Δευτέρα, 29 Απρ.
24oC Αθήνα

Οι καπνοί από τις φωτιές σε Κέρκυρα, Κάρυστο και Ρόδο «ταξίδεψαν» πάνω από 400 χλμ

Οι καπνοί από τις φωτιές σε Κέρκυρα, Κάρυστο και Ρόδο «ταξίδεψαν» πάνω από 400 χλμ

Οι εικόνες από τους δορυφόρους αποτυπώνουν το μέγεθος της καταστροφής από τις φωτιές σε Κέρκυρα, Ρόδο και Κάρυστο. Οι καπνοί έχουν ταξιδέψει εκατοντάδες χιλιόμετρα.

Εικόνες από τον ευρωπαϊκό μετεωρολογικό δορυφόρο METEOSAT-10 δείχνουν τη μεταφορά καπνού από τις δασικές φωτιές που είναι σε εξέλιξη σε Κέρκυρα, Κάρυστος και Ρόδο.

Η φωτογραφία ελήφθη στις 09:55. Δείχνει ότι η μεταφορά του καπνού από την φωτιά της Κέρκυρας προσεγγίζει τα 400 km, από την πυρκαγιά της Καρύστου τα 300 km και από την πυρκαγιά της Ρόδου τα 430 km.

Σε ό,τι αφορά την εξέλιξη των πυρομετεωρολικών συνθηκών στις περιοχές όπου εξελίσσονται δασικές πυρκαγιές στη χώρα μας, τα υψηλής ανάλυσης προγνωστικά στοιχεία που έχει διαθέσιμα η Πυρομετεωρολογική Ομάδα FLAME της μονάδας ΜΕΤΕΟ/ΕΑΑ δείχνουν ότι οι συνθήκες θα παραμείνουν δυσμενείς έως και αργά το απόγευμα σήμερα (24.07.2023).

Όπως φαίνεται στον χάρτη του meteo.gr σε Κέρκυρα και Αχαΐα περιμένουμε Β/ΒΔ ανέμους με εντάσεις 4-5 μποφόρ (τοπικά 6 μποφόρ), ενώ σε Εύβοια (Κάρυστο) και Ρόδο, οι άνεμοι θα πνέουν με εντάσεις 5-6 μποφόρ (τοπικά 7 μποφόρ) από Β/ΒΑ και ΒΔ διευθύνσεις, αντίστοιχα.

Επισημαίνεται ότι λόγων των πολύ θερμών και ξηρών συνθηκών η ευφλεκτότητα των νεκρών δασικών καύσιμων είναι εξαιρετικά υψηλή, με αποτέλεσμα να ευνοείται η ραγδαία εξάπλωση της φωτιάς και η εκδήλωση πυκνών κηλιδώσεων (παραγωγή καυτρών, μεταφορά τους και έναρξη νέων εστιών σε απόσταση από τα κύρια μέτωπα).

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις