Τρίτη, 30 Απρ.
16oC Αθήνα

Οι φρουροί των συνόρων υψώνουν απροσπέλαστη «ασπίδα» με τους πανίσχυρους αντιαρματικούς πυραύλους TOW 2B Aero

Οι φρουροί των συνόρων υψώνουν απροσπέλαστη «ασπίδα» με τους πανίσχυρους αντιαρματικούς πυραύλους TOW 2B Aero

Η αντιαρματική άμυνα στα χερσαία σύνορα αλλά και στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου θα είναι ακόμα πιο ισχυρή. Ο λόγος είναι η απόκτηση των αναβαθμισμένων πανίσχυρων αντιαρματικών πυραύλων TOW 2B Aero RF, όπως αποφάσισε το τελευταίο ΚΥΣΕΑ.

Στην τελευταία του συνεδρίαση το ΚΥΣΕΑ ενέκρινε μεταξύ άλλων, σύμφωνα με πληροφορίες του Onalert.gr, το πρόγραμμα απόκτησης των υπερσύγχρονων τελευταίας τεχνολογίας αντιαρματικών πυραύλων προκειμένου να ενισχυθούν οι Μονάδες Πεζικού στην πρώτη γραμμή.

Η απόφαση αφορά στην αγορά περίπου 150 συστημάτων ΤΟW 2B Aero RF (BGM-71F-3-RF), η οποία είχε εγκριθεί εδώ και περισσότερο από τέσσερα χρόνια από την αρμόδια για τα εξοπλιστικά Ειδική Διαρκής Επιτροπή Εξοπλιστικών Προγραμμάτων και Συμβάσεων της Βουλής.

Και μπορεί το πρόγραμμα να έχει συνολικό κόστος όχι ιδιαίτερα υψηλό, το οποίο προσδιορίζεται περίπου στα 15 εκατομμύρια ευρώ, ωστόσο θεωρείται ιδιαίτερα σημαντικό.

Και αυτό επειδή εκτινάσσει τις επιχειρησιακές δυνατότητες των Λόχων Αντιαρματικών στις Μονάδες Πεζικού.

Όλα τα διδάγματα που έρχονται κυρίως από τον πόλεμο στην Ουκρανία πρωτίστως, αλλά και από τη σύγκρουση στη Γάζα, όπως και σε άλλες πολεμικές αναμετρήσεις τα τελευταία χρόνια αναφέρονται στον καθοριστικό ρόλο των αντιαρματικών όπλων στις χερσαίες επιχειρήσεις. Είτε πρόκειται για φορητό οπλισμό είτε για βαρύτερα αντιαρματικά, τα οποία φέρουν ερπυστριοφόρα ή και τροχοφόρα οχήματα.

Τα υπό απόκτηση TOW 2B Aero RF της Αμερικανικής Raytheon Missiles and Defense αποτελούν την αναβαθμισμένη έκδοση των αντιαρματικών TOW 2B, τα οποία διαθέτουν πολύ σημαντικές δυνατότητες για την επιχειρησιακή τους αποτελεσματικότητα στο πεδίο της μάχης.

Με βεληνεκές που φτάνει πλέον στα 4.500 μέτρα, δηλαδή εκτός της ακτίνας δράσης των αρμάτων ακόμα και με πυροβόλα των 120 χιλιοστών, αποτελούν εφιάλτη για τους χαλύβδινους θώρακες κάθε αντιπάλου. Είτε πρόκειται για άρματα μάχης είτε φυσικά για Τεθωρακισμένα Οχήματα Μάχης ή οποιοδήποτε άλλο όχημα με θωράκιση. Ο πύραυλος του αντιαρματικού TOW 2Β Aero RF καθοδηγείται ασύρματα με κρυπτογραφημένη συχνότητα, η οποία δεν μπορεί να ανιχνευτεί ώστε ο αντίπαλος να προχωρήσει σε παρεμβολές και να τον αποπροσανατολίσει.

Επιπλέον, οι αναβαθμισμένοι αντιαρματικοί πύραυλοι μπορούν να χρησιμοποιηθούν με εξαιρετική αξιοπιστία και ακρίβεια έναντι πλωτών στόχων, όπως αποβατικά σκάφη. Αυτό τους καθιστά καθοριστικής σημασίας για την άμυνα των νησιών του ανατολικού Αιγαίου έναντι κάθε θαλάσσιας απειλής. Σε αντίθεση με την ενσύρματη καθοδήγηση της προηγούμενης έκδοσης, ο νέος πύραυλος δίνει στον χειριστή πολύ μεγαλύτερα περιθώρια ευελιξίας, ειδικά σε περιοχές με εμπόδια, όπως εντός δασικών εκτάσεων ή ακόμα και του αστικού ιστού.

Επιπλέον, ο TOW 2Β Aero RF διαθέτει διπλή κεφαλή, η οποία πολλαπλασιάζει τη διατρητική δυνατότητα του πυραύλου ακόμα και έναντι στόχων με πολύ ισχυρή θωράκιση, ενώ το γεγονός ότι πρόκειται για πύραυλο fly over-shoot down αποτελεί ένα ακόμη πλεονέκτημα, καθώς αποφεύγει τα σημεία των στόχων με αυξημένη θωράκιση.

Ο Στρατός Ξηράς διαθέτει ήδη περίπου 360 αναβαθμισμένους εκτοξευτές TOW 2. Μεταφέρονται από τα ερπυστριοφόρα M901 ITV στους δίδυμους εκτοξευτές Μ220 και χρησιμοποιούνται τόσο από Μονάδες του Δ΄ Σώματος Στρατού όσο και της ΑΣΔΕΝ.

Μαζί με τους ρωσικής κατασκευής Kornet με βεληνεκές περίπου 5 χλμ, αποτελούν τα πιο ισχυρά αντιαρματικά όπλα που διαθέτει ο Στρατός Ξηράς και τη μεγαλύτερη απειλή μαζί με τους Hellfire των ελικοπτέρων Apache που θα έχουν να αντιμετωπίσουν τα τουρκικά τεθωρακισμένα σε περίπτωση σύγκρουσης.

πηγή: Onalert.grΡεπορτάζ: Κώστας Σαρικάς

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις