Σάββατο, 20 Απρ.
12oC Αθήνα

Οι πρώτες προτάσεις για το φορολογικό ν/σ

Αμέσως, μετά την κατάθεση του νέου προϋπολογισμού για το 2010 στη Βουλή, η κυβέρνηση θα… βάλει μπρος το φορολογικό νομοσχέδιο.

Ο προϋπολογισμός αναμένεται να κατατεθεί στις 20 Νοεμβρίου, οπότε οι φορολογικές ρυθμίσεις θα είναι έτοιμες στις αρχές του νέου χρόνου.

Ήδη, όμως στενοί συνεργάτες του υπουργού Οικονομικών, Γιώργου Παπακωνσταντίνου, έχουν αρχίσει να δέχονται τις πρώτες εισηγήσεις για τη νέα φορολογική κλίμακα, στην οποία θα ενταχθούν όλα τα εισοδήματα.

Αίσθηση έχει προκαλέσει όμως στα στελέχη του υπουργείου Οικονομικών η πρόταση που έχουν υποβάλει οι φοροτεχνικοί.

Η πρόταση προβλέπει:

-αλλαγή της φορολογικής κλίμακας που εφαρμόζεται σήμερα, με νέους ευνοϊκότερους συντελεστές για τα χαμηλά εισοδήματα,

-αναγνώριση περισσότερων δαπανών για έκπτωση από το εισόδημα ή το φόρο με την επικείμενη διεύρυνση του σχετικού καταλόγου,

-εφαρμογή των νέων τεκμηρίων που θα πιάνουν στα «δίχτυα» τους όσους φοροδιαφεύγουν.

Τα σύμφωνα με τους φοροτεχνικούς θα είναι πολλά. Ουσιαστικός περιορισμός του παρεμπορίου, της φοροδιαφυγής και πολύ μεγάλη αύξηση των φορολογικών εσόδων.

Σε ότι αφορά τα υψηλότερα εισοδήματα η πρόταση που έχουν ετοιμάσει οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου, προβλέπει επιβάρυνση για εισοδήματα που ξεπερνούν τις 60.000 ευρώ.

Στην περίπτωση που υιοθετηθεί η συγκεκριμένη πρόταση θα θεσπιστεί νέος συντελεστής 15% για εισοδήματα από 12.000 ευρώ (αφορολόγητο όριο) έως και 20.000 ευρώ, ενώ ο συντελεστής 25% θα εξακολουθήσει να ισχύει για εισοδήματα από 20.000 ευρώ μέχρι 30.000 ευρώ.

Με τη συγκεκριμένη πρόταση μειώνεται το δεύτερο φορολογικό κλιμάκιο κατά 15.000 ευρώ, με αποτέλεσμα ο συντελεστής 35% να ισχύει για εισοδήματα από 30.000 ευρώ μέχρι 60.000 ευρώ. Μέχρι τις 75.000 ευρώ ο συντελεστής θα είναι 40%, ενώ από κει και πάνω το εισόδημα θα φορολογείται με 45%.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε