Ελλάδα

Όλοι ίσοι ενώπιον του νόμου

Αναμφισβήτητα η προσωρινή κράτηση (προφυλάκιση) είναι το έσχατο μέσο δικονομικού καταναγκασμού, το οποίον πρέπει να επιβάλλει ο ανακριτής ή το Δικαστικό Συμβούλιο.

Ο νόμος απαγορεύει ρητά η βαρύτητα της αξιόποινης πράξης -από μόνη της- να οδηγεί στην φυλακή, αλλά αξιώνει και άλλες προϋποθέσεις, όπως ύποπτος φυγής κ.ο.κ. Η νομολογία (οι αποφάσεις των Δικαστών) -όμως- δείχνει ότι συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο : Τα βαριά αδικήματα (ανθρωποκτονίες, ναρκωτικά κ.λ.π.), χωρίς να συντρέχουν οι λοιποί όροι της Ποινικής Δικονομίας, οδηγούν στην προσωρινή κράτηση, χωρίς εξαιρέσεις. Το αδίκημα, που αντιμετωπίζει ο ηγούμενος Εφραίμ έχει μέγιστη ποινική απαξία, γιατί πλήττει το έννομο αγαθό της δημόσιας περιουσίας, των χρημάτων δηλ. του Ελληνικού Λαού.

Σ’ αυτό το δικονομικό στάδιο το Ελληνικό Σύνταγμα και ο νόμος εμπιστεύονται την διερεύνηση των σοβαρών ενδείξεων ενοχής του κατηγορουμένου, καθώς και το αν θα κρατηθεί ή όχι, στον ανακριτή και το Δικαστικό Συμβούλιο (στην προκειμένη περίπτωση αποτελείται από μια πρόεδρο Εφετών και δύο εφέτες). Τα ανωτέρω ισχύουν για όλους τους Έλληνες και δεν εξαιρούνται ούτε οι μητροπολίτες, ούτε οι μοναχοί, ούτε οι κροίσοι, ούτε οι καναλάρχες.

Το Δικαστικό Συμβούλιο συμφώνησε με την γνώμη της ανακρίτριας και έκρινε ότι ο ηγούμενος Εφραίμ πρέπει να κρατηθεί προσωρινά. Η ανακρίτρια που χειρίζεται την υπόθεση για μεγάλο χρονικό διάστημα και οι έμπειροι εφέτες κρισιολόγησαν ότι υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις ενοχής σε βάρος του ηγουμένου, καθώς και ότι υπάρχει κίνδυνος να διαπράξει νέα αδικήματα.

Είμαι βέβαιος, γνωρίζοντας το ήθος της ανακρίτριας, κ. Ειρήνης Καλού και της προέδρου του Δικαστικού Συμβουλίου, κ. Αλεξάνδρας Κακκαβά, ότι προβληματίσθηκαν και μελέτησαν ενδελεχώς προτού καταλήξουν να στερήσουν προσωρινά την ελευθερία ενός πολίτη (δεν έχει καμία αξία εάν είναι ιερωμένος ή κοσμικός). Στην μακρόχρονη δικαστική τους πορεία οι ανωτέρω δικαστικοί λειτουργοί έχουν αποδείξει ότι διαθέτουν άριστη νομική κατάρτιση και επιείκεια. Υπάκουσαν εν προκειμένω στην δικαστική τους συνείδηση και δεν επηρεάσθηκαν ούτε από τις συναντήσεις με τον Πούτιν, ούτε από την εξωθεσμική τηλεοπτική υπεράσπιση. Απέδειξαν ότι όλοι οι Έλληνες είναι ίσοι ενώπιον της Δικαιοσύνης.

Τέλος, υπάρχει η δυνατότητα στον κ. Εφραίμ να ασκήσει αίτηση για αποφυλάκιση. Η προσφυγή -όμως- κατά της πιθανής απορριπτικής διατάξεως θα κριθεί από άλλο Δικαστικό Συμβούλιο, με διαφορετική σύνθεση και αυτό μπορεί να έχει διαφορετική άποψη.

Εύχομαι ειλικρινά ο ηγούμενος Εφραίμ σύντομα να είναι ελεύθερος, γιατί η φυλακή είναι ένα από τα χειρότερα κακά στην ζωή ενός ανθρώπου. Άλλωστε δικαιοσύνη και επιείκεια είναι διαχρονικές πανανθρώπινες αξίες.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Ελλάδα
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Ελλάδα: Περισσότερα άρθρα
Φωτιές σε Κιλκίς, Θεσπρωτία και Καστοριά: Αλλεπάλληλα μηνύματα από το 112, μαίνεται η μάχη με τις φλόγες
Αντιμέτωπες με αλλεπάλληλα πύρινα μέτωπα βρίσκονται από το μεσημέρι της Παρασκευής (25.7.25) οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής. Με το 112 να...
Φωτιά στο Κιλκίς
Ανανεώθηκε πριν 49 δευτερόλεπτα
Βίντεο ντοκουμέντο από το εργοτάξιο όπου ξεκίνησε η φωτιά στο Φενεό Κορινθίας – Εργαλεία, παλέτες, μπιτόνια βενζίνης, καλώδια
«Εμείς έχουμε σαν γεγονός τη βλακεία κάποιων συμπολιτών μας. Ώρα τρεισήμισι να κάνουν εργασίες με τροχό, ηλεκτρο συγκόλληση», λέει ο Αντιπεριφερειάρχης Κορινθίας
Ο χώρος του εργοταξίου από όπου ξέσπασε η φωτιά στο Φενεό
4
«Είχε θέμα ο αριστερός κινητήρας», λένε οι πιλότοι του καναντέρ που έκανε αναγκαστική προσθαλάσσωση στον Κορινθιακό
«Μείναμε μιάμιση ώρα μέσα στο αεροσκάφος» - «Ήμασταν στη θάλασσα εκείνη τη στιγμή που συνέβη αυτό, δεν ήμασταν στον αέρα. Ευτυχώς η βλάβη εμφανίστηκε σε εκείνο το σημείο»
Οι δυο πιλότοι του πυροσβεστικού αεροσκάφους
10