Τετάρτη, 22 Μαΐ
22oC Αθήνα

Οι φαρμακοποιοί της Αττικής προσέφυγαν στο ΣτΕ

Οι φαρμακοποιοί της Αττικής προσέφυγαν στο ΣτΕ

Προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας κατέθεσε ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Αττικής κατά των αποφάσεων των υπουργών Οικονομικών και Υγείας με τις οποίες απελευθερώνεται το επάγγελμα του φαρμακοποιού με αποτέλεσμα να μπορούν να ανοίγουν φαρμακεία και ιδιώτες χωρίς πτυχίο φαρμακευτικής. Ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Αττικής ζητάει να κριθούν οι επίμαχες αποφάσεις αντισυνταγματικές και παράνομες.

Το νέο νομοθετικό πλαίσιο για τις άδειες ίδρυσης φαρμακείου προβλέπει ότι χορηγούνται, μεταξύ των άλλων, σε φαρμακοποιούς και φυσικά πρόσωπα πολίτες κράτους μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ τα φαρμακεία των ιδιωτών μη φαρμακοποιών θα λειτουργούν με τη μορφή Ε.Π.Ε. και υποχρεωτικά θα υπάρχει συνέταιρος φαρμακοποιός με μερίδιο 20%.

Στην προσφυγή του ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Αττικής επικαλείται μία σειρά από νομικούς λόγους, ζητώντας την ακύρωση των επίμαχων αποφάσεων.

Μεταξύ άλλων υποστηρίζει πως για τον καθορισμό των προϋποθέσεων χορήγησης αδειών φαρμακείων απαιτείται σύμφωνα με τις επιταγές του άρθρου 43 του Συντάγματος, η έκδοση Προεδρικού Διατάγματος και όχι η έκδοση υπουργικής απόφασης όπως έγινε στην προκειμένη περίπτωση.

Επίσης ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Αττικής επισημαίνει ότι με τις επίμαχες αποφάσεις παραβιάζεται η συνταγματική αρχή της ισότητας (άρθρο 4 Συντάγματος) καθώς καθορίζει τα κριτήρια της σειράς προτίμησης μεταξύ φαρμακοποιών που διεκδικούν μια προκηρυχθείσα άδεια ίδρυσης φαρμακείου βάσει πληθυσμιακών χαρακτηριστικών. Όπως επισημαίνεται στην προσφυγή απαιτούνται διαφορετικά άνισα κριτήρια χορήγησης άδειας φαρμακείου μεταξύ φαρμακοποιού και ιδιώτη μη φαρμακοποιού, κάτι που έχει ως αποτέλεσμα να εισάγεται διακριτική μεταχείριση σε «βάρος των φαρμακοποιών έναντι των ιδιωτών και τίθενται αδικαιολόγητοι περιορισμοί στην πρόσβαση στο επάγγελμα».

Ακόμη, αναφέρεται ότι οι επίμαχες υπουργικές αποφάσεις δημιουργούν δύο ταχυτήτων επιχειρηματίες φαρμακείων, «δίνοντας έτσι στους ιδιώτες την ευχέρεια να αποκτήσουν δεσπόζουσα θέση έναντι των επιστημόνων φαρμακοποιών».

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε