Μεγάλες διαστάσεις λαμβάνουν οι απάτες σε βάρος ηλικιωμένων, με τουλάχιστον τρεις υποθέσεις να έρχονται στο φως μέσα σε μόλις 48 ώρες και τη συνολική λεία να ξεπερνά τα 4,9 εκατομμύρια ευρώ. Χρυσές λίρες, κοσμήματα και μετρητά βρίσκονται στο επίκεντρο της δράσης των επιτήδειων, οι οποίοι «επιστρατεύουν» διαφορετικά προσχήματα για να κερδίσουν την εμπιστοσύνη των θυμάτων τους και να αποκτήσουν πρόσβαση στις περιουσίες τους.
Με τους επιτήδειους να προσποιούνται τους υπαλλήλους δημόσιων υπηρεσιών αλλά και τεχνικούς που καλούν για να αποκαταστήσουν δήθεν βλάβες, προσεγγίζουν τα θύματά τους με στόχο να αποσπάσουν όσο το δυνατόν μεγαλύτερα χρηματικά ποσά και πολύτιμα αντικείμενα. Στις Αρχές έχει σημάνει συναγερμός, προκειμένου να σταματήσουν τα περιστατικά απάτης που μέσα σε λίγα μόλις λεπτά μπορούν να εξαφανίσουν τους κόπους μιας ζωής. Παράλληλα, καλούν τους πολίτες και ιδιαίτερα τους ηλικιωμένους να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, να μη δίνουν προσωπικά στοιχεία ή πληροφορίες για την περιουσία τους και να μην ανοίγουν την πόρτα σε αγνώστους που δεν μπορούν να ταυτοποιήσουν.
Το πρώτο «χτύπημα» που έγινε γνωστό αφορά τη δράση εγκληματικής ομάδας που φέρεται να εξαπατούσε ηλικιωμένους με το πρόσχημα διαρροής ηλεκτρικού ρεύματος. Στις 14 Οκτωβρίου έγινε γνωστή η σύλληψη ενός 19χρονου στον Γέρακα, στο πλαίσιο έρευνας για 13 περιπτώσεις κλοπών, με το συνολικό οικονομικό όφελος να ξεπερνά τις 200.000 ευρώ. Σύμφωνα με την αστυνομική έρευνα, οι δράστες προσποιούνταν τους υπαλλήλους εταιρείας ηλεκτρικής ενέργειας και έπειθαν τα θύματά τους να συγκεντρώσουν χρήματα και κοσμήματα σε σακούλες ή αλουμινόχαρτο, με το πρόσχημα ότι έπρεπε να αποκατασταθεί μια δήθεν βλάβη. Εκμεταλλευόμενοι την απουσία των ηλικιωμένων από το σημείο όπου είχαν τοποθετήσει τα τιμαλφή, τα αφαιρούσαν και εξαφανίζονταν.
Την ίδια περίοδο, μια ακόμη υπόθεση απάτης ήρθε στο φως στο Μαρούσι, με θύμα μια 89χρονη γυναίκα. Οι επιτήδειοι, προσποιούμενοι τους υπαλλήλους εταιρείας κοινοχρήστων, κατάφεραν να κερδίσουν την εμπιστοσύνη της και να εντοπίσουν την κρυψώνα όπου φύλαγε την περιουσία της. Στη συνέχεια, χρησιμοποιώντας βαριοπούλα, έσπασαν τον τοίχο πίσω από τον οποίο βρίσκονταν τα πολύτιμα αντικείμενα και άρπαξαν χρήματα και τιμαλφή συνολικής αξίας άνω των 220.000 ευρώ.
Λίγες ημέρες αργότερα, μια νέα υπόθεση μελεία χιλιάδες χρυσές λίρες αποκαλύφθηκε στη Θεσσαλονίκη. Μια 88χρονη κατήγγειλε ότι άγνωστος, επικαλούμενος δήθεν εργασίες της ΔΕΗ και επικοινωνία εκ μέρους του δήμου Θεσσαλονίκης, την έπεισε να μεταφέρει τα πολύτιμα αντικείμενά της σε σακούλα και να αφήσει την πόρτα του σπιτιού της ανοιχτή. Με αυτόν τον τρόπο, φέρεται να της απέσπασαν 4.766 χρυσές λίρες και κοσμήματα αξίας 10.000 ευρώ. Η λεία τους άνω των 4,7 εκατ. ευρώ.
Στη Λυκόβρυση, μια ακόμη υπόθεση απάτης σε βάρος ηλικιωμένης οδήγησε στη σύλληψη δύο νεαρών, ηλικίας 20 και 18 χρόνων, έπειτα από επεισοδιακή καταδίωξη. Σύμφωνα με την καταγγελία μιας 90χρονης, οι δράστες της αφαίρεσαν 700 ευρώ, ένα χρυσό πεντόλιρο και τιμαλφή.
Οι αστυνομικοί εντόπισαν όχημα στο οποίο επέβαιναν τέσσερα άτομα, όμως ο οδηγός δεν συμμορφώθηκε στο σήμα ελέγχου. Ακολούθησε καταδίωξη, κατά τη διάρκεια της οποίας το αυτοκίνητο συγκρούστηκε με άλλα οχήματα. Οι τέσσερις επιβαίνοντες εγκατέλειψαν το όχημα και προσπάθησαν να διαφύγουν τρέχοντας, ωστόσο οι αστυνομικοί κατάφεραν να συλλάβουν δύο από αυτούς.
Παρά τις επανειλημμένες συστάσεις των Αρχών προς τους πολίτες και ιδιαίτερα τους ηλικιωμένους να μην κρατούν στο σπίτι μεγάλα χρηματικά ποσά, χρυσές λίρες και αντικείμενα μεγάλης αξίας, αρκετοί εξακολουθούν να τα φυλάσσουν στις κατοικίες τους, με αποτέλεσμα να γίνονται εύκολος στόχος για επιτήδειους.
Την ίδια ώρα, αναμένεται να φανεί αν οι κυβερνητικές εξαγγελίες για την αυστηροποίηση του νομοθετικού πλαισίου με τη μετατροπή των συγκεκριμένων αδικημάτων σε κακουργήματα θα προχωρήσουν.
Στόχος της κυβέρνησης η αυστηρότερη τιμωρία των δραστών και ο περιορισμός της δράσης των κυκλωμάτων που εκμεταλλεύονται την εμπιστοσύνη και την ευαλωτότητα των ηλικιωμένων.
