Τρίτη, 7 Μαΐ
24oC Αθήνα

Το μυστικό του Manager of the Year 2017: Αξιοπιστία και Εξωστρέφεια

Το μυστικό του Manager of the Year 2017: Αξιοπιστία και Εξωστρέφεια

Μια κορυφαία διάκριση έρχεται να προστεθεί στα «παράσημα» της επαγγελματικής σταδιοδρομίας του CEO της LAMDA Development Οδυσσέα Αθανασίου που ανακηρύχθηκε Manager of the Year 2017 από την Ελληνική Εταιρία Διοικήσεως Επιχειρήσεων (ΕΕΔΕ).

Ανεβαίνοντας στο βήμα για την τιμητική βράβευσή του ως Manager of the Year 2017, που πραγματοποιήθηκε στο Περιστύλιο του Ζαππείου, ο Οδυσσέας Αθανασίου φρόντισε ευθύς αμέσως να επαινέσει τους ανθρώπους της LAMDA Development. Τους ανθρώπους που, όπως υπογράμμισε, αποτελούν και την καρδιά της εταιρείας.

Στα δέκα χρόνια θητείας του ως διευθύνων σύμβουλος της LAMDA Development, ο Οδυσσέας Αθανασίου κατάφερε μέσα σε πραγματικά αντίξοες συνθήκες για την οικονομία να πετύχει ρεκόρ κερδοφορίας τα τελευταία τέσσερα χρόνια. Και έχει εξαιρετική σημασία να μπορείς να αντλήσεις διδάγματα από επιτυχημένους ανθρώπους που μπορούν να σε εμπνεύσουν και να σε οδηγήσουν στο δικό σου success story.

O CEO της LAMDA Development Οδυσσέας Αθανασίου υπενθύμισε σε όλους ότι μια επιχείρηση είναι οι άνθρωποί της. “Όποιος δεν το πιστεύει αυτό είναι θέμα χρόνου να το καταλάβει με άσχημο τρόπο. Σε μία περίοδο εξελίξεων στην τεχνολογία, όχι αυτής καθ΄ αυτής, αλλά μέσω των αλλαγών που αυτή έχει επιφέρει στην επικοινωνία, ο καθένας μας δουλεύει όλο και περισσότερο και διαφορετικές ώρες και από διαφορετικά μέρη ίσως και πολλαπλά μέρη. Αφενός λόγω αυτής της αλλαγής, αφετέρου λόγω μιας νέας γενιάς που έχει περάσει στο εργατικό δυναμικό – τους κάτω από 35 – οδηγούμαστε σε μία νέα νοοτροπία και σε μια κατάσταση πραγμάτων, όπου το ταλέντο και η απόκτηση δεξιοτήτων θα κάνει τη διαφορά».

Το μυστικό της… ακοής και το «win-win» της LAMDA Development

Εξήρε τη σημασία της ομάδας που δημιούργησαν στη LAMDA Development, επισημαίνοντας πως ήταν όλοι μαζί που κατάφεραν να κατακτήσουν τους στόχους που έθεσαν πριν από χρόνια. Και μπορεί η LAMDA Development να έχει ταυτιστεί με το μεγαλύτερο έργο αστικής ανάπλασης της Ευρώπης στο Ελληνικό, αλλά ο Οδυσσέας Αθανασίου μας γύρισε λίγα χρόνια πίσω. Και συγκεκριμένα στην τετραετία 2009 – 2013 και τα εμπορικά κέντρα της εταιρείας.

Σε πρώτο στάδιο, αυτό που πίστεψαν όλοι ήταν ότι έπρεπε να είναι έτοιμοι να ακούσουν. Να ακούσουν τους καταναλωτές και τους retailers και να δουλέψουν όλοι μαζί για την επίτευξη του κοινού στόχου. “Δεν είναι υπερβολή να σας πω ότι δεν είμαστε σε δύο διαφορετικές πλευρές του λόφου. Αποφασίσαμε να ανέβουμε τον λόφο μαζί. Και το πιστεύαμε αυτό κάθε μέρα. Και αυτό μας βγήκε”. Χαρακτήρισε μάλιστα την έξοδο από την κρίση με τον καλύτερο δυνατό τρόπο ως το απόλυτο “win – win”.

“Ρωτούσαμε θυμάμαι τους επισκέπτες των εμπορικών μας κέντρων, τον καθένα ξεχωριστά, όσο αυτό ήταν εφικτό, σε προσωπική βάση. Δεν στηριχθήκαμε σε τυπικές έρευνες αγοράς. Τους μιλούσαμε, τους ακούγαμε και δεν το κάναμε για να δείξουμε ότι ακούμε. Το κάναμε γιατί πραγματικά πιστεύαμε ότι έπρεπε να μάθουμε σε μια εποχή που όλα ήταν καινούρια”. Μια ανθρωποκεντρική προσέγγιση που φέρνει στο επίκεντρο τις ανάγκες του καταναλωτή.

Από τον αυτόματο πιλότο τα προηγούμενα χρόνια, έπρεπε να προσαρμοστούν στις νέες συνθήκες της αγοράς που βρήκε άπαντες απροετοίμαστους. Και η αλλαγή είναι κάτι που επισήμανε πως μπορεί και πρέπει να ληφθεί ως ευκαιρία και όχι ως απειλή. “Πιστεύω ότι η εξέλιξη είναι κάτι το οποίο μπορεί να σε ανεβάσει πάρα πολύ ή να σε αφήσει πίσω. Αλλά κανείς δεν μπορεί να την αμφισβητήσει”.

Οι βασικοί πυλώνες της LAMDA Development

Αναφέρθηκε στους βασικούς πυλώνες της εταιρείας, υπογραμμίζοντας πως θα παραμείνει πιστή στις αξίες της εξωστρέφειας, της αξιοπιστίας και της καινοτομίας. Αρχές που ουσιαστικά διέπουν την εταιρική φιλοσοφία της LAMDA Development. Και φυσικά οι διεθνείς συνεργασίες της με σημαντικού κύρους εταιρείες, όπως η Blackstone Group, η Värde Partners, η Dogus Group, η HSBC, η Fosun και η Eagle Hills έρχονται να το αποδείξουν περίτρανα μέσα από σημαντικές κινήσεις εξωστρέφειας.

Όσο για το Ελληνικό, ο Οδυσσέας Αθανασίου τόνισε ότι αποτελεί το καλύτερο παράδειγμα πως αν πιστέψεις σε ένα όραμα, με πάθος και με διάρκεια, ακόμα και το πιο απίθανο μπορεί να γίνει πραγματικότητα. “To όραμά μας όταν ξεκινούσαμε αυτή την προσπάθεια δεν ήταν οι αναπτύξεις που θα κάναμε, ένα ωραίο masterplan, ένα μεγάλο πάρκο ή τα αρχιτεκτονικά landmarks. Το όραμά μας ήταν να κάνουμε κάτι που θα βάλει τη χώρα μας στον χάρτη εκεί που πιστεύουμε ότι μας αξίζει να βρεθούμε και πάλι”.

Ο σύγχρονος πολυμήχανος Οδυσσέας της LAMDA Development φρόντισε με τη σύντομη ομιλία του να μοιραστεί μυστικά επιτυχίας που οδήγησαν και στην τιμητική βράβευσή του ως Manager of the Year 2017 από την Ελληνική Εταιρία Διοικήσεως Επιχειρήσεων (ΕΕΔΕ). Και σίγουρα υπάρχουν μαθήματα που μπορεί κανείς να συγκρατήσει και να αξιοποιήσει, ακολουθώντας το προσωπικό του μονοπάτι επιτυχίας.

To who is who του Οδυσσέα Αθανασίου

Πέραν της θητείας του στη LAMDA Development, ο Οδυσσέας Αθανασίου έχει πολυετή εμπειρία σε σημαντικές διοικητικές θέσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Στην εννεαετή καριέρα του στις Η.Π.Α., εργάστηκε για την Ernst & Young και την Emerson Electric.

Έχει διατελέσει CFO της Diageo Hellas, με περιοχή ευθύνης την Ελλάδα και την Τουρκία, CFO Δυτικής Ευρώπης στην Βarilla, με έδρα το Παρίσι και CFO Ελλάδος στην τσιμεντοβιομηχανία Τιτάν. Στις εταιρείες αυτές, διετέλεσε και μέλος του Δ.Σ.

Είναι κάτοχος πτυχίου Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών από το Πανεπιστήμιο Αθηνών και ΜΒΑ από το Πανεπιστήμιο του Τέξας στο Austin with honors.

Συμμετέχει ενεργά σε συνέδρια, ομιλίες και συζητήσεις που αφορούν στην ανάγκη αναδιαμόρφωσης της οικονομίας και την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας, του επενδυτικού περιβάλλοντος στη χώρα, και του Real Estate1.

Επιπλέον, μέσα από πλούσια αρθρογραφία (Economist κ.α.) αναλύει τις εξελίξεις και επενδυτικές προοπτικές για την Ελλάδα και την παγκόσμια οικονομία.

Τέλος, είναι μέλος των Διοικητικών Συμβουλίων του ΣΕΒ, του ΣΕΛΠΕ, της Συμμαχίας για την Ελλάδα (ιδρυτικό μέλος) και της επιτροπής του TEDX Academy Ελλάδος.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις