Τρίτη, 21 Μαΐ
23oC Αθήνα

ΟΗΕ προς Ελλάδα για τους μετανάστες: Βγάλτε τα πέρα μόνοι σας!

ΟΗΕ προς Ελλάδα για τους μετανάστες: Βγάλτε τα πέρα μόνοι σας!

Την ώρα που η Ελλάδα, όπως και η Ιταλία ή η Ισπανία, καλούνται να τα βγάλουν πέρα με τους χιλιάδες πρόσφυγες, που αναγκάζονται να ξεριζωθούν για μια καλύτερη ζωή, μετά την Ευρωπαϊκή Ένωση και ο ΟΗΕ νίπτει τας χείρας του για το μεταναστευτικό!

Τα Ηνωμένα Έθνη ούτε λίγο ούτε πολύ κάλεσαν την Ελλάδα να τα βγάλει πέρα μόνη της και να αντιμετωπίσει το κύμα προσφύγων. Και όλα αυτά την ώρα που σύμφωνα με στοιχεία της Ύπατης Αρμοστείας για τους πρόσφυγες, από τις 8 έως τις 14 Αυγούστου έχουν περάσει δια θαλάσσης στην Ελλάδα σχεδόν 21.000 άνθρωποι!

Η Ελλάδα πρέπει να δείξει “πολύ περισσότερη ηγεσία” για να αντιμετωπίσει την κλιμακούμενη κρίση με τους 160.000 πρόσφυγες και μετανάστες που έχουν φθάσει στις ακτές της μέχρι τώρα φέτος, διεμήνυσε ο ΟΗΕ.

Η Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες (UNCHR) κάλεσε επίσης την Ευρωπαϊκή Ένωση να υποστηρίξει την Ελλάδα στο θέμα των προσφύγων.

Επίσης, κατηγόρησε την ελληνική κυβέρνηση πως δεν έχει κάνει τίποτα για το μεταναστευτικό και “άδειασε” την υπουργό Μετανάστευσης Τασία Χριστοδουλοπούλου. “Αν η ελληνική κεντρική αρχή ερχόταν με ηγεσία και όραμα και διόριζε κάποιον που θα συντόνιζε αυτή την απόκριση, τότε εμείς και άλλοι διεθνείς οργανισμοί θα ήμασταν έτοιμοι να έρθουμε και να βοηθήσουμε”, δήλωσε ο Ουίλιαμ Σπίντλερ, εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες.

“Αλλά είναι δύσκολο για εμάς να έρθουμε και να αρχίσουμε να εργαζόμαστε επιτόπου αν δεν υπάρχει κάποιος υπεύθυνος”, πρόσθεσε.

Σύμφωνα με την Ύπατη Αρμοστεία για τους Πρόσφυγες, την προηγούμενη εβδομάδα, μόνο, δηλαδή το διάστημα από τις 8 έως τις 14 Αυγούστου, έφτασαν στην Ελλάδα δια θαλάσσης 20.843 μετανάστες. Η πλειοψηφία των προσφύγων προερχόταν από τη Συρία (82%). Οι Αφγανοί αποτελούσαν το 14% του συνόλου και οι Ιρακινοί το 3%.

Ο αριθμός αυτός αντιπροσωπεύει σχεδόν το 50% του συνόλου των αφίξεων μεταναστών στην Ελλάδα το 2014, που είχαν φθάσει τις 43.500, προσθέτει η HCR που επισημαίνει ότι “ο ρυθμός των αφίξεων αυξάνεται συνεχώς τις τελευταίες εβδομάδες”.
Μόνο τον Ιούλιο, καταγράφηκαν 50.242 αφίξεις, δηλαδή περισσότερες απ΄ό,τι σε ολόκληρο το 2014.

Σχεδόν 250.000 μετανάστες έχουν φθάσει στην Ευρώπη διά θαλάσσης μέχρι τώρα φέτος και τουλάχιστον 2.349 έχουν πεθάνει κατά τη διάρκεια του ταξιδιού, αναφέρει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Μετανάστευσης (IOM).
“Θα θέλαμε να τονίσουμε ότι μένουν άλλες 135 ημέρες φέτος. Έχουμε κάθε λόγο να περιμένουμε πως ο συνολικός αριθμός των αφίξεων θα ξεπεράσει τις 300.000”, δήλωσε ο εκπρόσωπος του οργανισμού Τζόελ Μίλμαν.

“Εδώ και μήνες, η Ύπατη Αρμοστεία έχει απευθύνει προειδοποιήσεις όσον αφορά την αυξανόμενη κρίση με τους πρόσφυγες στα ελληνικά νησιά”, αναφέρει ακόμη η υπηρεσία των Ηνωμένων Εθνών, η οποία ζητεί να ενισχυθούν “επειγόντως” οι δομές υποδοχής στα νησιά και στην υπόλοιπη χώρα.

Η υπηρεσία “συνιστά στις ελληνικές αρχές να δημιουργήσουν μία μοναδική δομή η οποία θα επιφορτιστεί να συντονίσει την απόκριση έκτακτης ανάγκης” σε αυτή την κρίση και “να δημιουργήσει έναν κατάλληλο μηχανισμό ανθρωπιστικής βοήθειας”.
Οι ευρωπαϊκές χώρες θα πρέπει να υποστηρίξουν την Ελλάδα σε αυτή την εργασία, υπογραμμίζει ακόμη η HCR.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ
Φωτογραφίες: Reuters

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε