Πέμπτη, 28 Μαρ.
22oC Αθήνα

Ολα θα κριθούν στις 7

Από τις αποψινές συναντήσεις του Δ.Σιούφα με Αβραμόπουλο και Σαμαρά και από το επικείμενο συνέδριο θα κριθεί η ενότητα της Ν.Δ.

Σε τεταμένο κλίμα συνεδριάζει η οργανωτική επιτροπή του συνεδρίου τεταμενο κλιμα –Συνεδριάζει ξανά σήμερα το μεσημέρι η οργανωτική επιτροπή της
ΝΔ, για τους όρους και τις συνθήκες διεξαγωγής του έκτακτου
συνεδρίου της 7ης Νοεμβρίου και της εκλογής προέδρου.

Οι υποψηφιότητες για τη θέση του προέδρου θα πρέπει να έχουν κατατεθεί έως το βράδυ της 15ης Οκτωβρίου.

Ωστόσο, για να γίνει και τυπικά δεκτή μια υποψηφιότητα πρέπει να υποβληθεί εκ νέου το αργότερο μέχρι τις 22 Οκτωβρίου, συνοδευόμενη από τις υπογραφές 50 συνέδρων.

Μόνο το συνέδριο μπορεί να αποφασίσει σχετικά με τη συμμετοχή της βάσης του κόμματος στην εκλογή προέδρου, δήλωσε ο εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας Γιώργος Κουμουτσάκος, μεταφέροντας τις αποφάσεις της οργανωτικής επιτροπής.

Σε άρθρο του στην “Καθημερινή της Κυριακής” ο Αντώνης Σαμαράς τονίζει ότι η “παράταξη της ΝΔ απαιτεί σαφή ταυτότητα, πολιτικές λειτουργίες σύγχρονου κόμματος και γρήγορη διεκδίκηση επανόδου στην εξουσία”.

Από την πλευρά του ο Άρης Σπηλιωτόπουλος, σε συνέντευξη στην ίδια εφημερίδα, προτείνει ανοικτό συνέδριο για επανίδρυση της ΝΔ και θητεία για τη θέση του προέδρου, ενώ αποφεύγει να ξεκαθαρίσει εάν προτίθεται να διεκδικήσει την ηγεσία.

Στο ερώτημα “ποιος θέλετε να είναι ο επόμενος αρχηγός της ΝΔ”, που τίθεται σε δημοσκόπηση της Realnews, η Ν. Μπακογιάννη προηγείται με ποσοστό 30%, ακολουθεί ο Α. Σαμαράς με 15,7%, ο Β. Μεϊμαράκης με 14,7%, ο Δ. Αβραμόπουλος με 14,1%, ο Π. Ψωμιάδης με 9,7%, ο Α. Σπηλιωτόπουλος με 7,5% και ο Ευρ. Στυλιανίδης με 1,9%.

Τα ίδια σχεδόν ποσοστά μοιράζονται τα ίδια άτομα και στο ερώτημα “ποιος μπορεί να οδηγήσει τη ΝΔ ξανά στην εξουσία”.

Εν λευκώ αφήνει τη διαδικασία η Ντόρα Μπακογιάννη. Σε τηλεφωνική της επικοινωνία με τον πρόεδρο της οργανωτικής επιτροπής του συνεδρίου ξεκαθάρισε οτι έχει καταθέσει τις προτάσεις της και θα αποδεχθεί όποια λύση συμφωνηθεί, αρκεί να υπάρχει ενότητα στο κόμμα.
Και ο κ.Ψωμιάδης θα αποδεχθεί ότι συμφωνηθεί.
Μεγάλη βαρύτητα έχει δοθεί στο αποτέλεσμα των  συναντήσεων του κ.Σιούφα τόσο με τον κ.Αβραμόπουλο, όσο και με τον κ.Σαμαρά, σήμερα στις 7 το απόγευμα.
Ο κ.Σιούφας αναζητά μια κοινά αποδεκτή λύση ώστε να διαφαλιστεί η ενότητα του κόμματος.

Ωστόσο όλα θα κριθούν στο συνέδριο στις 7 Νοεμβρίου.
Σύμφωνα με πληροφορίες από το περιβάλλον Καραμανλή φέρεται ο ίδιος να επιθυμεί το συνέδριο, να είναι συνέδριο αλλαγής καταστατικού, που θα οδηγήσει στην εκλογή νέου προέδρου από τη βάση.

Γεγονός είναι ότι όλα παραμένουν ρευστά.

Όταν το συνέδριο συγκληθεί ως Σώμα, θα έχει τη δυνατότητα να αποφασίσει ακόμη και την αλλαγή του τρόπου εκλογής του προέδρου και συμμετοχή της κομματικής βάσης.

Το θέμα αυτό δεν έχει κλείσει.

Η πολύωρη συνεδρίαση του Σαββάτου ήταν επεισοδιακή με εντάσεις ακόμα και αίτημα για μαγνητοφώνηση των
πρακτικών.

Η οργανωτική επιτροπή κατέληξε επίσης:

1. Δικαίωμα υποψηφιότητας για το αξίωμα του προέδρου έχουν όλα τα μέλη του κόμματος.

2. Οι υποψηφιότητες ανακοινώνονται με γραπτή δήλωση που κατατίθεται στον πρόεδρο της Οργανωτικής Επιτροπής του Συνεδρίου το αργότερο ώς τις 8 το βράδυ της 15ης Οκτωβρίου 2009.

3. Ξεκινά άμεσα από τα αρμόδια όργανα του κόμματος η διαδικασία συγκρότησης καταλόγου συνέδρων, σύμφωνα με το ισχύον καταστατικό.

Η Ντόρα Μπακογιάννη κατέθεσε δύο προτάσεις: το συνέδριο του κόμματος να πραγματοποιηθεί κανονικά στις 7 Νοεμβρίου και να εκλέξει πρόεδρο, ο οποίος θα δεσμευτεί να ξεκινήσει άμεσα τις διαδικασίες για εκλογές από τη βάση του κόμματος. Ως δεύτερη λύση, προτείνει την άμεση σύγκληση της ΚΟ για την εκλογή προέδρου και γραμματέα και παράλληλα η οργανωτική επιτροπή του συνεδρίου να συνεχίσει τις διαδικασίες για την εκλογή αρχηγού, σε τρεις μήνες και πάλι από τη βάση.

Ο Δημ.Αβραμόπουλος προτείνει η εκλογή προέδρου να γίνει από τη βάση σε τρεις εβδομάδες από το έκτακτο συνέδριο και αφού έχει προηγηθεί η εκλογή μεταβατικού προέδρου που δεν θα είναι υποψήφιος για την προεδρία της ΝΔ.

O Αντ.Σαμαράς ζητά αλλαγή του καταστατικού, με το κλείσιμο του μονοήμερου συνεδρίου του κόμματος στις 7 Νοεμβρίου και να δοθεί το δικαίωμα συμμετοχής ακόμα και σε μέλη ή φίλους της ΝΔ, οι οποίοι θα πάνε την ημέρα του συνεδρίου.

Βολές όμως στον πρωθυπουργό από το ιστορικό στέλεχος της ΝΔ και σύμβουλο του για αρκετά χρόνια Γιάννη
Κεφαλογιάννη.
Με δηλώσεις του ζητά την επανίδρυση του κομματος με άλλο ονομα.
Χρεωνει την ήττα στις εκλογες στον Κώστα Καραμανλη κατηγορώντας τον οτι κυβέρνησε ως μονάρχης με μια μικρη παρεα.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε