το διαζύγιο του πρώτου του γάμου, που είχε εκδοθεί πριν πολλά χρόνια στον Καναδά, με αποτέλεσμα να θεωρείται σχεδόν αδύνατη η εκπλήρωση της τελευταίας του επιθυμίας, που ήταν να μεταφερθεί μετά θάνατον, στη γενέτειρά του.  

Η ανίψια του Ρένα Χλόη Νικολάιδη μαζί με τον αδερφό της, Μπάμπη Νικολαΐδη είναι τα παιδιά της αδερφής του 72χρονου θανόντα και τονίζει ότι τον αγαπούσαν πολύ. Μένουν στο Βανκούβερ και την Αλάσκα και έχουν ελληνικό εστιατόριο. Η ανιψιά του θανόντος περιγράφει στο newsit.gr την ιστορία της ζωής του θείου της και το στοιχείο που έμελλε να γίνει τροχοπέδη στην επιθυμία του να ταφεί στα ελληνικά χώματα.  

«Ο θείος είχε παντρευτεί με Ελληνίδα στον Καναδά, με πολιτικό γάμο το ’78. Μετά ήρθαν Ελλάδα και έκαναν και θρησκευτικό γάμο. Χώρισαν. Βασικά ήταν 30 χρόνια χωρισμένοι αλλά πήραν διαζύγιο το 2009 ή το ’10. Αργότερα, ο θείος, όλα σωστά και νόμιμα, πήρε άδεια στον Καναδά για να ξαναπαντρευτεί. Παντρεύτηκε την δεύτερη του γυναίκα και πήγαν στο προξενείο, έδωσαν -όπως μου είπε η σύζυγός του- όλα τα χαρτιά, αλλά εγώ πιστεύω ότι τότε δεν δηλώθηκαν, δεν μπορώ να καταλάβω γιατί, μπορεί να έγινε λάθος συνεννόηση, δεν ξέρω. Δυστυχώς ο θείος απεβίωσε στις 3 Ιανουαρίου και έχει 2 μήνες στο ψυγείο μέσα. Αυτά δεν είναι πράγματα».   

Η κυρία Νικολαΐδη εξηγεί ότι είναι τεράστιο το πρόβλημα της ελληνικής γραφειοκρατίας και της δικαστικής διαδικασίας. «Η πρόξενος του Βανκούβερ του Καναδά δεν αφήνει την σορό να φύγει γιατί δεν δηλώθηκε -όπως μας λέει- το διαζύγιο στην Ελλάδα. Η πρόξενος ζήτησε 5 πράγματα, τα τέσσερα είναι πανεύκολα. Το ένα που ζητάει το δύσκολο είναι να αναγνωριστεί το δεδικασμένο της καναδικής οριστικής και αμετάκλητης απόφασης διαζυγίου του θανόντα από τα ελληνικά δικαστήρια. Εμείς λέμε από την πλευρά μας, οκ να το δηλώσουμε, πήραμε δύο δικηγόρους, οι οποίοι μας είπαν ότι θα χρειαστούν 6-8 μήνες για να αναγνωριστεί το διαζύγιο σε ελληνικό δικαστήριο. Η Ελλάδα βάζει ενταφή μέσα σε 24 ώρες, ενώ η Αμερική και ο Καναδάς έχουν διαφορετικούς νόμους. Και να τον θάψουμε τον θείο εδώ, δεν μπορούμε να φέρουμε στην Ελλάδα τα οστά. Θα κάνει τουλάχιστον 10 χρόνια, άρα γιατί να περάσουμε πάλι την διαδικασία; Εμείς λέμε ας φύγει η σορός, να ταφεί ο άνθρωπος και συνεχίζουμε ό,τι χρειαστεί δικαστικά με το νόμο».   

Η ανιψιά του 72χρονου θανόντος απευθύνει έκκληση στις ελληνικές αρχές και φορείς για να βρεθεί μια λύση γρήγορα. «Θα κάνουμε τα πάντα, έχουμε χάσει τον ύπνο μας, έχουμε και μία επιχείρηση μαζί με τον αδερφό μου τον Μπάμπη στην Αλάσκα, ένα ελληνικό εστιατόριο και συνέχεια τρέχουμε και έγινε και αυτό. Λέμε δεν είναι δυνατόν αυτό το πράγμα! Ο αδερφός μου έχει πάρει παντού τηλέφωνο, στην Αρχιεπισκοπή Αθηνών, στο υπουργείο Εξωτερικών, Εθνικής Άμυνας, πρεσβεία του Καναδά στην Ελλάδα που μας λένε ζητήστε από την Πρόξενο να έρθει τουλάχιστον η σορός στην Ελλάδα και να γίνουν μετά τα χαρτιά, αλλά η πρόξενος λέει ότι είναι παράνομο και δεν θα το αφήσει να γίνει. Πραγματικά δεν ξέρω τι άλλο θα κάνουμε».  

Ο 72χρονος με την πρώτη γυναίκα απέκτησε έναν γιο με ειδικές ανάγκες που σήμερα είναι 40 ετών. Η κυρία Ρένα εξηγεί ότι δεν του έχουν πει για τον θάνατο του πατέρα του, γιατί θα είναι πολύ δύσκολο για εκείνον. Ο θείος της αργότερα, είχε υιοθετήσει και το παιδί της δεύτερης του γυναίκας που είναι ξένο και δεν γνώρισε ποτέ τον πραγματικό πατέρα.   

Άννα Τριανταφυλλιά Τσούσα  

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις