Ελλάδα

Οι παράλληλοι βίοι του Άγιου Βασίλη και του Santa Claus!

Ο Άγιος Βασίλης είναι ο αγαπημένος άγιος των παιδιών. Το διαχρονικό ερώτημα για την ύπαρξή του δεν αφορά μόνο την προσφορά των δώρων, αλλά και τη σχέση του κοκκινοφορεμένου με την άσπρη γενειάδα παππού, με την ελληνική χριστιανική παράδοση.

Ποια είναι λοιπόν η ιστορία του ή η ιστορία τους; Ο ορθόδοξος Άγιος Βασίλης ούτε με δώρα έχει σχέση, ούτε με χιόνια και έλκηθρα. Αντίθετα, αυτά που κρατάει στα χέρια του είναι «χαρτί και καλαμάρι» και βέβαια καθόλου χρήματα.

Πατρίδα του θεωρείται η βιβλική Καισάρεια της Καππαδοκίας, το σημερινό Kayseri της Τουρκίας. Η περιοχή μνημονεύεται για πρώτη φορά από τον Ηρόδοτο και αποτέλεσε πεδίο διαμάχης για πολλούς λαούς, εξαιτίας των πλουσίων κοιτασμάτων της σε χρυσό, ασήμι και χαλκό.

Τον 4ο μ.Χ. αιώνα αποτέλεσε το κέντρο του μοναστικού βίου που άνθησε στις βραχώδεις σπηλιές της περιοχής. Η Καισάρεια ήταν επίσης η «πατρίδα» ενός, μετέπειτα πολύ γνωστού και πικάντικου εδέσματος, του παστουρμά.

Διαβάστε αναλυτικά στο dogma.gr

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Ελλάδα
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Ελλάδα: Περισσότερα άρθρα
Σε τρία «κύματα» ο σεισμός των 6,1 Ρίχτερ νότια της Κάσου και της Καρπάθου – Καθησυχαστικοί οι σεισμολόγοι
«Τέτοιοι σεισμοί γίνονται εφάπαξ», είπε ανέφερε ο Ευθύμης Λέκκας - Ηχησε το 112 το οποίο έδινε προειδοποίηση για τσουνάμι, και το οποίο καλούσε τους κατοίκους να απομακρυνθούν από τις ακτές
Σεισμός ανοιχτά της Κάσου
Σεισμός 6,1 Ρίχτερ νότια από την Κάσο και την Κάρπαθο - Μήνυμα από το 112 για πιθανό τσουνάμι
Ο σεισμός έγινε ιδιαίτερα αισθητός σε όλη την Κρήτη, τη Ρόδο και την Κω - Δεν έχουν αναφερθεί ζημιές - Καθησυχαστικός ο Ευθύμιος Λέκκας - Μετασεισμός 3,4 Ρίχτερ
Ο χάρτης του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών
Ανανεώθηκε πριν 2 ώρες